«Αγκάθι» ο χώρος στέγασης των εφημερεύοντων ιατρείων

Στόχος του Υπουργείου Υγείας να λειτουργήσουν εντός 2 εβδομάδων

 

 

Εντός των επόμενων δύο εβδομάδων αναμένεται να λειτουργήσουν τα εφημερεύοντα ιατρεία του ΓεΣΥ κατά τις αργίες και τα Σαββατοκύριακα. Συγκεκριμένα, μετά από σύσκεψη που έγινε χθες κάτω από την ομπρέλα του Υπουργού Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα με τους εκπροσώπους του ΟΑΥ, ΟΚΥπΥ και ΠΙΣ, το ραντεβού ανανεώθηκε για την ερχόμενη Τετάρτη, ώστε να κλειδώσουν και οι τελικές λεπτομέρειες εφαρμογής του θεσμού. Ο κ. Χατζηπαντέλα μιλώντας χθες στον «Άστρα» επεσήμανε ότι επιθυμία του Υπουργείου είναι να λειτουργήσουν τα ιατρεία αυτά ενός των επομένων 2 βδομάδων, έτσι ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο της μαζικής προσέλευσης ασθενών στα τμήματα Πρώτων Βοηθειών λόγω των μαζικών απουσιών Προσωπικών Ιατρών τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο που παρατηρήθηκε πέρσι.

Ο Υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι το σημαντικότερο θέμα που απασχολεί τις συζητήσεις του υπουργείου με τους εμπλεκόμενους φορείς είναι η στέγαση των εφημερευόντων ιατρείων και, όπως είπε, οι επιλογές που συζητούνται είναι να στεγαστούν είτε στους χώρους των δημοσίων νοσοκομείων, είτε στα γραφεία των προσωπικών ιατρών, είτε στα ιατρικά κέντρα του ΟΚΥπΥ. Τελικές αποφάσεις και ανακοινώσεις, όπως είπε, θα γίνουν την ερχόμενη Τετάρτη.

Το ζήτημα του χώρου φαίνεται να είναι το κύριο που προτάσσουν οι γιατροί, καθώς και διασφάλιση εργασιακών ζητημάτων. Ωστόσο, όπως σημείωσε ο διευθυντής του ΟΑΥ, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, ο ΟΚΥπΥ έχει πρόθεση να προχωρήσει στην παραχώρηση των Κέντρων Υγείας για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα εφημερεύοντα ιατρεία, με τον Οργανισμό να αναμένει επίσης την τελική απάντηση. Σε περίπτωση που αυτή είναι αρνητική, τότε θα αξιοποιηθούν είτε τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, είτε ο κάθε γιατρός που θα εφημερεύει θα παρέχει τις υπηρεσίες στο δικό του ιατρείο.

Πάντως, κύρια διαφωνία της ΠΑΣΙΚΥ ήταν η λειτουργία των ιατρείων στα Κέντρα Υγείας, αφού, όπως δήλωσε ο πρόεδρός της, Σωτήρης Κούμας, ο οποιοσδήποτε ιδιώτης θα μπορεί να χρησιμοποιεί τις υποδομές του Δημοσίου, αλλά οι γιατροί του Δημοσίου δεν μπορούν να χρησιμοποιούν τα ιατρεία των ιδιωτών ιατρών.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ, Μάριος Κουλούμας, τα έβαλε με τους γιατρούς του Δημοσίου, σημειώνοντας ότι κάποια ζητήματα που αφορούν την υγεία δεν προχωρούν, γιατί κάποιοι με προφάσεις επηρεάζουν και τον ΟΑΥ. Σημείωσε δε ότι ο ΟΑΥ έχει υποχρέωση να εφαρμόσει τον συγκεκριμένο θεσμό προς όφελος των ασθενών. Επίσης, ο κ. Κουλούμας εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι οι οργανωμένοι ασθενείς δεν είχαν καλεστεί στη σύσκεψη.

Πώς θα λειτουργούν
Τα εφημερεύοντα ιατρεία θα λειτουργούν οκτώ ώρες το Σάββατο και 4 ώρες την Κυριακή και οι εφημερεύοντες ιατροί θα προσφέρουν τις ιατρικές υπηρεσίες που προσφέρουν οι προσωπικοί γιατροί, αφού στόχος δεν είναι να αντικαταστήσουν τις Πρώτες Βοήθειες.

Ελένη Κωνσταντίνου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.