Αυτοαναιρέθηκε το τμήμα Περιβάλλοντος για Λίμνη

Οι πιέσεις από το Προεδρικό υπέρ της επένδυσης οδήγησαν στην έγκριση των περιβαλλοντικών μελετών

Του Ανδρέα Ριρή


Εν μέσω Αυγουστιάτικης ραστώνης [και μάλλον όχι τυχαία], το τμήμα Περιβάλλοντος ανάρτησε στην ιστοσελίδα του τις εγκεκριμένες εκθέσεις επί της δέουσας εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον και της μελέτης εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον για τις προγραμματιζόμενες επενδύσεις του ομίλου Σιακόλα στη Λίμνη Πόλης Χρυσοχούς.

Η επένδυση προβλέπει την κατασκευή και λειτουργία δύο γηπέδων γκολφ (Golf Courses), με 18 τρύπες το καθένα, δύο λεσχών γκολφ (Golf Houses), 792 οικιστικών επαύλεων, ξενοδοχείου 160 δωματίων, αθλητικών εγκαταστάσεων, καταστημάτων και εστιατορίων, βοηθητικών εγκαταστάσεων, χώρων στάθμευσης, πεζόδρομων και ποδηλατοδρόμων, υποσταθμού της ΑΗΚ, διυλιστηρίου νερού και μονάδας επεξεργασίας υγρών αποβλήτων. Το προτεινόμενο έργο καταλαμβάνει συνολική έκταση 3,3 εκατ. τ.μ.

Αναιρώντας εαυτόν, το τμήμα Περιβάλλοντος «άναψε το πράσινο φως» στην εταιρεία Cyprus Limni Resorts and Golf Courses, παρά τις ενστάσεις που διατηρούσε μέχρι το 2013 και ενώ η Κομισιόν είχε αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη τον Απρίλιο του 2015, εκφράζοντας έντονες ανησυχίες για τις συνέπειες που ενδέχεται να έχει η επένδυση στην περιοχή.


Μια περιοχή η οποία, υπενθυμίζουμε, βρίσκεται ενταγμένη στο δίκτυο NATURA 2000 [περιοχή Πόλις – Γιαλιά] , καθώς περιλαμβάνει τη δεύτερη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας χελωνών καρέτα-καρέτα και βόσκησης πράσινων χελωνών στη Μεσόγειο. Όπως γράφαμε και στις 27 Ιουνίου, το τμήμα Περιβάλλοντος ανέκρουσε πρύμναν κατόπιν πιέσεων του ομίλου Σιακόλα προς το Προεδρικό και τους υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος Σωκράτη Χάσικο και Νίκο Κουγιάλη. Με τη σειρά τους, τα στελέχη της κυβέρνησης Αναστασιάδη, με τις ευλογίες του ίδιου του Προέδρου υπό τον οποίο έγινε σύσκεψη για το θέμα στις 16 Σεπτεμβρίου του 2013, έδωσαν οδηγίες στο τμήμα Περιβάλλοντος να… βάλει -αρκετό- νερό στο κρασί του.

Οι συνέπειες του έργου δεν περιορίζονται στα κατασκευαστικά έργα, αλλά επεκτείνονται τόσο στον φωτισμό και τη φωταύγεια από τις προγραμματιζόμενες υποδομές που θα κατασκευαστούν και τον αποπροσανατολισμό που θα προκαλούν στις χελώνες, καθώς και στις συνέπειες από την ανθρώπινη όχληση.

Ενδεικτικό των συνεπειών που μπορεί να έχει στις χελώνες μια επένδυση αυτού του μεγέθους είναι ένα περιστατικό που έλαβε χώρα πριν από λίγες μέρες στον νέο παραλιακό πεζόδρομο ο οποίος κατασκευάστηκε στην Αργάκα. Ο βουλευτής των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου κοινοποίησε χθες στο Facebook την ανάρτηση άλλου χρήστη του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, στην οποία περιλαμβάνεται ένα νεκρό νεότευκτο χελωνάκι, το οποίο ποδοπατήθηκε στον εν λόγω πεζόδρομο.


Στην ανάρτηση καταγγέλλεται επίσης ότι στη συγκεκριμένη παραλία στην Αργάκα όπου υπάρχουν χελωνοφωλιές, λειτουργούν δύο νυχτερινά κέντρα τα οποία χρησιμοποιούν φώτα και μουσική κατά τη διάρκεια της νύκτας. Επιπρόσθετα, καταγγέλθηκαν διάφοροι επισκέπτες της παραλίας οι οποίοι μετέβησαν στο σημείο με τους σκύλους τους, οι οποίοι προκάλεσαν ζημιές σε χελωνοφωλιές.

Αν λοιπόν τα χελωνάκια χάνουν τον προσανατολισμό τους απλά από έναν πεζόδρομο και αντί στη θάλασσα κατευθύνονται προς τον τεχνητό φωτισμό, τι θα γίνει στη δεύτερη μεγαλύτερη παραλία ωοτοκίας χελωνών στη Μεσόγειο, όταν πάνω απ’ αυτήν κατασκευαστούν σε απόσταση μερικών μέτρων ξενοδοχείο, τουριστικές εγκαταστάσεις, γήπεδα γκολφ και εξοχικές κατοικίες;

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.