Ανοιχτος ορίζοντας/ Ορίζοντας

Άγιος Αντώνιος – Στα χνάρια μιας χώρας

Η Σχολή Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης και το Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) δημιούργησε το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Άγιος Αντώνιος – Στα χνάρια μιας χώρας».

Κεντρικό θέμα του ντοκιμαντέρ είναι η γειτονιά του Αγίου Αντωνίου στη Λεμεσό. Για πολλούς λόγους (λιμάνι, βιομηχανικές εγκαταστάσεις, όριο μεταξύ των δύο κοινοτήτων), η συγκεκριμένη περιοχή, αν και όχι κεντρική στη συνολική χωροταξία της πόλης, υπήρξε μια κρίσιμη αλλά και χαρακτηριστική περιοχή στην πρόσφατη ιστορία, μέσα από την πορεία της οποίας, μπορούν να γίνουν ενδιαφέρουσες συσχετίσεις ως προς τη συνολική ιστορία της Κύπρου.

Η γειτονιά του Αγίου Αντωνίου, βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο της πόλης της Λεμεσού προς την πλευρά της θάλασσας. Για πάρα πολλά χρόνια, υπήρξε υποδειγματικό παράδειγμα αρμονικής συμβίωσης ανθρώπων της Ελληνοκυπριακής και της Τουρκοκυπριακής κοινότητας. Το ντοκιμαντέρ καταγράφει την εξέλιξη των ιστορικών γεγονότων στις κρίσιμες περιόδους, τα οποία τελικά οδήγησαν στην πλήρη αποχώρηση των Ελληνοκυπρίων κατοίκων το 1958 και στη μετέπειτα αποχώρηση των Τουρκοκυπρίων το 1974, με αποτέλεσμα η πρώην πολύβουη συμβιωτική γειτονιά, να απομείνει ένας κενός χώρος.

Μέσα από συνομιλίες με πρώην κατοίκους της γειτονιάς του Αγίου Αντωνίου και μέσα από μαρτυρίες της εποχής και ντοκουμέντα που προήλθαν από λεπτομερή και σε βάθος ιστορική έρευνα, το ντοκιμαντέρ προσπαθεί να δώσει απαντήσεις στο ερώτημα κάτω από ποιες συνθήκες η ειρηνική συνύπαρξη και ο αλληλοσεβασμός, μπορούν να δώσουν τη θέση τους στην αντιπαλότητα, τη σύγκρουση και τη βία. Το ίδιο ακριβώς ερώτημα που μπορεί να θέσει κανείς συνολικά για την πρόσφατη ιστορία ολόκληρης της Κύπρου – κάνοντας έτσι την ιστορία του Αγίου Αντωνίου, μια αναλογική «μικρογραφία» της σύγχρονης Κυπριακής ιστορίας.

Το περιεχόμενο του ντοκιμαντέρ βασίζεται σε πρωτογενή ερευνητικά δεδομένα του Ευρωπαϊκού Προγράμματος HORIZON2020 “RePAST”, τον κεντρικό συντονισμό του οποίου είχε το Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου. Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου χρηματοδότησε την παραγωγή του ντοκιμαντέρ μέσω της ερευνητικής δραστηριότητας του Επίκουρου Καθηγητή Διονύση Πάνου.

Παραγωγή: Σχολή Επικοινωνίας & Μέσων Ενημέρωσης – Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου
Σκηνοθεσία: Κυριάκος Δρουσιώτης, Διεύθυνση φωτογραφίας: Χριστόδουλος Δημητρίου, Οργάνωση Παραγωγής –Στέλλα Θεοχάρους, Έρευνα Υλικού: Στέλλα Θεοχάρους, Χριστάκης Σεργίδης.  Στο ντοκιμαντέρ ακούγεται το ανέκδοτο τραγούδι του συνθέτη Μάριου Τόκα για τη συνοικία του Αγίου Αντωνίου, μια ευγενική παραχώρηση του ιδρύματος «Μάριος Τόκας»

Μπορείτε να δείτε το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ, πατώντας στο: https://vimeo.com/683318475

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy