Σε αγώνα δρόμου σε δύο επίπεδα βρίσκονται οι εμπλεκόμενοι στον τομέα της Yγείας αφού πρέπει να προλάβουν χρονοδιαγράμματα ώστε να είναι έτοιμα τα νοσοκομεία, δημόσια και ιδιωτικά, όσο γίνεται βέβαια, πριν από την έναρξη της β’ φάσης του Γενικού Συστήματος Υγείας που καλύπτει την ενδονοσοκομειακή περίθαλψη.

Από τη μια οι διαβουλεύσεις των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων με τον ΟΑΥ για ένταξή τους στο ΓεΣΥ και από την άλλη ο διάλογος μεταξύ ΟΚΥπΥ και γιατρών του δημοσίου σε σχέση με τα κίνητρα που θα τους παραχωρηθούν, ένας διάλογος που θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τον Απρίλιο.

Ενδιαφέρον από ιδιωτικά νοσηλευτήρια

Μετά και την τελευταία συνάντηση μεταξύ Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας και του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΙΝ παρακάθεται σε συνεδρία στις 30 Ιανουαρίου προκειμένου να τοποθετηθεί εάν θα εισηγηθεί στα μέλη του Συνδέσμου να αποδεχθούν ή όχι το Μνημόνιο Συναντίληψης, ενώ αναλόγως της απόφασης τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια πρέπει να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους στον ΟΑΥ μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2020. Βέβαια ήδη αρκετά ιδιωτικά νοσηλευτήρια έχουν επιδείξει ενδιαφέρον και βρίσκονται είτε σε διαβουλεύσεις με τον ΟΑΥ, είτε σε επαφή ώστε να αρχίσουν διαβουλεύσεις. Πάντως η ημερομηνία της 15ης Φεβρουαρίου θεωρείται κλειδί αφού μέχρι αυτήν όσα ιδιωτικά νοσοκομεία ενδιαφερθούν θα λάβουν όλα όσα προνοεί το Μνημόνιο Συναντίληψης και με τους συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Από κει και πέρα όσα ιδιωτικά νοσοκομεία δείξουν ενδιαφέρον αργότερα δεν υπάρχει καμία δέσμευση από πλευράς ΟΑΥ ότι θα λάβουν ό,τι και οι προηγούμενοι που συμφώνησαν εντός χρονοδιαγράμματος. Σύμφωνα με τον ΟΑΥ και την απάντηση που έδωσε στον ΠΑΣΙΝ για το θέμα αυτό, πολύ περιορισμένες θα είναι οι πιθανότητες να εφαρμοστούν οι ρυθμίσεις που θα ισχύσουν για όσα ιδιωτικά νοσηλευτήρια επιδείξουν ενδιαφέρον μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου και για όσα το πράξουν σε μεταγενέστερο χρόνο και αυτό γιατί ο ΟΑΥ έχει την ευθύνη να καταβάλει κάθε προσπάθεια μέσω των νοσηλευτηρίων που θα συμμετάσχουν να καλύψει τις ανάγκες παροχής υπηρεσιών. Δηλαδή, εάν κριθεί αναγκαίο, ο ΟΑΥ θα διαφοροποιήσει προς τα πάνω τον εγγυημένο όγκο του 10%, ώστε να μπορέσουν να καλυφθούν οι ανάγκες.

Πάντως με τα μέχρι σήμερα δεδομένα υπάρχει ενδιαφέρον από σχεδόν δέκα νοσηλευτήρια.
Αισιοδοξία ότι το μνημόνιο για ένταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ θα γίνει αποδεκτό από τα μέλη του ΠΑΣΙΝ, εξέφρασε και ο Υπουργός Υγείας. Κληθείς να σχολιάσει αναφορές για πρόθεση 10 ιδιωτικών νοσηλευτηρίων να ενταχθούν στο ΓεΣΥ, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι αναμένεται με την ολοκλήρωση της συνεδρίας του ΠΑΣΙΝ στις 30 Ιανουαρίου, «όσα νοσηλευτήρια ενδιαφέρονται, πρακτικά πλέον, μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους. Προς το παρόν είναι προφορικά και δεν μπορώ να σχολιάσω προφορικές δεσμεύσεις».

Ο κ. υπουργός, ερωτηθείς σχετικά, εξέφρασε αισιοδοξία ότι θα υπάρξει θετική κατάληξη. Πρόσθεσε ακόμη ότι το Μνημόνιο «συνομολογήθηκε από τον ΠΑΣΙΝ και τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, δεν είναι κάτι που επιβλήθηκε από τον ΟΑΥ. Έχουν δοθεί διευκρινίσεις μέσα από δύο συναντήσεις που διήρκεσαν πέραν των οκτώ ωρών, άρα πλέον εναπόκειται στο κάθε νοσηλευτήριο να προσεγγίσει τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας. Η ενημέρωση που έχω είναι ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Από κει και πέρα δεν μπορώ να σας πω ακριβώς πόσα, εάν δεν φανεί στην πράξη».

Εξάλλου σήμερα οδηγείται προς συζήτηση στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής ο προϋπολογισμός του ΟΑΥ. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2020, τα έσοδα του ΟΑΥ αυξάνονται στα 1,051 εκατ. ευρώ από 438 εκατ. ευρώ το 2019, ενώ για το 2021 και 2022 προβλέπεται περαιτέρω αύξηση στα 1,175 εκατ. ευρώ και 1,220 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Eλένη Κωνσταντίνου