Αγώνας δρόμου στην Επιτροπή Θεσμών ψήφιση νέου Πόθεν Έσχες πριν τις Βουλευτικές

Αγώνα δρόμου κάνει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών προκειμένου να προλάβει την ψήφιση του νέου νομικού πλαισίου για το Πόθεν Έσχες του Προέδρου της Δημοκρατίας, των Υπουργών και των Βουλευτών και των Ευρωβουλευτών πριν την αυτοδιάλυση της Βουλής, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Ζαχαρίου.

Σε ενημέρωση αναφορικά με το στάδιο που βρίσκεται η επεξεργασία της νέας νομοθεσίας, η οποία θα θεσπιστεί με πρόταση νόμου, μετά και τη συνεδρία της Επιτροπής σήμερα Τετάρτη, ο κ. Ζαχαρίου είπε ότι έγινε κατ΄άρθρο συζήτηση όλων των προτεινόμενων τροποποιήσεων σε συνάρτηση με το κείμενο της υφιστάμενης νομοθεσίας και όσες τροποποιήσεις είναι συμβατές με το Σύνταγμα και τη νομολογία εντάχθηκαν σε νέο κείμενο νόμου με στόχο να ολοκληρωθεί η συζήτηση και ο νόμος να ψηφιστεί πριν τη λήξη της θητείας της παρούσας Βουλής.

Ο κ. Ζαχαρίου διευκρίνισε ότι η φιλοσοφία που διέπει τον προωθούμενο νόμο είναι η πλήρης διαφάνεια, η χρήση τεχνοκρατών στον έλεγχο των περιουσιακών των Βουλευτών και οι ξεκάθαρες διαδικασίες ώστε να μπορεί να ελέγχονται πραγματικά τα περιουσιακά στοιχεία και ο αθέμιτος πλουτισμός.

Επίσης με τον προωθούμενο νόμο η κατάθεση των περιουσιακών στοιχείων και ο έλεγχος θα γίνονται ανά δύο χρόνια και θα ακολουθούν ημερολογιακά έτη όπως υποβάλλονται οι φορολογικές δηλώσεις στον έφορο φορολογίας, διευκρίνισε περαιτέρω.

Επισημαίνοντας ότι κατά τη συζήτηση του νέου Πόθεν Έσχες άνοιξαν πολλά κεφάλαια, έγινε αρκετή δουλειά, ανέφερε ότι δεν ολοκληρώθηκε η συζήτηση και θα καταγραφούν οι εισηγήσεις και απόψεις που έχουν κατατεθεί και θα διανεμηθούν στα μέλη της Επιτροπής Θεσμών για να μελετηθούν και να γίνουν κάποιες ζυμώσεις. Ακολούθως, πρόσθεσε, η πρόταση νόμου θα τεθεί εκ νέου ενώπιον της Επιτροπής σε 15 ημέρες με στόχο μέσα από την τεράστια προσπάθεια που γίνεται «να προλάβουμε» την ψήφιση του νόμου πριν λήξη η θητεία της παρούσας Βουλής.

«Θέλουμε να ψηφίσουμε ένα νομικό πλαίσιο που να είναι σωστό, λειτουργικό, συνταγματικά ορθό νόμο», σημείωσε, προσθέτοντας ότι στόχος είναι το αποτέλεσμα να είναι «αυτό, το οποίο απαιτεί η κοινωνία των πολιτών».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών σε ό,τι αφορά τη διαδικασία που θα ακολουθείται βάσει του προωθούμενου νόμου, ο Βουλευτής θα καταθέτει τη δήλωση του στην Επιτροπή της Βουλής που την παραλαμβάνει και ελέγχει αν όλα τα πεδία συμπληρώθηκαν ορθώς, διορίζεται από τη Βουλή και εγκρίνεται από την Ολομέλεια επιτροπή τεχνοκρατών-ορκωτών λογιστών, η οποία θα ελέγξει τα περιουσιακά στοιχεία και θα ετοιμάσει πόρισμα που θα καταθέσει στη Βουλή και αν διαπιστωθούν αδικαιολόγητες αυξήσεις περιουσιακών στοιχείων, τότε θα συσταθεί νέα επιτροπή ορκωτών λογιστών με απόφαση Προέδρου της Δημοκρατίας, Προέδρου της Βουλής και Γενικού Ελεγκτή, που ελέγχει εκ νέου εξάγει πόρισμα το οποίο αν αφορά Βουλευτή θα πάει στον Πρόεδρο της Βουλής, αν αφορά Υπουργό στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αν οι διαπιστώσεις για αθέμιτο πλουτισμό αφορούν τον Πρόεδρο της Βουλής το πόρισμα πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αν αφορούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το πόρισμα πάει στον Πρόεδρο της Βουλής και έτσι γίνεται αλληλοκάλυψη όλων των εξουσιών με αρκετά καλό έλεγχο, είπε τέλος.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy