«Αγαπημένη μου», έβαλαν το πουλλίν που πέτασε

Αν o πάτος του βαρελιού είχε όνομα, θα ήταν «Πρόδρομος» και αν η τρύπα του βαρελιού είχε όνομα θα ήταν «κυβέρνηση», του ΔΗΣΥ συγκεκριμένα. Δεν μπορεί να περιγραφεί αλλιώς αυτό το φιάσκο που ονομάζεται Εξετάσεις Τετραμήνων και το τι έγινε με τις διαρροές της περασμένης εβδομάδας.

Δεν φτάνει που έχουν εμμονή με αυτές τις εξετάσεις, δεν μπορούν καν να τις εφαρμόσουν σωστά.

Σκεφτείτε μόνο το τραγελαφικό της υπόθεσης: Κατάντησαν που κατάντησαν το σχολείο ανταγωνιστικό εξεταστικό κέντρο, αλλά έβαλαν ως θέμα έκθεσης τον «ανταγωνισμό των μαθητών στο σχολείο και πώς μπορεί να γίνει πιο ανθρώπινο»!


Μέσα σε αυτήν την πίεση και τον ανταγωνισμό μάθαμε ότι εκπαιδευτικός, η οποία ήθελε να δώσει… ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε μαθήτρια, της έδωσε τα θέματα έτσι ώστε να είναι καλύτερα προετοιμασμένη. Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η μόνη περίπτωση που έτυχε να μάθουμε. Δεν ξέρουμε αν αυτό είχε ξανασυμβεί στο παρελθόν και τίποτα δεν μας διασφαλίζει ότι δεν θα συμβεί και στο μέλλον.

Ο Υπουργός Παιδείας δηλώνει ότι γνώριζε για τον κίνδυνο διαρροών γι’ αυτό, ενσυνείδητα, σε αυτές τις εξετάσεις ακολουθείται άλλη διαδικασία από τη διαδικασία των Παγκυπρίων. Ο Προδρόμου πάντως διαβεβαίωνε ότι τα θέματα μεταφέρονται με πλήρη ασφάλεια και κρυπτογράφηση (!). Πόση «κρυπτογράφηση» μπορεί να έχουν τα θέματα εφόσον πολλά άτομα βλέπουν το γραπτό πριν δοθεί στους μαθητές και διαβεβαίωναν ότι όλα γίνονται «με ασφάλεια»;

Πολλοί μαθητές δήλωναν, όπως έβλεπα σε αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι είχαν τελειώσει τη μισή εξέταση μέχρι που τους ενημέρωσαν ότι είχε ακυρωθεί το γραπτό και θα πρέπει να περιμένουν νέο. Άδειασαν δηλαδή τον υπουργό που στην τηλεόραση έδινε διαβεβαιώσεις ότι τα γραπτά αποσύρθηκαν προτού δοθούν στους μαθητές, με την ίδια ευκολία που έδινε ο Αναστασιάδης διαβατήρια.

Ε όχι όμως και να παραιτηθεί ο Πρόδρομος 20-25 μέρες πριν τις εκλογές… Θα ήταν άστοχο και όχι ικανοποιητικό εδώ που τα λέμε να παραιτηθεί μόνο ο Πρόδρομος. Ο σκοπός είναι η απαλλαγή από σύσσωμο τον Συναγερμό και ό,τι τον θυμίζει. Είτε αφορά τον original, τον Αβέρωφ Νεοφύτου, είτε αφορά τον διαγραφέντα που επιμένει ότι είναι περήφανος Συναγερμικός και ότι «υπάρχει θέση για τον ΔΗΣΥ και θα είναι μέρος ο ΔΗΣΥ» της δικής του κυβέρνησης.


Αν το σύστημα αξιολόγησης των μαθητών ήταν εργαλείο, σίγουρα θα ήταν σουρωτήρι που μπάζει από παντού. Όλοι βλέπουν ότι τίποτα δεν πάει καλά σε αυτόν το θεσμό, αλλά η κυβέρνηση όχι μόνο το αρνείται, αλλά βλέπει και θετικά αποτελέσματα. Ένας θεσμός που έχει καταντήσει μαθητές γεμάτους άγχος, γιγαντώνοντας την παραπαιδεία, αφήνοντας ελάχιστο ελεύθερο χρόνο στους μαθητές. Ένας θεσμός αποτυχημένος από όλες τις πλευρές με θύματα τους μαθητές που ο μόνος στόχος είναι ο βαθμός και η μόνη έγνοια η επόμενη εξέταση.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης έχει διαφορετικό όραμα για την παιδεία του τόπου. Με Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, το εξεταστικό κέντρο που κατάντησαν το σχολείο οι κυβερνώντες καταργείται. Τη θέση του παίρνει το σχολείο ως μέρος ποιοτικής μάθησης και καλλιέργειας της κριτικής σκέψης. Στο Πρόγραμμα περιλαμβάνεται η ρητή και σαφής θέση («ξεκάθαρα») ότι η κυβέρνησή του θα καταργήσει τις εξετάσεις τετραμήνων από τη σχολική χρονιά 2023-2024.

Παναγιώτης Πενταλιώτης

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.