Η Άγκυρα επιδιώκει να διασπάσει τις συμμαχίες που η Αθήνα έχει χτίσει στη ΝΑ Μεσόγειο

Η χειραψία του Ταγίπ Ερντογάν με τον Πρόεδρο Σίσι και η επιχείρηση ομαλοποίησης των σχέσεων με Ισραήλ, Αίγυπτο και Συρία

 

Του ειδικού μας συνεργάτη

Βαγγέλη Αρεταίου

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις μεγάλες εντάσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και στο Κάιρο προέβη ο Ταγίπ Ερντογάν, κάνοντας στο Κατάρ μια δημόσια χειραψία με τον Πρόεδρο Σίσι της Αιγύπτου, πυροδοτώντας έτσι σενάρια και εικασίες περί «ομαλοποίησης» με την Αίγυπτο.

Ωστόσο, Τούρκοι αναλυτές με τους οποίους συνομιλεί η «Χαραυγή» εκτιμούν ότι «ο δρόμος για να ξεκινήσει μια διαδικασία ομαλοποίησης είναι ακόμα πολύ μακριά», σημειώνοντας ότι το Κάιρο έχει θέσει πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο. Το Κάιρο, μεταξύ άλλων, θέλει την πλήρη αποχώρηση της Τουρκίας από τη Λιβύη καθώς και μια ουσιαστική καταστολή των Μουσουλμάνων Αδελφών που έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία.

Την τελευταία περίοδο, η Άγκυρα έχει κάνει ορισμένες «διακοσμητικές», όπως λένε αναλυτές στην Τουρκία, κινήσεις εις βάρος των εξόριστων Μουσουλμάνων Αδελφών, αλλά απέχει πολύ από το να ικανοποιήσει το Κάιρο.

Στο θέμα της Λιβύης, Κάιρο και Άγκυρα είναι μόνιμα σχεδόν σε μια τροχιά μετωπικής σύγκρουσης και καθώς το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας έχει αναχθεί πλέον σε αναπόσπαστο μέρος της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, δεν αναμένεται να υπάρξει πρόοδος στο ζήτημα αυτό.

Η χειραψία, σύμφωνα με συνομιλητές της «Χαραυγής», αφορά συνεπώς περισσότερο τη διάσταση της εικόνας των δύο ηγετών και λιγότερο μια γεωπολιτική εξέλιξη.

Σύμφωνα με πηγές στην Τουρκία, ο Εμίρης του Κατάρ ήταν αυτός που κυριάρχησε στην εξέλιξη, φιλοδοξώντας να πιστωθεί μια διπλωματική «επιτυχία», ενώ ο Πρόεδρος Σίσι όχι μόνο δεν είχε λόγο να αρνηθεί, αλλά ικανοποιήθηκε ιδιαίτερα. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, που μέχρι πρότινος τον χαρακτήριζε «πραξικοπηματία» και «δολοφόνο», του έσφιξε το χέρι. Το Κατάρ στηρίζει οικονομικά την Τουρκία τόσο πολύ, που ο Ταγίπ Ερντογάν δύσκολα θα έλεγε «όχι» στον Καταρινό Εμίρη.

«Ο Ερντογάν έπεσε στα γόνατα του Σίσι και ο Σίσι πήρε έτσι μια ηθική εκδίκηση», είπε χαρακτηριστικά συνομιλητής της «Χαραυγής» στην Τουρκία. Ο Τούρκος Πρόεδρος, ενώ μέχρι πρόσφατα δεν ήθελε να δει τον Αιγύπτιο ομόλογό του, αυτή τη φορά του χαμογέλασε, του έσφιξε το χέρι και του πρότεινε εξομάλυνση, νομιμοποιώντας τελικά τον Σίσι και θυσιάζοντας τους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Ο Ταστεκίν εκτιμά ότι το Κάιρο δεν βιάζεται να εξομαλύνει τις σχέσεις του με την Τουρκία. Πρώτον γιατί δεν το έχει ανάγκη και δεύτερον διότι το μεγαλύτερο αδιέξοδο μεταξύ των δύο χωρών είναι η Λιβύη.

Η νέα κυβίστηση του Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις από την τουρκική αντιπολίτευση, αλλά και από ένα πολύ μεγάλο μέρος της τουρκικής κοινής γνώμης και έγινε μάλιστα και πρωτοσέλιδο με ιδιαίτερα καυστικά σκίτσα σε περιοδικά πολιτικής σάτιρας.

Ο Ταγίπ Ερντογάν και οι άνθρωποί του προσπάθησαν να παρουσιάσουν στους οπαδούς της κυβέρνησης μια εντελώς διαφορετική εικόνα, σύμφωνα με την οποία ο Σίσι ήταν αυτός που αναγκάστηκε να αναγνωρίσει το «μεγαλείο» της Τουρκίας και κυρίως του Τούρκου Προέδρου.

Παράλληλα, η Άγκυρα προσπαθεί να βρει τρόπους να διασπάσει τις συμμαχίες που η Αθήνα έχει χτίσει στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, επιχειρώντας να προχωρήσει σε ομαλοποίηση και με το Ισραήλ και με την Αίγυπτο, αλλά και με τη Συρία.

Ωστόσο, όπως εκτιμούν Τούρκοι αναλυτές, η Τουρκία και η τουρκική εξωτερική πολιτική δεν εμπνέουν πλέον καμία εμπιστοσύνη, ενώ τόσο το Κάιρο, όσο και το Τελ Αβίβ, περιμένουν τα αποτελέσματα των εκλογών στην Τουρκία για να πάρουν αποφάσεις σχετικά με το πώς θα αντιμετωπίσουν την Άγκυρα.

Στο εσωτερικό της Τουρκίας πάντως, οι ακροβασίες αυτές του Τούρκου Προέδρου δεν φαίνεται να έχουν θετικό αντίκτυπο ούτε στην ευρύτερη κοινή γνώμη, αλλά ούτε και στους οπαδούς του.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων Metropoll, ενώ το ποσοστό εκείνων που βρίσκουν θετική την προσέγγιση με το Ισραήλ είναι 24,4%, το ποσοστό εκείνων που την βρίσκουν αρνητική είναι 67,6%. Το ποσοστό εκείνων που βρίσκουν θετική την προσέγγιση με την Αίγυπτο είναι 34,9%, ενώ το ποσοστό εκείνων που τη θεωρούν αρνητική είναι 56,7%.

Το ποσοστό εκείνων που βρίσκουν θετική την προσέγγιση με τη Σαουδική Αραβία είναι 29,7%, ενώ το ποσοστό εκείνων που την αξιολογούν αρνητικά είναι 60,3%. Ενώ το ποσοστό εκείνων που βρίσκουν θετική την προσέγγιση με τα ΗΑΕ είναι 42,1%, το ποσοστό εκείνων που τη βρίσκουν αρνητική είναι στο 48,6%. Σε όλες αυτές τις μετρήσεις, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΑΚΡ βρίσκουν αρνητικές τις προσεγγίσεις.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy