Σε συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης

Αύξηση των εισφορών όλων των χωρών στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρότεινε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου που αφορά το μέλλον της Ευρώπης.

Η Πορτογαλία ανέφερε έχει την πρόθεση ν’ αυξήσει τις εισφορές της για να μπορέσει η ΕΕ να προωθήσει τις απαραίτητες πολιτικές. Μόνο με αυτό τον τρόπο τόνισε θα αντιμετωπιστούν πολλά και σύνθετα προβλήματα η κλιματική αλλαγή, το μεταναστευτικό τα θέματα άμυνας και ασφάλειας και η αγροτική πολιτική

Έκανε ακόμα λόγο για την ανάγκη προστασίας των Ευρωπαϊκών συνόρων μέσω της συνέχισης της συνεργασίας της ΕΕ με το ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλόντ Γιούνγκερ, τόνισε ότι «οφείλουμε να συνεχίσουμε να δίνουμε την μάχη για τις Ευρωπαϊκές αξίες». Σημείωσε ακόμα ότι η Πορτογαλία όπως και η Ελλάδα και η Ιταλία έκαναν παραπάνω απ’ ότι μπορούσαν για την υποδοχή των προσφύγων. Ανέφερε ότι η Πορτογαλία έχει πολύ καλές οικονομικές επιδόσεις παρά το γεγονός ότι πέρασε από μια φάση βαθιάς οικονομικής ύφεσης. Πρέπει ν’ αναγνωριστούν είπε οι προσπάθειες των ηγετών της Πορτογαλίας αλλά και τον Πορτογαλικό λαό.

Σήμερα αναμένεται ότι θα ψηφιστεί το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο το οποίο όπως αναφέρεται στο σχέδιο ψηφίσματος που προωθούν οι ευρωβουλευτές, πρέπει να στηρίζει γεωργικές και περιφερειακές πολιτικές χρηματοδοτώντας παράλληλα τις νέες προτεραιότητες της ΕΕ που είναι η ασφάλεια, η άμυνα και η μετανάστευση. Θα πρέπει επίσης να αντισταθμίσει το όποιο έλλειμμα προκύψει από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στα πλαίσια των συζητήσεων για τον προϋπολογισμό της ΕΕ μετά το 2020, το Ευρωκοινοβούλιο θα συζητήσει και θα υιοθετήσει ψήφισμα που υποστηρίζει τη διατήρηση των υφιστάμενων πόρων και σταδιακή εισαγωγή νέων, όπως είναι ο φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, το μερίδιο του φόρου από επιχειρήσεις στον ψηφιακό τομέα και οι περιβαλλοντικοί φόροι. Οι άμεσες συνεισφορές των κρατών μελών της ΕΕ βάσει του Ακαθάριστου Εγχώριου Εισοδήματος τους θα πρέπει να μειωθούν αναλόγως.

Δημήτρης Στρατής
Αποστολή Στρασβούργο