Αυξητική τάση στα περιστατικά βίας στην οικογένεια  αλλά και στους βιασμούς καταγράφονται στη χώρα μας την ώρα που μια στις πέντε γυναίκες σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα έχει υποστεί σεξουαλική ή σωματική βία. 

Στα πλαίσια της  εναρκτήριας εκδήλωσης της εκστρατείας για την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και Κοριτσιών η Επίτροπος Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ελίζα Σαββίδου επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι μέσα από τις έρευνες διαπιστώθηκαν οι θεσμικές αδυναμίες και ανεπάρκειες αναφορικά με τη στήριξη των θυμάτων, τις διαδικασίες υποβολής, διερεύνησης και προώθησης των σχετικών καταγγελιών, τη δίωξη των θυτών και την προστασία των πιο ευάλωτων κατηγοριών γυναικών, όπως των μεταναστριών. 

Από την πλευρά της η Σουσάνα Παύλου, διευθύντρια του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μελετών Κοινωνικού Φύλου (MIGS)  παρουσίασε στατιστικά στοιχεία  καταδεικνύοντας την έκταση και τη σοβαρότητα του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών. 

Σύμφωνα με στατιστικές της αστυνομίας, υπάρχει μια αυξητική τάση όσον αφορά αναφορές περιστατικών βίας στην οικογένεια από 719 το 2011 σε 777 το 2013. 

H εκπρόσωπος της διαφημιστικής εταιρείας Contact Grey, Λία Φλουρέντζου, εξήγησε την επικοινωνιακή στρατηγική και παρουσίασε τα επικοινωνιακά εργαλεία της εκστρατείας που περιλαμβάνουν τηλεοπτικά, ηλεκτρονικά, ραδιοφωνικά και έντυπα μηνύματα τα οποία θα προβληθούν στην Κύπρο υπό το σύνθημα «Οι άντρες λέμε όχι στη βία κατά των γυναικών: Το ξέρω. Το ξέρεις. Το ξέρουμε. Φτάνει».

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,  το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου (MIGS) και τη διαφημιστική εταιρεία Contact Grey. 

Ελένη Κωνσταντίνου

Μας έχεις Like στο Facebook ;