Αυξημένα τα κρούσματα παρενόχλησης μέσω διαδικτύου

125 υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας ενώπιον της Αστυνομίας

Αυξάνονται επικίνδυνα κάθε χρόνο τα κρούσματα και οι καταγγελίες παρενοχλήσεων μέσω διαδικτύου. Το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος επισημαίνει ότι το διαδίκτυο, παρά τα ανεκτίμητα οφέλη του, ελλοχεύει πολλούς και τεράστιους κινδύνους, ιδιαίτερα για τα παιδιά και τα νεαρά άτομα.

Υποδεικνύει επίσης ότι όταν τα παιδιά χρησιμοποιούν εργαλεία επικοινωνίας όπως δωμάτια επικοινωνίας (chat rooms), ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail) και άμεσα μηνύματα, όπως το messenger, διατρέχουν άμεσο κίνδυνο να επικοινωνήσουν με ένα διαδικτυακό διαφθορέα. Ο επικεφαλής του Γραφείου Ανδρέας Αναστασιάδης ανέφερε σε δηλώσεις του στον «Άστρα» ότι δυστυχώς οι υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας αυξάνονται χρόνο με το χρόνο, προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής η Αστυνομία έχει ενώπιόν της 125 υποθέσεις.

Πρόσθεσε ότι αυξητική τάση καταγράφουν και οι καταγγελίες των πολιτών για απόσπαση χρημάτων μέσω διαδικτύου αλλά και για εξαπάτηση στην αποστολή φωτογραφιών και προσωπικών δεδομένων.

Υπέδειξε ότι στην Κύπρο οι χρήστες εμπιστεύονται πολύ εύκολα οποιονδήποτε τους ζητήσει είτε φωτογραφίες είτε χρήματα. Ο κ. Αναστασιάδης ωστόσο επεσήμανε ότι η προσοχή πρέπει να επικεντρωθεί στα παιδιά και τα νεαρά άτομα, τα οποία ανήκουν στην πλέον ευάλωτη κατηγορία χρηστών του διαδικτύου.

Καμπανάκι κινδύνου για τους γονείς

Το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, θέλοντας να προστατεύσει τους χρήστες και ειδικά την ευάλωτη ομάδα των χρηστών, κρούει τον κώδωνα κινδύνου στους γονείς και υποδεικνύει ουσιώδη μέτρα προκειμένου να περιοριστούν στο ελάχιστο οι κίνδυνοι που δυνατόν να προκύψουν από τη χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά.

Συγκεκριμένα, καλεί τους γονείς να μάθουν στα παιδιά τους να μη δίνουν τη διεύθυνση, τον αριθμό τηλεφώνου ή άλλες προσωπικές τους πληροφορίες, όπως τη διεύθυνση του σχολείου τους ή το πού συνηθίζουν να παίζουν, σε άγνωστά τους πρόσωπα. Επίσης τους παροτρύνει να ενθαρρύνουν τα παιδιά να μοιράζονται τις εμπειρίες τους στο διαδίκτυο μαζί τους. Παράλληλα, η Αστυνομία προτρέπει τους γονείς να μάθουν τα παιδιά τους πως η διαφορά μεταξύ καλού και κακού είναι η ίδια στο διαδίκτυο, όπως και στον πραγματικό κόσμο. Πρέπει, υποδεικνύει, τα παιδιά να μάθουν να σέβονται τους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου και να κατανοήσουν ότι οι κανόνες καλής συμπεριφοράς δεν αλλάζουν μόνο και μόνο επειδή βρίσκονται στον υπολογιστή.

«Μαϊμού» κάποιοι διαδικτυακοί φίλοι

Εξάλλου το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καλεί τους γονείς να μάθουν στα παιδιά τους ότι δεν θα πρέπει να συναντούν διαδικτυακούς φίλους κατά πρόσωπο, καθώς και ότι οι διαδικτυακοί φίλοι μπορεί στην πραγματικότητα να μην είναι αυτό που υποστηρίζουν ότι είναι. Καλό θα ήταν, προστίθεται, τα παιδιά να μάθουν πως ό,τι διαβάζουν ή βλέπουν στο διαδίκτυο δεν είναι πάντοτε αληθινό.

Επίσης, καλό θα ήταν οι γονείς να ελέγχουν τη δραστηριότητα του παιδιού τους στο διαδίκτυο χρησιμοποιώντας προηγμένο λογισμικό διαδικτύου. Ο γονικός έλεγχος μπορεί να βοηθήσει στο φιλτράρισμα ενός επικίνδυνου περιεχομένου και στην καταγραφή τοποθεσιών που επισκέπτεται το παιδί. Την ίδια ώρα, είναι σημαντική η προσθήκη αποδεκτών «τοποθεσιών» στη λίστα αγαπημένων (favorites) για τη δημιουργία ενός προσωπικού διαδικτυακού περιβάλλοντος για τα παιδιά.

Επίσης, απαραίτητη είναι η χρήση λογισμικού που να αποκλείει τα ενοχλητικά αναδυόμενα «παράθυρα» για την προστασία των παιδιών. Υποδεικνύεται επίσης ότι είναι προτιμότερο οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές να βρίσκονται σε κοινόχρηστους χώρους στο σπίτι και όχι στο υπνοδωμάτιο των παιδιών, για να ασκείται ο απαιτούμενος έλεγχος από τους γονείς. Το μέτρο αυτό κάνει τον ανήλικο χρήστη να αισθάνεται ότι δεν είναι ελεύθερος και ανεξέλεγκτος. Παράλληλα, καλούνται οι γονείς να συνδέονται πάντοτε στο διαδίκτυο μαζί με τα παιδιά τους, όταν αυτά είναι ηλικίας κάτω των 14 ετών.

Γιώργια Ερωτοκρίτου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy