Αγώνας επιβίωσης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Έκθεση Κεντρικής Τράπεζας: «Αναβάλλουν επενδυτικά σχέδια και μειώνουν τις δαπάνες για διαρκή καταναλωτικά αγαθά»

 

Σε αγώνα επιβίωσης επιδίδονται τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, που «αναβάλλουν τα επενδυτικά τους σχέδια» και «μειώνουν τις δαπάνες τους για αγορά διαρκών καταναλωτικών αγαθών» λόγω της ακρίβειας και της αβεβαιότητας η οποία επικρατεί, σύμφωνα με έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Η έκθεση αφορά τις συνθήκες οι οποίες επικρατούν σε ό,τι αφορά την παραχώρηση δανείων από τις τράπεζες και ιδιαίτερα τους όρους τους οποίους θέτουν τα πιστωτικά ιδρύματα και τη ζήτηση που υπάρχει από τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με την έκθεση, το δεύτερο τρίμηνο έγιναν πιο αυστηρά τα κριτήρια τα οποία αφορούν την παραχώρηση δανείων, τόσο προς τα νοικοκυριά όσο και τις επιχειρήσεις, ενώ οι τράπεζες εκτιμούν ότι θα γίνουν ακόμη πιο αυστηρά στη συνέχεια. Αναφέρεται επίσης ότι έγιναν πιο αυστηροί συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις για την παραχώρηση δανείων προς τις επιχειρήσεις, όπως «το περιθώριο των τραπεζών (διαφορά έναντι σχετικού επιτοκίου αναφοράς) για δάνεια υψηλότερου κινδύνου, οι απαιτήσεις για παροχή εξασφαλίσεων, καθώς και το μέγεθος του δανείου ή πιστωτικού ορίου».

Όσον αφορά τη ζήτηση δανείων αναφέρεται ότι σημειώθηκε μείωση, τόσο από τις επιχειρήσεις, όσο και τα νοικοκυριά.

Για τις επιχειρήσεις επισημαίνεται ότι η μείωση αφορά τα δάνεια για χρηματοδότηση επενδύσεων, με την ΚΤ να σημειώνει ότι ενδεχομένως να «αποφάσισαν να αναβάλουν τα επενδυτικά τους σχέδια». Αναφέρεται επίσης ότι «καταγράφηκε αύξηση στη ζήτηση δανείων για αποθέματα και κεφάλαια κίνησης, η οποία πιθανό να σχετίζεται με την άνοδο των τιμών ενέργειας και πρώτων υλών και τις συνεχιζόμενες διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού».

Όσον αφορά τα νοικοκυριά αναφέρεται ότι σημειώθηκε μείωση στη ζήτηση για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, κυρίως λόγω της «μείωσης της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και της μείωσης των δαπανών για αγορά διαρκών καταναλωτικών αγαθών, πιθανόν λόγω των αυξήσεων στις τιμές, καθώς και γενικά της αρνητικής επίδρασης του πληθωρισμού στο πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών».

 

 

Κόβουν αβέρτα οι τράπεζες
Σύμφωνα με την έκθεση της ΚΤ, «η αναλογία των αιτήσεων (επίσημων και ανεπίσημων) οι οποίες απορρίφθηκαν ως προς το σύνολο των αιτήσεων, κατέγραψε περαιτέρω αύξηση κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022 για δάνεια προς επιχειρήσεις, αντικατοπτρίζοντας το αυξανόμενο αβέβαιο περιβάλλον και την αυστηροποίηση των κριτηρίων χορήγησης νέων επιχειρηματικών δανείων». Αναφέρεται επίσης ότι «η αναλογία των απορριφθέντων αιτήσεων για νέα δάνεια προς νοικοκυριά παρέμεινε αμετάβλητη, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022, για όλες τις κατηγορίες δανείων, πράγμα που ενδεχομένως να υποδηλοί ότι η αυστηροποίηση των κριτηρίων χορήγησης για δάνεια προς νοικοκυριά κατά το εν λόγω τρίμηνο δεν έχει, συνολικά, συμβάλει ακόμη σε περισσότερες απορρίψεις».

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy