Αγαπητέ νέε Δήμαρχε Αμμοχώστου

 

 

Αγαπητέ νέε Δήμαρχε Αμμοχώστου,

θα ήθελα να θίξω κάτι, που ενώ αφορά όλο τον προσφυγικό κόσμο, αφορά ίσως ιδιαίτερα τον Αμμοχωστιανό. Στην επιθυμία μας για λύση, ξεκινήσαμε να μιλάμε για μη Αμμοχωστοποίηση του Κυπριακού ώσπου φτάσαμε να αγνοούμε την Αμμόχωστο από το Κυπριακό.

Αγαπητέ νέε Δήμαρχε Αμμοχώστου, δεν θέλω να είσαι ένας ακόμα δήμαρχος, συμβολικός, άνευ χαρτοφυλακίου. Αν θες λύση ουσίας, πρέπει να ασχοληθείς με ό,τι σήμερα εμπεριέχει η Αμμόχωστος. Και ό,τι αφορά την Αμμόχωστο, είναι και ό,τι συνιστά λύση. Η λύση δεν είναι κάτι αόριστο. Πίσω από το «Δεν ξεχνώ», που αργότερα έγινε «Δεν ξεχνώ και διεκδικώ/αγωνίζομαι», ξεχάσαμε πολλά οι πρόσφυγες της Αμμοχώστου. Αυτά που εκτιμώ πως πρέπει να έχεις υπόψη είναι τα εξής που ξεχάσαμε:

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ

Σε μια επιδιωκόμενη μεθοδικά  μνημοκτονία οι πρόσφυγες ούτε θυμούνται, ούτε διεκδικούν. Η συνταγή απλή. Το οικονομικό. Δόθηκε στους πρόσφυγες  βοήθεια στο στεγαστικό (σε κάποιους και στο επαγγελματικό), όπου και η στέγη από προσωρινή έγινε μόνιμη και ακολούθησε σήμερα η γενιά που διεκδικεί κληρονομιά περιουσίας των ελεύθερων περιοχών αλλά και προσφυγικό επίδομα από γονείς και παππούδες. Οι τράπεζες που έδιναν ανοικτόχερα οικοδομικά δάνεια, να κτίσουν εδώ στις ελεύθερες περιοχές, να δημιουργηθεί αίσθηση κι αντίληψη μονιμότητας στην εγκατάσταση. Οι ταμπέλες οδών και συλλόγων από ονόματα κατεχόμενων δήμων ξόφλησε υποχρεώσεις στη μνήμη και τη διεκδίκηση. Δημιουργήθηκαν δημαρχεία, δημοτικοί σύμβουλοι και γραμματείς δημαρχείων για πόλεις που δεν κατοικούμε θεωρώντας πως αυτό είναι εξόφληση στην ιστορική μνήμη.

Αγαπητέ νέε Δήμαρχε Αμμοχώστου, περιμένω να έχεις την πεποίθηση και τον τρόπο να κάνεις εκδηλώσεις ταυτισμένες με την Αμμόχωστο, στην Αμμόχωστο. Όχι συμβολικά, όχι στη Δερύνεια. Αγαπητέ νέε δήμαρχε Αμμοχώστου, πριν δεκαπέντα χρόνια, το 2004, κόσμος πήγε στην Αμμόχωστο γιατί ήθελε να γιορτάζει στον τόπο του τον κατακλυσμό και τις εκδηλώσεις που γνώριζε. Κατακλυσμό, θέατρα στην  αρχαία Σαλαμίνα. Πήγαινε εκεί μόνος του, χωρίς ώθηση από κόμματα και δημάρχους.  Καμιά σχεδόν πολιτική πρωτοβουλία. Λείπει ένας δήμαρχος και ένα συμβούλιο δημοτικό που δεν θα κρύβεται στο κοινό, αλλά θα βγει μπροστά σε αυτές τις πρωτοβουλίες. Πάντα σκεφτόμουν πως πολιτικοί αρχηγοί έπρεπε να ήταν οι πρώτοι που στέκονταν εκεί στην ουρά του ανοίγματος των οδοφραγμάτων και σε κάθε τέτοια εκδήλωση έπειτα. Μέρος της ύπνωσης του κόσμου ήταν τα ενοχικά σύνδρομα που δημιουργήθηκαν: «Θα δείξεις διαβατήριο στον τόπο σου;» Αγαπητέ νέε δήμαρχε Αμμοχώστου γίνε ο δήμαρχος του οποίου το «δεν ξεχνώ» σημαίνει «θυμάμαι και θέλω να επιστρέψω».

 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ

Αγαπητέ νέε δήμαρχε Αμμοχώστου, στο παρελθόν κανένας δεν ασχολήθηκε να αποτυπώσει τα ιστορικά μνημεία που βρίσκονται στα κατεχόμενα. Ούτε στην Αμμόχωστο. Τι φοβηθήκαμε; Ότι θα στείλουμε ίσως τουρισμό στους «εχθρούς»; Πουθενά δεν είναι αποτυπωμένη η μεσαιωνική πόλη της Αμμοχώστου η οποία είναι σύμβολο συνύπαρξης εφτά διαφορετικών κοινοτήτων. Συνύπαρξη πλουραλιστική η οποία ώθησε μεγάλη ανάπτυξη στους μεσαιωνικούς χρόνους. Κανένας δήμαρχος ποτέ δεν απαίτησε να προβληθεί από τον ΚΟΤ το αρχαίο θέατρο Σαλαμίνας, ενώ αφορούσε μεγάλο μέρος της ζωής των Αμμοχωστιανών. Οι επισκέψεις τους τις Κυριακές σε θεατρικές παραστάσεις. Σημειώνουμε ότι πριν χρόνια ανέβηκε η παράσταση «Ιππόλυτος» από τον ΘΟΚ. Τέσσερις χιλιάδες κόσμος κατέκλυσε το θέατρο παρά τις αντιδράσεις και την προσπάθεια να κατέβει η παράσταση. Αν δεν είχαμε «απορρίψει» τους Τουρκοκυπρίους το 2004, εικάζω πως θα είχε έρθει διπλάσιος αριθμός Τουρκοκυπρίων. Αν δεν είχαν προηγηθεί οι αντιδράσεις θα πήγαινε μεγαλύτερος αριθμός Ελληνοκυπρίων.  Ο αριθμός δείχνει την ανάγκη του κόσμου να βρίσκεται κοντά στην πολιτιστική του κληρονομιά.

 

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Τα σωματεία της πόλης πρέπει να αρχίσουν κοινές δράσεις υπό την αιγίδα σου, κοινούς αγώνες, φιλικά, ευ αγωνίζεσθε. Στην πόλη τους. Καλλιέργεια της επιθυμίας επιστροφής και ειρήνης.

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αγαπητέ νέε δήμαρχε Αμμοχώστου, μπορεί αυτά να ακούγονται θέματα «χαμηλής πολιτικής», έχουν όμως τόσο ψηλή πολιτική σημασία, όσο κοινωνική και οικονομική. Θυμίζουμε το παράδειγμα κατά τη δημαρχεία του Λέλλου στην ελεύθερη Λευκωσία και Ακκιντζιή στην κατεχόμενη, όπου οι δύο δήμαρχοι ξεκίνησαν τη δημιουργία κοινού αποχετευτικού συστήματος. Εξασφάλισαν από κοινού κονδύλια και με ανάδειξη της κοινής αρχιτεκτονικής έφτιαξαν τα κτήρια στις δυο πλευρές, δημιουργώντας ένα φωτεινό σημείο στην ιστορία μετά την εισβολή.

Τώρα στην Αμμόχωστο. Πρωτοβουλία πολιτών, αποτελούμενη από πολιτικούς μηχανικούς και αρχιτέκτονες, συνεργαζόμενη με Τουρκοκύπριους, έχει πραγματοποιήσει μελέτη και συμφώνησε σε δέκα κοινά σημεία πολεοδομικού σχεδιασμού της πόλης, από την περίκλειστη ως την αρχαία Σαλαμίνα. Σημεία όπως η ανάγκη άμεσου σχεδιασμού με αποδοτικές κοινές διαδικασίες, με ενιαίο σχεδιασμό βασισμένο στο περιβάλλον, την ιστορία και τον άνθρωπο, αλλά και ποιοτική, ομοιόμορφη ανάπτυξη με όραμα συμβίωσης,  υλοποιήσιμους στόχους σταδιακής επέκτασης, στρατηγική της δομής της πόλης, δυνατότητα ταυτόχρονου λεπτομερή σχεδιασμό ορισμένων περιοχών, βελτίωση της συμμετοχής και της ενημέρωσης με έρευνα κοινής γνώμης, σύγχρονη, διαφανή, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ανάπτυξη κοινής βάσης δεδομένων για σχεδιασμό και αποτελεσματική διαχείριση, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επίσης κύριο οδικό δίκτυο, ενίσχυση τρόπων κυκλοφορίας, όπως μέσα μαζικής μεταφοράς, πεζών, ποδηλάτων, χρήση γης, συντήρηση, βελτίωση ποιότητας ζωής και στις δύο κοινότητες, ανάπτυξη βιομηχανικών περιοχών, προσδιορισμός έργων προτεραιοτήτων, δημιουργία δικοινοτικού φορέα ελέγχου των έργων, ομάδες εργασίας, μετεξέλιξη του δικοινοτικού φορέα σε όργανο συντονισμού, θέσπιση απλών διαδικασιών για έκδοση αδειών, τρόποι χρηματοδότησης του σχεδιασμού και της υλοποίησης, αλλά και εμπλοκή δημοτικών αρχών οπωσδήποτε.  Πάνω από δέκα χρόνων μελέτη ανοικοδόμησης και πλάνου επανεγκατάστασης από επιτροπή που μοιάζει μόνη της να πιστεύει σε επιστροφή ουσιαστικά.

Σημειώνουμε πως θα μπορούσε να επιδιωχθεί συνεργασία των Πανεπιστημίων, εφόσον υπάρχει πρόταση και πρόθεση από καταξιωμένο πανεπιστήμιο της Αμμοχώστου για κοινές μελέτες. Πρέπει ωστόσο να ξεθαρρέψουμε. Αφού δεν βρίσκουμε προγράμματα και χρήματα για αποτύπωση της περίκλειστη, γιατί δεν χρησιμοποιούμε σύμπραξη πανεπιστημίων ώστε να εξασφαλιστούν πληροφορίες για το πώς οι οικοδομές και τα υλικά από τα οποία φτιάχτηκαν πριν μισό αιώνα  χαρακτηρίζονται ασφαλή; Σημειώστε πως η περίκλειστη μπορεί να αξιοποιηθεί ως «ένα μεγάλης επιστημονικής αξίας εργαστήριο», προσφέροντας και κερδίζοντας από την επιστημονική κοινότητα των μηχανικών και άλλων επιστημονικών κατευθύνσεων και να γίνει πόλος έλξης πανεπιστημίων, μελετητών, επιστημόνων. Σχέδια και δουλειά που γίνεται για την επόμενη της «λύσης» στο σχέδιο, δεν φαίνεται να προβάλλεται από κανένα δήμαρχο ως τώρα. Η επιτροπή έχει ακόμα και σχέδιο άμεσης δράσης, για το οποίο, αγαπητέ νέε δήμαρχε Αμμοχώστου θα έχεις ρόλο.

Αγαπητέ νέε δήμαρχε Αμμοχώστου, μη γίνεις/μείνεις ένας συμβολικός δήμαρχος. Πρέπει να δείξεις ξάστερα πως το σχέδιο επανεγκατάστασης της Αμμοχώστου, μπορεί να αποτελέσει πρότυπο λύσης για το Κυπριακό.

Με εκτίμηση,

Τατιάνα Τσιέττη

Δημότης Αμμοχώστου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy