Ο Χάρης Νικολάου, λειτουργός στο Ταμείο Θήρας και συντονιστής του προγράμματος προστασίας της μεσογειακής φώκιας μίλησε στον Active, σχετικά με τον θάνατο της μικρή φώκιας Αφροδίτης.

Είναι ιδιαίτερα θλιβερό, δήλωσε,  να ζεις ένα ζώο από τη γέννηση του, να παρακολουθείς την ανάπτυξη του σε 24ωρή βάση και εντέλει να καταλήγει στο θάνατο.

Η φώκια εντοπίστηκε αρκετά μέτρα μακριά από το καταφύγιο που είχε γεννηθεί Ο κ. Νικολάου ανέφερε χαρακτηριστικά πως όταν οι φώκιες ανεξαρτητοποιηθούν από τις μητέρες τους μπορούν να διανύσουν τεράστιες αποστάσεις σε μια μέρα είτε για εξεύρεση τροφής είτε για εξερεύνηση ενώ εξήγησε οτι δεν  γίνεται να ληφθούν μέτρα σε όλη τη θαλάσσια περιοχή και είναι όπως είπε, δεδομένο πως η αλιεία θα επιτρέπεται.

Επεσήμανε πως η φώκια δεν έφερε εξωτερικά εμφανή δείγματα χτυπήματος ενώ είπε πως τα πράγματα δυσκολεύουν εάν πρόκειται για βακτήριο γιατί δύσκολα μπορεί να ελεγχθεί ενώ λήφθηκαν δείγματα για να αποσταλούν στο εξωτερικό αλλά και για σκοπούς ιστοπαθολογικών εξετάσεων

Γεμάτη μαζούτ η σπηλιά στην οποία γεννήθηκε

Σημειώνεται ότι πριν από τρεις ημέρες στέφθηκε με επιτυχία επιχείρηση καθαρισμού της θαλασσινής σπηλιάς από μαζούτ, το οποίο κάλυπτε ολόκληρη την παραλία της σπηλιάς (φωτογραφία πάνω).

Στην επιχείρηση του Τμήματος Αλιείας, στα πλαίσια αντιμετώπισης της θαλάσσιας ρύπανσης από πετρελαιοειδή, έλαβαν μέρος γύρω στα 20 άτομα τα οποία με συνεργασία και συντονισμό δημιούργησαν μια ανθρώπινη αλυσίδα περίπου 150 μέτρων και με αυτό τον τρόπο κατάφεραν να αφαιρέσουν 2.200 Kg μαζούτ από τη σπηλιά, τα οποία μεταφέρθηκαν για επεξεργασία σε αδειοδοτημένο χώρο.

 

 

Περιβαλλοντική μελέτη που δεν «βλέπει» επαύλεις – Δικαιολογούν τις παρανομίες στις Θαλασσινές Σπηλιές