Αγωγός ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη – Με δύο λογαριασμούς οι αγοραστές πλέον στην Gazprombank

Το διάταγμα του Βλαντιμίρ Πούτιν με το οποίο απαιτεί πληρωμή σε ρούβλια για την προμήθεια αερίου σε «μη φιλικές» χώρες, μεταξύ των οποίων όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, προκάλεσε πανικό, καθώς ουσιαστικά έθεσε το δίλημμα στην ΕΕ: «Ή ρούβλια ή παγώνετε». Ωστόσο φαίνεται ότι βρέθηκε λύση.

Οι αγοραστές θα έχουν δύο λογαριασμούς στην Gazprombank: ένα σε ευρώ, στο οποίο θα καταβάλλουν το ποσό για την αγορά του αερίου, και ένα σε ρούβλια, στα οποία θα έχει μετατραπεί το ποσό αγοράς από την τράπεζα.

Η αγορά θα επισημοποιείται με την κατάθεση στο δεύτερο λογαριασμό. Επομένως, ουσιαστικά οι χώρες της ΕΕ υπάκουσαν στο διάταγμα με έναν τρόπο που να μη θεωρείται ως υποχώρηση.

Και αυτό γιατί με αυτό το σύστημα ουσιαστικά θα βάζουν την Gazprom ως μεσάζοντα προμήθειας του ποσού των ευρώ σε ρούβλια και θα τους τα καταθέτει στο δεύτερο λογαριασμό (σε ρούβλια), ώστε να εισέλθει το έμβασμα στις ρωσικές τράπεζες.

Αυτό θα ενισχύσει προφανώς το ρούβλι σε πολύ μεγάλο βαθμό, ενώ παράλληλα θα διακρατεί η ρωσική κυβέρνηση μέσω Gazprom τα ευρώ για πιθανές άλλες προμήθειες.

Η Gazprom ενημέρωσε τις εταιρείες-αγοραστές για τους ακριβείς όρους της νέας διευθέτησης.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.