Αγνοούμενοι: Νέες ανασκαφές σε 60 – 70 σημεία από τη ΔΕΑ

Νέες ανασκαφές, σε 60 με 70 σημεία, ξεκινά προσεχώς η δικοινοτική διερευνητική επιτροπή για τους αγνοουμένους.

Όπως μετέδωσε χθες βράδυ το κρατικό κανάλι, οι ανασκαφές θα γίνουν στη Μεσαορία και σε περιοχές στις επαρχίες Κερύνειας και Αμμοχώστου. Αυτή την περίοδο πραγματοποιούνται έξι ανασκαφές στις κατεχόμενες και μια στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας.

Τα οστά που εντοπίστηκαν στάληκαν στο ανθρωπολογικό εργαστήριο της ΔΕΑ, για επιστημονικές εξετάσεις.

Μέχρι τώρα έχουν ταυτοποιηθεί συνολικά χίλιοι εικοσιεπτά Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι αγνοούμενοι.

Μουφταζατέ: «Ο αριθμός των Ε/κ αγνοουμένων του 1963 είναι 42 και όχι 44»

Ο συνολικός αριθμός των Ελληνοκύπριων αγνοούμενων του 1963 ήταν 42 και όχι 44, αναφέρεται σε γραπτή δήλωση του μέλους της τ/κ κοινότητας στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους, Χάκκι Μουφταζατέ, όπου γίνεται επίσης λόγος για «παραπλανητικές πληροφορίες» στον ε/κ Τύπο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μουφταζατέ κάνει αναφορά σε δημοσίευμα του «Φιλελευθέρου», ημερομηνίας 9 Αυγούστου 2022, και λέει ότι το άρθρο «που αναφέρει ότι πέντε Ελληνοκύπριοι είχαν ταφεί σε τεμάχιο γης ιδιοκτησίας του αντιπροέδρου Δρος Φαζίλ Κιουτσούκ είναι αναληθές». Ο κ. Μουφταζατέ προσθέτει ότι «ο κήπος του Τεκκέ Μελβεβί, όπου έγιναν οι ανασκαφές και όπου εντοπίστηκαν τα λείψανα, ανήκει στο ΕΒΚΑΦ».

Το μέλος της ΔΕΑ αναφέρει πως «δεδομένου ότι δεν υπήρξε επικοινωνία με τη Διερευνητική Επιτροπή των Αγνοούμενων για την επιβεβαίωση οποιωνδήποτε πληροφοριών, ο αριθμός των Ελληνοκύπριων αγνοούμενων που ταυτοποιήθηκαν και επιστράφηκαν στις οικογένειές τους είναι επίσης αναληθής».

«Κατ’ ακρίβεια, μόνο τα λείψανα 4 ατόμων είχαν ανακτηθεί από τον κήπο του Τεκκέ Μελβεβί και μόνο ένα από αυτά έχει ταυτοποιηθεί. Συνεπώς, ο συνολικός αριθμός των Ελληνοκύπριων αγνοούμενων του 1963 ήταν 42 και όχι 44», προσθέτει.

Όπως αναφέρει ο κ. Μουφταζατέ, «το συγκεκριμένο άρθρο και άλλα άρθρα που είχαν δημοσιευτεί από την ίδια εφημερίδα τις επόμενες μέρες στερούνται διερεύνησης και ως εκ τούτου είναι παραπλανητικά και περιέχουν αναληθείς πληροφορίες».

Η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» σε δημοσίευμά της στις 9 Αυγούστου, με τίτλο «Ο δορυφόρος δεν είπε ψέματα», αναφέρει ότι η αξιοποίηση φωτογραφίας που τραβήχτηκε από δορυφόρο το 1963, σε συνδυασμό με πληροφορίες από Τουρκοκύπριους, οδήγησαν στον εντοπισμό πέντε Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων της περιόδου 1963 – 1967.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.