Αγνοούμενοι – Μπορεί να γίνει η εκταφή στο σκυβαλότοπο Δικώμου

Προσπάθεια για σταδιακή αποστολή 2.500 οστών αγνοουμένων στην Αμερική

 

Μπορεί να γίνει η εκταφή οστών Ασσιωτών αγνοουμένων που πιστεύεται ότι είναι θαμμένα στον πρώην σκυβαλότοπο του κατεχόμενου Δικώμου, σύμφωνα με την προκαταρκτική μελέτη του Πορτογάλου τεχνικού, για την οποία ενημερώθηκε χθες Τρίτη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων. Αναφέρθηκε επίσης πως προχωρεί πιο συγκεκριμένη μελέτη σε σχέση με χρονοδιαγράμματα και το κόστος για το έργο της εκταφής.

Στη συνεδρία της αρμόδιας Επιτροπής συμμετείχε και εκπρόσωπος της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Άσσιας, ο οποίος τόνισε πως η νέα εξέλιξη στο Ορνίθι με τον εντοπισμό αγνώστου εντός της ομάδας καθιστούν επιβεβλημένο όπως εξεταστούν όλα τα οστά.


Η Επιτροπή Προσφύγων συζήτησε εκ νέου τις εξελίξεις γύρω από το θέμα της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων και ειδικότερα τη νέα εξέλιξη σε σχέση με την περιοχή Ορνίθι, όπου 70 Ασσιώτες εκτελέστηκαν και ρίφθηκαν σε πηγάδια, καθώς και τη μετέπειτα μετακίνησή τους σε σκυβαλότοπο στο Δίκωμο.

Όπως λέχθηκε στα μέλη της Επιτροπής Προσφύγων, άρχισε σταδιακά η προσπάθεια για αποστολή σε εργαστήριο με το οποίο συνεργάζεται η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ) στην Αμερική των 2.500 οστών των αγνοουμένων που παραμένουν εδώ και χρόνια στις αποθήκες της Επιτροπής με σκοπό την ταυτοποίησή τους. Αναφέρθηκε ακόμη ότι υπάρχει ενδεχόμενο μέσα στα κασόνια της ΔΕΑ να υπάρχουν και άλλοι αγνοούμενοι.

Σε δηλώσεις του ο Επίτροπός Προεδρίας Φώτης Φωτίου ανέφερε πως αυτό που προκύπτει από την προκαταρκτική μελέτη είναι ότι μπορεί να γίνει αυτή η εκταφή και η κυβέρνηση θέλει να γίνει.


Για το αίτημα των οικογενειών της Άσσιας να σταλούν στην Αμερική, στο εργαστήριο που συνεργάζεται η ΔΕΑ, τα 2.500 οστά που εντοπίστηκαν κατά τις εκταφές στα δύο πηγάδια στο Ορνίθι και δεν έτυχαν των επιστημονικών εξετάσεων από τη ΔΕΑ, είπε ότι «η Κ.Δ. είναι διατεθειμένη να καταβάλει και αυτό το κόστος, το οποίο είχε εκτιμηθεί περίπου στο €1 εκ., ώστε να ολοκληρωθεί και να γίνει με επιτυχία αυτή η προσπάθεια.

Ανέφερε πως υπάρχουν συγγενείς που δεν πήραν ολοκληρωμένα οστά ή πήραν μερικά ή λίγα οστά από τους συγγενείς τους.

Επίσης, είπε ότι πιθανόν σε αυτά τα οστά να προκύψουν και νέες περιπτώσεις, σημειώνοντας ότι φαίνεται από κάποιες πληροφορίες ότι υπάρχουν μία – δύο περιπτώσεις τέτοιες αγνοουμένων.


Ο πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων, Νίκος Κέττηρος, είπε ότι υπάρχει επιπρόσθετο πρόσωπο ή και δυο πρόσωπα στον ομαδικό τάφο στο Ορνίθι από τα 68 άτομα που έχουν ταυτοποιηθεί.

Όπως ανέφερε και ο ίδιος, το προφίλ που έχει βρεθεί δεν είναι από τα δύο που έψαχνε η ΔΕΑ.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.