Αυξήθηκαν κατά 0,5% οι ασθενείς που εισήχθηκαν στα γενικά νοσοκομεία το 2015, ανήλθαν συνολικά σε 78.988

Αύξηση κατά 0,5% παρουσίασε ο αριθμός των ασθενών που εισήχθηκαν για νοσηλεία στα γενικά νοσοκομεία το 2015 σε σχέση με το 2014 και ανήλθε στους 78.988 ασθενείς, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση «Στατιστικές Υγείας και Νοσοκομείων» για το 2015 της Στατιστικής Υπηρεσίας.


Την ίδια ώρα οι επισκέψεις στα τμήματα Πρώτων Βοηθειών των γενικών νοσοκομείων έφθασαν τις 291.382, σημειώνοντας μείωση 1,6% σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας, η εν λόγω Έκθεση παρέχει στατιστικές πληροφορίες για τις ιατρικές υπηρεσίες κυρίως του δημόσιου τομέα καθώς και κάποιες πληροφορίες για τον ιδιωτικό τομέα. Μεταξύ άλλων, δίδονται στοιχεία για τους εσωτερικούς ασθενείς, τις εγχειρήσεις, επισκέψεις εξωτερικών ασθενών, ποσοστά καταλήψεως κλινών, το ιατρικό, το νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, διάφορους δείκτες υγείας κλπ.

Πέραν των προαναφερθέντων στοιχείων η έκθεση καταδεικνύει επίσης ότι η κατηγορία ασθενειών «Νεοπλάσματα» κατέχει το υψηλότερο ποσοστό 12,9% των εσωτερικών ασθενών στα γενικά νοσοκομεία.

Επίσης αναφέρει ότι στα γενικά νοσοκομεία έγιναν 33.069 εγχειρήσεις σε εσωτερικούς και εξωτερικούς ασθενείς, σημειώνοντας μείωση 6,2% σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο, αλλά και ότι οι εγχειρήσεις της γενικής χειρουργικής κατέχουν το 27,9% του συνόλου των εγχειρήσεων που έγιναν σε εσωτερικούς και εξωτερικούς ασθενείς.


Καταδεικνύεται ακόμη ότι οι επισκέψεις των εξωτερικών ασθενών κυμαίνονται στα ίδια περίπου επίπεδα με τον προηγούμενο χρόνο, φθάνοντας τις 1.841.974, σημειώνοντας μικρή αύξηση της τάξης του 0,05% αλλά και πως από τις επισκέψεις αυτές, το 50,5% αντιπροσωπεύει επισκέψεις στα αγροτικά νοσοκομεία και κέντρα υγείας.

Σύμφωνα πάντα με την Έκθεση οι ειδικότητες που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη συχνότητα, όσον αφορά στις επισκέψεις εξωτερικών ασθενών στα γενικά νοσοκομεία, είναι αυτές της Γενικής Ιατρικής, της Ειδικής Παθολογίας, της Καρδιολογίας, της Παιδιατρικής και της Γυναικολογίας-Μαιευτικής.

Αναφέρεται τέλος ότι ο υπολογισμός των δαπανών για τις υπηρεσίες υγείας, για το 2015, δεν ήταν δυνατός πριν την ετοιμασία του δημοσιεύματος αλλά και πως σύμφωνα με αναθεωρημένα στοιχεία, οι συνολικές δαπάνες των υπηρεσιών υγείας το 2014 υπολογίστηκαν στα €1.140,2 εκ., από τα οποία €461,8 εκ. αφορούσαν δαπάνες του δημόσιου τομέα και €678,4 εκ. του ιδιωτικού τομέα, αλλά και ότι οι δαπάνες για την υγεία σαν ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος μειώθηκαν από 6,8% το 2013 σε 6,5 % το 2014.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.