Αγνοουμένοι: Πέρασαν 10 χρόνια για να εντοπίσουν επιπρόσθετα λείψανα σε ομαδικό τάφο – Στις ΗΠΑ 2.500 οστά

Συνεργείο της ΔΕΑ σε ανασκαφή κοντά στο ΣΟΠΑΖ στη Λευκωσία για ανεύρεση οστών ενός Τ/κ αγνοούμενου της περιόδου '63-'64, Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021. ΚΥΠΕ/ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Άρχισε σταδιακά η προσπάθεια για αποστολή στην Αμερική των 2.500 οστών αγνοουμένων που παρέμειναν εδώ και χρόνια σε σκονισμένα κασελάκια στις αποθήκες της ΔΕΑ, με σκοπό την ταυτοποίησή τους. Αυτό λέχθηκε στην Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής, η συνεδρία της οποίας ήταν κεκλεισμένων των θηρών.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Κέττηρος είπε ότι υπάρχει επιπρόσθετο πρόσωπο ή και δυο πρόσωπα στον ομαδικό τάφο στο Ορνίθι από τα 68 άτομα που έχουν ταυτοποιηθεί. Όπως ανέφερε, οι πληροφορίες έλεγαν ότι ο αριθμός των ατόμων που έχουν ταφεί στον ομαδικό τάφο ήταν 70. Το ένα επιπρόσθετο πρόσωπο που έχει ταυτοποιηθεί, είπε, είναι πέραν των δυο που ψάχνει η ΔΕΑ και ενδεχομένως να είναι ένα, δυο ή τρία πρόσωπα. Διευκρίνισε ότι το προφίλ που έχει βρεθεί, δεν είναι από τα δυο που έψαχνε η ΔΕΑ.

Δεν προχωρούν οι έρευνες παρά τις πληροφορίες

Ακόμα σημείωσε ότι στην Επιτροπή Προσφύγων, συγγενείς κατήγγειλαν ότι υπάρχουν πληροφορίες για Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους που έχουν ταφεί κατά τη διάρκεια του 1964 και του 1974 και οι έρευνες δεν έχουν προχωρήσει. Σημείωσε ότι αυτή η μαρτυρία είναι πολύ σοβαρή, λέγοντας ότι είναι απαράδεκτο να υπάρχουν πληροφορίες και να μην έχουν διερευνηθεί.

Για τον σκουπιδότοπο στο Δίκωμο είπε ότι παραδόθηκε η προκαταρτική μελέτη του Πορτογάλου εμπειρογνώμονα. Σημείωσε όμως ότι οι δυσκολίες θα συνεχιστούν και ενδεχομένως να χρειαστεί να δοθεί άδεια για να προχωρήσει η εκταφή στον σκουπιδότοπο.

Πέρασαν 10 χρόνια για να διαπιστώσουν ένα επιπρόσθετο άτομο

Ο Γιάννος Δημητρίου, εκπρόσωπος της επιτροπής συγγενών αγνοουμένων Άσσιας, είπε ότι το έγκλημα στο Ορνίθι παρέμενε αδιευκρίνιστο ως προς τον αριθμό των ατόμων που πιθανόν να ήταν στον ομαδικό τάφο, καθώς δεν ολοκληρώθηκε η ταυτοποίηση των 70 ενώ υπήρχαν και δυο προφίλ που ήταν αδιευκρίνιστα. Εξέφρασε θλίψη για το γεγονός ότι πέρασαν 10 χρόνια για να διαπιστωθεί ότι υπήρχε ένα επιπρόσθετο άγνωστο άτομο μέσα στο πηγάδι. Ο κ. Δημητρίου αναφέρθηκε και στην περίπτωση Γεώργιου Φορή που δόθηκαν στους συγγενείς, τα οστά τεσσάρων διαφορετικών ανθρώπων. Υπέδειξε ότι πρέπει να εξεταστούν όλα τα οστά γιατί, όπως είπε, πολύ πιθανόν στα κασόνια της ΔΕΑ να υπάρχουν και άλλοι αγνοούμενοι.
Επίσης είπε ότι οι συγγενείς αγνοουμένων δεν είχαν την πλήρη κατανόηση από όλους, σημειώνοντας ότι αντιλαμβάνονται το δύσκολο έργο της ΔΕΑ και δε μηδενίζουν το τι έγινε.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου έκανε λόγο για φτωχά αποτελέσματα τα τελευταία χρόνια, λέγοντας ότι η κύρια αιτία είναι η αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας που συνεχίζει να βλέπει απάνθρωπα το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων.

Επίσης είπε ότι αυτό που έγινε στην Άσσια είναι τραγικό. Αναφέρθηκε και στην προκαταρτική μελέτη από Πορτογάλο εμπειρογνώμονα, σημειώνοντας ότι με βάση τη μελέτη αυτή, μπορεί να γίνει η εκταφή στο σκυβαλότοπο. Όπως είπε, θα προχωρήσουν στο 2ο σκέλος για να γίνει πιο συγκεκριμένη μελέτη, με χρονοδιαγράμματα και κόστος.
Επίσης, αναφέρθηκε και στο αίτημα οικογενειών Άσσιας για να σταλούν στην Αμερική τα χιλιάδες οστά που εντοπίστηκαν κατά τις εκσκαφές από τα δύο πηγάδια στο Ορνήθι και δεν έτυχαν όπως είπε των επιστημονικών εξετάσεων από την ΔΕΑ. Πιθανόν σημείωσε, σε αυτά τα οστά να προκύψουν και νέες περιπτώσεις αγνοουμένων. Δυστυχώς, πρόσθεσε, η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν συναίνει στην αποστολή των δειγμάτων.

Ακόμα σημείωσε ότι έχει διαπιστωθεί και επιστημονικά, ότι οι πλείστοι των ομαδικών τάφων που εντοπιστήκαν μέχρι σήμερα έχουν τύχει σκόπιμης επέμβασης από τον τουρκικό στρατό και τα λείψανα μετακινήθηκαν σε άγνωστους μέχρι τώρα χώρους. Σημείωσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αγνοουμένων είναι αποτέλεσμα των μετακινήσεων.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Ρίτα Σούπερμαν είπε ότι δεν γίνεται να παραδίδεται σε συγγενείς αγνοουμένων ένα μέρος από το σώμα των αγαπημένων τους. Υπέδειξε μάλιστα ότι πρέπει να αλλάξουν τα πρωτόκολλα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy