«Αγνώστου πατρός» το Μακένζι

Εν αναμονή της γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα το Υπουργείο Εσωτερικών για τις νέες συμβάσεις με τους δικαιούχους στην περιοχή Μακένζι


Του Τάσου Περδίου

«Αγνώστου πατρός» είναι από την 1η Ιανουαρίου 2017 η ακτή Μακένζι στη Λάρνακα. Ενώ το Υπουργείο Εσωτερικών είχε προαναγγείλει ότι στις 31 Δεκεμβρίου 2016 θα τερματιζόταν η σύμβαση μίσθωσης της περιοχής στο Δήμο Λάρνακας και από την 1η Ιανουαρίου 2017 η διαχείριση θα επανερχόταν στον Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, αυτό κατέστη πρακτικά αδύνατο. Οπως αποκαλύφθηκε στη συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών, Σωκράτη Χάσικου, με τον Δήμαρχο Λάρνακας, Ανδρέα Βύρα, την περασμένη Τρίτη 17 Ιανουαρίου, η πολιτική απόφαση για ανάκτηση της διαχείρισης της τουρκοκυπριακής γης, όπου υπάρχουν τα κέντρα αναψυχής στο Μακένζι μπορεί να ισχύει, ωστόσο, δεν μπορεί ακόμα να υλοποιηθεί νομικά. Για την ακρίβεια, ο Σωκράτης Χάσικος ενημέρωσε τον Δήμαρχο και τους επικεφαλής των δημοτικών ομάδων που συμμετείχαν στη σύσκεψη ότι η επιστροφή του Μακένζι στο Υπουργείο Εσωτερικών είναι αμετάκλητη μετά και από γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα ότι η μίσθωση στο δήμο είναι παράνομη. Από την απόφαση του Υπουργού, όμως, μέχρι την υλοποίησή της, φαίνεται ότι υπάρχει απόσταση.

Ο Κηδεμόνας Τουρκοκυπριακών Περιουσιών αδυνατεί να ξεκινήσει τη σύναψη νέων συμβάσεων απευθείας με πρόσφυγες ενοικιαστές, εάν δεν ξεκαθαριστούν οριστικά και αμετάκλητα όλες οι νομικές πτυχές της υπόθεσης. Ο φάκελος της υπόθεσης βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία από την οποία αναμένεται ολοκληρωμένη γνωμάτευση επί όλων των πτυχών της σύναψης νέων συμβάσεων προτού κληθούν οι δικαιούχοι για να συμβληθούν με νέα συμβόλαια με τον Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών. Η υπόθεση όμως είναι εξαιρετικά περίπλοκη και εκφράζονται ανησυχίες κατά πόσον θα είναι εφικτές η συμπλήρωση του φακέλου από τη Γενική Εισαγγελία και η σύναψη των νέων συμβάσεων μίσθωσης μέχρι την έναρξη της νέας καλοκαιρινής σεζόν. Οπως ανέφερε στον Δήμαρχο και στα μέλη του δημοτικού συμβουλίου ο Υπουργός Εσωτερικών, προσπάθεια είναι να ξεκαθαριστούν όλα τα ζητήματα, τα οποία αφορούν στο καινούργιο καθεστώς διαχείρισης προτού κληθούν οι πρόσφυγες για να υπογράψουν. Προς νομικό ξεκαθάρισμα βρίσκονται μεταξύ άλλων τα ενοικιαστήρια έγγραφα, οι αρχικοί ενοικιαστές, οι υπενοικιαστές και η σχέση ανάμεσα σε αρχικούς ενοικιαστές και υπενοικιαστές. Επίσης, η Γενική Εισαγγελία αναμένεται να διαλευκάνει και να υποδείξει νόμιμους τρόπους χρήσης των υπαίθριων χώρων από τους κατόχους των κέντρων αναψυχής που είναι βασική προϋπόθεση για τη λειτουργία της βιομηχανίας ψυχαγωγίας στην περιοχή, όπως έχει αναπτυχθεί με ραγδαίους ρυθμούς από το 2010.

Μετά τη συνάντηση, τόσο ο Υπουργός Εσωτερικών όσο και ο Δήμαρχος Λάρνακας συμφώνησαν στο ότι το Μακένζι πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί ως ένας σύγχρονος χώρος εστίασης και ψυχαγωγίας αλλά, όπως ξεκαθάρισαν, αυτό θα γίνει με αποκατάσταση της τάξης και άρση της αναρχίας που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια με παράνομες προσθήκες και μετατροπές και κατάληψη δημόσιων χώρων και χώρων πρασίνου.


«Η κότα που γεννά το χρυσό αυγό»
Η μεγάλη δυσκολία στην οποία βρίσκεται το Υπουργείο Εσωτερικών, εξ ου και η αναμονή για πλήρες ξεκαθάρισμα από πλευράς Γενικής Εισαγγελίας, είναι να βρεθεί ένας τρόπος αφενός να συνεχιστεί η λειτουργία των κέντρων αναψυχής, αφετέρου να αρθούν οι παρανομίες στις οποίες όμως πολλά κέντρα στήριξαν τη μεταμόρφωσή τους.

«Συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνει αποκατάσταση της νομιμότητας, χωρίς σε καμιά περίπτωση να σκοτώσουμε την κότα που γεννά το χρυσό αυγό. Εμείς αντιλαμβανόμαστε πλήρως και θέλουμε να διαφυλάξουμε το γεγονός ότι το Μακένζι αποτελεί πηγή εισοδημάτων για το Δήμο Λάρνακας. Θα το διαφυλάξουμε, άλλα παράλληλα και ταυτόχρονα η νομιμότητα πρέπει να αποκατασταθεί, είτε σε σχέση με το ποιοι κατέχουν, αν είναι πρόσφυγες ή όχι, σε ποιους υπενοικιάζουν, πόσα υπενοικιάζουν, τι δίνουν σαν ενοίκιο και καταλήγουν στα ταμεία του Κηδεμόνα, όλα αυτά πρέπει να τα δούμε. Δεν μπορεί να συνεχίζει αυτή η αναρχία» τόνισε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Εσωτερικών υπό την ιδιότητά του ως Κηδεμόνας Τουρκοκυπριακών Περιουσιών.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Λάρνακας επανέλαβε ότι η περιοχή Μακένζι είναι πάρα πολύ σημαντική για την πόλη και την οικονομία. «Θέλαμε μέσω κάποιας ανταλλαγής απόψεων να δούμε πώς προτίθεται το Υπουργείο, ως ο Κηδεμόνας Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, να χειριστεί την περιοχή. Φαίνεται ξεκάθαρα και η βούληση του Υπουργού να διατηρηθεί από τη μια ο χαρακτήρας της περιοχής, και από την άλλη να βρούμε τρόπους εφαρμογής της νομιμότητας μέσα από έναν νέο τρόπο χειρισμού» υπογράμμισε.

Ο Υπουργός Εσωτερικών έδωσε εντολή στους υπηρεσιακούς να διευθετήσουν συνάντηση με τη Γενική Εισαγγελία σε δέκα μέρες, ώστε να συζητηθούν τα νομικά θέματα που χρήζουν διευκρινίσεων σχετικά με τις νέες συμβάσεις.


Αγκάθι οι υπενοικιαστές
Το πιο σοβαρό πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η Νομική Υπηρεσία στην προσπάθεια ξεκαθαρίσματος του αλαλούμ που επικρατεί με την κατοχή των κέντρων αναψυχής στο Μακένζι είναι οι υπενοικιάσεις. Ενδεχόμενη προσφυγή υπενοικιαστών σε δικαστήρια θα οδηγήσει την υπόθεση σε ατέρμονες διαδικασίες χωρίς να γνωρίζει κανείς πώς και πότε θα ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, ούτως ώστε να γίνει μια νέα αρχή με νέες συμβάσεις με αρχικούς πρόσφυγες ενοικιαστές, όπως είναι ο στόχος του Κηδεμόνα.

Επίσης, βασικό ζήτημα προς διαλεύκανση είναι οι πολεοδομικές παρανομίες, οι οποίες βρίσκονται υπό την ευθύνη του Δήμου Λάρνακας και είναι επίσης χρονοβόρα διαδικασία. Με αυτά ως δεδομένα, δεν μπορεί να καθορίσει κανείς πότε θα είναι σε θέση ο Κηδεμόνας να έχει έτοιμες τις νέες συμβάσεις μίσθωσης, ώστε να κλείσει το κεφάλαιο της διαχείρισης του Μακένζι από το Δήμο Λάρνακας.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με επιστολή του αναπληρωτή διευθυντή της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, Μάκη Οικονομίδη, στον Γενικό Ελεγκτή, μετά από νομική συμβουλή από τη Γενική Εισαγγελία, ο Κηδεμόνας Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, στις 31 Δεκεμβρίου 2016, τερματίζει τη σύμβαση μίσθωσης στο Δήμο Λάρνακας της τουρκοκυπριακής γης, όπου βρίσκονται τα κέντρα αναψυχής. Από 1η Ιανουαρίου 2017, η διαχείριση του Μακένζι επανέρχεται στον Κηδεμόνα, ο οποίος θα αναλάβει πλέον τη σύναψη νέων συμβάσεων μίσθωσης με τους δικαιούχους πρόσφυγες, κάτι που μέχρι στιγμής, όπως προαναφέραμε, καθίσταται πρακτικό δύσκολο.

Ο Κηδεμόνας έχει ξεκαθαρίσει ότι νέες συμβάσεις μίσθωσης θα κληθούν να υπογράψουν μόνο δικαιούχοι πρόσφυγες, δηλαδή αρχικοί ενοικιαστές και μάλιστα υπό προϋποθέσεις. Αυτό σημαίνει ότι αφήνονται εκτός «παιγνιδιού» οι υπενοικιαστές, χωρίς να αποκλείεται να υπάρξουν νομικές διαδικασίες. Η σημασία του αποκλεισμού των υπενοικιαστών έγκειται στο ότι η μετατροπή των παλιών κέντρων σε καινούργια έγινε από τους υπενοικιαστές και όχι από τους αρχικούς ενοικιαστές με ό,τι αυτό σημαίνει για τις νέες διαδικασίες ενοικίασης των οικοπέδων και των κέντρων.


Σύμφωνα με τις επιστολές του Κηδεμόνα σε όλους τους εμπλεκομένους, κυρίως στο Δήμο Λάρνακας, οι νέοι μισθωτές θα έχουν δικαίωμα υπογραφής σύμβασης μόνο εάν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016 είχαν εξασφαλίσει όλες τις αναγκαίες άδειες (πολεοδομική και οικοδομική) για τη λειτουργία των υποστατικών, καθώς επίσης και για τις προσθηκομετατροπές τις οποίες έχουν κάνει.

Επίσης, οι νέοι ενοικιαστές, δηλαδή οι δικαιούχοι πρόσφυγες, καλούνται να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις του Δήμου Λάρνακας για τη χρήση των δημόσιων πεζοδρομίων, του δημόσιου χώρου πρασίνου και της ζώνης προστασίας της παραλίας προτού προσέλθουν στο Υπουργείο Εσωτερικών για να υπογράψουν νέες συμβάσεις μίσθωσης. «Δικαίωμα υπογραφής νέων συμβολαίων με τον Κηδεμόνα θα έχουν μόνο όσοι δικαιούχοι πρόσφυγες συμμορφωθούν με όλα τα πιο πάνω και θα έχουν εξασφαλίσει την αναγκαία άδεια λειτουργίας του υπό μίσθωση υποστατικού» προειδοποιεί ο αναπληρωτής Διευθυντής της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών. Για το θέμα των υπενοικιαστών, ο Δήμος Λάρνακας έχει κληθεί να καλέσει τους χρήστες να παραδώσουν τα υποστατικά στον Κηδεμόνα ελεύθερα κατοχής και χρήσης.

Επί των μετατροπών που έγιναν στα κέντρα αναψυχής, ο Κηδεμόνας ενημερώνει επίσης τους εμπλεκομένους ότι προωθείται ο καθορισμός νέων πολεοδομικών ρυθμίσεων στην περιοχή Μακένζι στο πλαίσιο των οποίων θα εξεταστούν οι νέες αιτήσεις έκδοσης των απαραίτητων αδειών, ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα στην ακτή.

Ολα αυτά όμως, μέχρι στιγμής βρίσκονται μόνο στο χαρτί, με την υπόθεση Μακένζι να αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολη και περίπλοκη.


730 χιλιάδες ευρώ οφείλουν οι αρχικοί ενοικιαστές
Ταυτόχρονα, με τη διαδικασία σύναψης νέων συμβάσεων μίσθωσης, ο Κηδεμόνας, σύμφωνα με τη σχετική αλληλογραφία, προωθεί και την αποπληρωμή των οφειλών των αρχικών ενοικιαστών στο Ταμείο Δημοσίων Δανείων, οι οποίες συνολικά ανέρχονται σε 730 χιλιάδες ευρώ σε δάνεια.

Σύμφωνα με τον Κηδεμόνα, γίνεται προσπάθεια σε συνεργασία τη Νομική Υπηρεσία και τη Γενική Λογίστρια του κράτους, ως προέδρου των Δανειστικών Επιτρόπων, τα δάνεια που έχουν συνάψει οι αρχικοί μισθωτές με τους Δανειστικούς Επιτρόπους και δεν έχουν αποπληρωθεί να διευθετηθούν πριν την υπογραφή των νέων συμβάσεων.

Τέλος, γίνεται λόγος για τη σύσταση του Γενικού Ελεγκτή για κέντρα αναψυχής τα οποία δεν έχουν υποβάλει φορολογικές δηλώσεις τα τελευταία τρία χρόνια. Ολα τα στοιχεία, σύμφωνα με τον Κηδεμόνα, θα σταλούν στο Τμήμα Φορολογίας μετά την ανάληψη της διαχείρισης της ακτής Μακένζι.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.