Αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων έβαλαν φωτιά στις τσέπες των καταναλωτών

Σκαρφάλωσαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών.

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

Μπαράζ αυξήσεων καταγράφουν οι τιμές των καυσίμων το τελευταίο δίμηνο, βάζοντας φωτιά στις τσέπες των καταναλωτών. Μάλιστα οι τιμές σκαρφάλωσαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών, ενώ, όπως όλα δείχνουν, θα υπάρξει και συνέχεια.

Η μέση τιμή πώλησης της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων έφτασε αυτή την εβδομάδα στο 1,295 ευρώ το λίτρο, σε σύγκριση με 1,281 ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα

Οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων βρέθηκαν στο επίκεντρο της Επιτροπής Ενέργειας της Βουλής την προηγούμενη εβδομάδα, στην παρουσία και του Υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη. Μάλιστα το ΑΚΕΛ, διά του βουλευτή του, Κώστα Κώστα, έθεσε έντονα θέμα ότι οι τιμές είναι πολύ υψηλές και ότι υπάρχει αισχροκέρδεια, ενώ κατέθεσε και προτάσεις για μείωση των τιμών όπως τη μείωση του Φόρου Κατανάλωσης, τη μη επιβολή ΦΠΑ και επί του Φόρου Κατανάλωσης και την υλοποίηση από το Υπουργείο όλων των εισηγήσεων που καταγράφονται στη μελέτη την οποία εκπόνησε για το θέμα κυρίως αυτών που δημιουργούν συνθήκες ανταγωνισμού.

Η μέση τιμή πώλησης του πετρελαίου κίνησης έφτασε στο 1,314 ευρώ το λίτρο, σε σύγκριση με 1,293 ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα

Επίσης υπενθύμισε ότι η νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα στο Υπουργείο να προχωρήσει στην έκδοση διατάγματος καθορισμού ανώτατης λιανικής τιμής πώλησης, αν το κρίνει σκόπιμο. Παρά ταύτα δεν υπήρξε ανταπόκριση από πλευράς του Υπουργείου Ενέργειας. Αντίθετα, η εκπρόσωπος του Υπουργείου ανέφερε ότι έγιναν έρευνες για τις τιμές των καυσίμων, αλλά δεν προέκυψε οτιδήποτε.
Η μέση τιμή πώλησης της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων έφτασε αυτή την εβδομάδα στο 1,295 ευρώ το λίτρο, σε σύγκριση με 1,281 ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα. Επίσης η μέση τιμή πώλησης του πετρελαίου κίνησης έφτασε στο 1,314 ευρώ το λίτρο, σε σύγκριση με 1,293 ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα.
Είναι η έβδομη συνεχόμενη εβδομάδα που παρατηρείται αύξηση στις τιμές των καυσίμων, οι οποίες έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών.
Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Ενέργειας, στο τέλος του 2015 η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων ήταν 1,168 ευρώ το λίτρο και του πετρελαίου κίνησης 1,172 ευρώ το λίτρο. Επίσης, στο τέλος του 2016 η μέση τιμή της βενζίνης ήταν 1,190 ευρώ το λίτρο και του πετρελαίου κίνησης 1,199 ευρώ το λίτρο. Ακόμη, στο τέλος του 2017 η μέση τιμή της βενζίνης ήταν 1,219 ευρώ το λίτρο και του πετρελαίου κίνησης 1,238 ευρώ το λίτρο.

Τέλος του 2015 η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων ήταν 1,168 ευρώ το λίτρο και του πετρελαίου κίνησης 1,172 ευρώ το λίτρο

Φέτος το Υπουργείο Ενέργειας πραγματοποίησε συνολικά 19 έρευνες. Η χαμηλότερη τιμή καταγράφηκε την τελευταία εβδομάδα Μαρτίου, όταν η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων έφτασε στο 1,218 ευρώ το λίτρο και του πετρελαίου κίνησης στο 1,234 ευρώ το λίτρο. Ωστόσο ακολούθησε ένα μπαράζ αυξήσεων με αποτέλεσμα η τιμή της βενζίνης να φτάσει αυτή την εβδομάδα στο 1,295 ευρώ το λίτρο και του πετρελαίου κίνησης στο 1,314 ευρώ το λίτρο.
Σημειώνεται ότι ένα οικογενειακό αυτοκίνητο έχει δεξαμενή καυσίμων χωρητικότητας 65 λίτρων περίπου. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε 0,1 ευρώ αύξηση της τιμής, το κόστος για να γεμίσει η δεξαμενή αυξάνεται κατά 6,5 ευρώ.

Πέραν του 50% είναι φόροι

Στο μεταξύ, πέραν του 50% της λιανικής τιμής πώλησης των καυσίμων είναι φόροι.
Ενδεικτικά, την 1η Ιανουαρίου 2018 η μέση λιανική τιμή πώλησης της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων ήταν 1,224 ευρώ το λίτρο, εκ των οποίων το 0,686 ευρώ ήταν φόροι. Επίσης την ίδια ημερομηνία η μέση τιμή λιανικής πώλησης του πετρελαίου κίνησης ήταν 1,238 ευρώ το λίτρο, εκ των οποίων το 0,658 ευρώ ήταν φόροι.
Επίσης στις 14 Μάιου η μέση λιανική τιμή πώλησης της βενζίνης 95 οκτανίων ήταν 1,281 ευρώ το λίτρο, εκ των οποίων το 0,694 ευρώ ήταν φόροι, ενώ την ίδια μέρα η μέση τιμή του πετρελαίου κίνησης ήταν 1,293 ευρώ το λίτρο, εκ των οποίων το 0,667 ευρώ ήταν φόροι.

Στο τέλος του 2016 η μέση τιμή της βενζίνης ήταν 1,190 ευρώ το λίτρο και του πετρελαίου κίνησης 1,199 ευρώ το λίτρο

 

Υπουργείο Ενέργειας: Οι παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές

Σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας οι λιανικές τιμές των πετρελαιοειδών στην Κύπρο επηρεάζονται από ένα σημαντικό αριθμό παραγόντων, όπως η τιμή εισαγωγής των προϊόντων, τα αποθέματα που διατηρούν οι εταιρείες πετρελαιοειδών κατά τη χρονική στιγμή εισαγωγής των καυσίμων, η συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου έναντι του ευρώ και οι φόροι που επιβάλλονται από το κράτος.
Επίσης το Υπουργείο αναφέρει ότι στην Κύπρο δεν εισάγεται αργό πετρέλαιο αλλά έτοιμα πετρελαιοειδή (διυλισμένα προϊόντα) όπως βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης και πετρέλαιο θέρμανσης.
«Ουσιαστικά η εγχώρια ζήτηση καλύπτεται εξ ολοκλήρου μέσω εισαγωγής έτοιμων διυλισμένων προϊόντων. Για την τιμολόγηση των έτοιμων διυλισμένων προϊόντων που εισάγονται στην Κύπρο χρησιμοποιείται ο ημερήσιος δείκτης Platts Basis Italy για κάθε είδος καυσίμου», όπως αναφέρει το Υπουργείο Ενέργειας.

Στο τέλος του 2017 η μέση τιμή της βενζίνης ήταν 1,219 ευρώ το λίτρο και του πετρελαίου κίνησης 1,238 ευρώ το λίτρο.

 

 

 

Πώς οι τιμές των καυσίμων επηρεάζουν το κάθε νοικοκυριό

Τα καύσιμα αποτελούν σημαντικό μέρος του προϋπολογισμού του κάθε νοικοκυριού.
Σύμφωνα με έρευνα της Στατιστικής Υπηρεσίας η οποία δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα, για κάθε 10 χιλ. ευρώ από τις δαπάνες των νοικοκυριών, τα 1.201 ευρώ κατά μέσο όρο καταλήγουν στην κατηγορία των μεταφορών. Από αυτά τα 606 ευρώ καταλήγουν σε καύσιμα και λιπαντικά, 603 ευρώ καταλήγουν σε βενζίνη και πετρέλαιο.
Η επιβάρυνση για το κόστος των καυσίμων είναι μεγαλύτερη για τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα (ως ποσοστό επί του εισοδήματός τους) και ακόμη μεγαλύτερη για τις ευάλωτες ομάδες, όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

 

 

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.