Άγνωστες έννοιες ο διάλογος και η διαβούλευση με τους πολίτες

Του Χρήστου Χαραλάμπους

 

Είναι πλέον κοινό μυστικό ότι τα τελευταία χρόνια στο Δήμο Λεμεσού αποφασίζονται και προωθούνται δράσεις και έργα στις συνοικίες ή και άλλου με την επίκληση της βελτίωσης της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων, χωρίς όμως να προηγείται η απαραίτητη και ουσιαστική διαβούλευση με τους ίδιους τους κατοίκους, που είναι και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι και επηρεαζόμενοι.

Είναι μια τακτική την οποία είδαμε αρκετές φορές να ακολουθείται και βέβαια να στηλιτεύεται από ομάδες απλών κατοίκων ή οργανωμένους φορείς της πόλης. Τέτοιου είδους όμως διαφωνίες και αντιδράσεις των πολιτών φαίνεται ότι καταλήγουν σε ώτα μη ακουόντων. Διαφορετικά θα διαφαινόταν μια κάποια διαφοροποίηση στον τρόπο σκέψης και κυρίως στον τρόπο αντιμετώπισης των πολιτών από τους ιθύνοντες του δήμου. Η διαπίστωση όμως είναι ότι η διαβούλευση και γενικότερα ο διάλογος και η αποδοχή της αντίθετης άποψης αποτελούν άγνωστες έννοιες για κάποιους που λύνουν και δένουν εκεί στο Δήμο Λεμεσού.

Φαίνεται ότι αυτό ισχύει και με την περίπτωση της «Πράσινης Γειτονιάς» στην πυκνοκατοικημένη και με πολλά προβλήματα, λόγω του μεικτού χαρακτήρα της (κατοικίες, βιοτεχνίες, οχληρά εργαστήρια και άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες), περιοχή της Ομόνοιας.

Καμιά ουσιαστική διαβούλευση ή κι αν έγινε, προφανώς ήταν επιλεκτική και πάντως, όπως αποδεικνύεται, δεν αντιπροσώπευε το σύνολο των επηρεαζόμενων. Οι κάτοικοι που αντιδρούν αναφέρουν ευθαρσώς ότι αφού πάρθηκε η απόφαση για την εφαρμογή των σχεδιασμών του δήμου, κλήθηκαν εκ των υστέρων για να εκφράσουν τις απόψεις, παρατηρήσεις και εισηγήσεις τους.

Τώρα, κατά πόσον, εκ των υστέρων, λαμβάνονται υπόψη οι αντιδράσεις που υπάρχουν, πόσο μετρούν οι επισημάνσεις των άμεσα επηρεαζόμενων κατοίκων, οι οποίοι υποδεικνύουν τι ακριβώς χρειάζεται να γίνει στην περιοχή τους για να αλλάξει πραγματικά προς το καλύτερο η καθημερινότητά τους και να βελτιωθεί στα επιθυμητά επίπεδα η ποιότητα της ζωής τους, αυτό είναι άλλου παπά ευαγγέλιο.

Σίγουρα οι κάτοικοι δηλώνουν ένθερμοι υποστηρικτές της προόδου και της ανάπτυξης, που σκοπό έχουν τη συνεχή βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης τους, ταυτόχρονα όμως δηλώνουν και κάθετα αντίθετοι σε κάθε μορφή ανάπτυξης που αντί να βελτιώνει ή να διατηρεί ανεκτές συνθήκες διαβίωσης, θα κάνει τη ζωή τους ακόμα πιο ανυπόφορη. Κι αυτό το έχουν κάνει ξεκάθαρο στον ίδιο τον δήμαρχο, από τον οποίο αναμένουν ότι θα προβληματιστεί και θα αντιληφθεί τη σημασία τής εκ των προτέρων ενημέρωσης και διαβούλευσης και έστω εκ των υστέρων να προωθήσει τις αναγκαίες δράσεις και σχεδιασμούς προ όφελος της ταλαιπωρημένης συνοικίας.

Να θυμίσουμε ότι η δημιουργία «Πράσινης Γειτονιάς» στη συγκεκριμένη περιοχή ήταν μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε επί δημαρχίας δημάρχου Δημήτρη Κοντίδη, η οποία όμως δεν προχώρησε, αφού ο τότε δήμαρχος άκουσε με προσοχή τους κατοίκους και διαπίστωσε ότι με αυτό το έργο, όπως είναι διαμορφωμένη η περιοχή, η ζωή των κατοίκων θα χειροτέρευε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy