Αγκαλιάζεται ευρύτερα η πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ για το δικαίωμα στη λήθη

Η πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ για το δικαίωμα στη λήθη για άτομα τα οποία έχουν περάσει καρκίνο, ώστε να μην αντιμετωπίζουν διακρίσεις στην πρόσβαση τους σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, φαίνεται ότι αγκαλιάζεται από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αλλά και την ευρύτερη κοινωνία.

Η σχετική πρόταση νόμου η οποία κατατέθηκε από το ΑΚΕΛ στη Βουλή, συζητήθηκε στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών.

Όπως διαφάνηκε από τη συζήτηση όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς είναι θετική στην προώθηση της.

Παρουσιάζοντας την πρόταση νόμου η Βουλευτίνα του ΑΚΕΛ Μαρίνα Νικολάου – η οποία συνυπογράφει την πρόταση μαζί με τους Γιώργο Λουκαΐδη και Άριστο Δαμιανού εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΕΛ – επεσήμανε ότι στοχεύει στην εξασφάλιση δίκαιης πρόσβασης των επιζώντων καρκίνου σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλισης.
«Θέτουμε τέρμα στις διακρίσεις ενάντια στους επιζώντες καρκίνου», υπέδειξε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε επίσης στην αντίστοιχη πρωτοβουλία την οποία ανέλαβε το ΑΚΕΛ στους θεσμούς της ΕΕ, για προώθηση του θέματος.
Σημειώνεται ότι στην τελευταία της συνεδρία η Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά από πρωτοβουλία του κόμματος της Αριστεράς (GUE/NGL), στο οποίο συμμετέχει το ΑΚΕΛ, ενέκρινε οδηγία η οποία περιλαμβάνει ρήτρες προστασίας για πολίτες που έχουν περάσει καρκίνο και οι οποίοι υποβάλλουν αίτηση για πίστωση για την οποία απαιτείται ασφάλιση. Συγκεκριμένα, καθορίζεται ότι τα υπό αναφορά πρόσωπα έχουν το «δικαίωμα στη λήθη» μετά από σχετική χρονική περίοδο, ώστε η προηγούμενη ασθένειά τους να μην επηρεάζει το κόστος ασφάλισής τους.

Το σύνολο των μελών της Επιτροπής Οικονομικών απ΄όλα τα κόμματα απέδωσαν τα εύσημα στην ομάδα του ΑΚΕΛ για την πρωτοβουλία του. Επίσης το Υπουργείο Οικονομικών και η Νομική Υπηρεσία δεσμεύτηκαν ότι θα συμβάλουν εποικοδομητικά στη διαμόρφωση της τελικής πρότασης νόμου και την προώθηση της στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση το συντομότερο δυνατό.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy