Αγώνας ιχνηλάτησης των επαφών των κρουσμάτων με «Όμικρον»

Σε αγώνα δρόμου έχει αποδυθεί η μονά­δα ιχνηλάτησης του Υπουργείου Υγείας για εντοπισμό των επαφών των κρουσμάτων με την παραλλαγή «Όμικρον». Κινητή μονάδα του Υπουργείου Υγείας βρισκόταν χθες στο σχολείο στη Λεμεσό, όπου εντοπίστηκε η πα­ραλλαγή Όμικρον και σύμφωνα με πληρο­φορίες 500 άτομα μαθητές και επαφές έχουν κληθεί για να προσέλθουν στη σχολική μο­νάδα για εξέταση PCR.

Νωρίς χθες το απόγευμα ανακοινώθηκε ότι εντοπίστηκαν θετικά στη μετάλλαξη Όμι­κρον, δύο ακόμη άτομα από την ίδια σχολική μονάδα, μετά τα τρία κρούσματα που ανα­κοινώθηκαν ότι εντοπίστηκαν προχθές με ιστορικό ταξιδιού. Εντοπίστηκαν συνολικά 17 θετικοί στον κορονοϊό, με τη μετάλλαξη Όμικρον να εντοπίζεται σε πέντε εξ αυτών.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, γίνεται PCR τεστ και εφόσον εντοπιστεί θετικό, ακολουθεί εξέταση σε ειδικό μηχάνημα που βρίσκεται στην Κύπρο. Το μηχάνημα δείχνει εάν πρό­κειται για τη μετάλλαξη Όμικρον και μετά γίνεται αλληλούχιση για επιβεβαίωση.

Οι τρεις μαθητές που εντοπίστηκαν θετι­κοί στην Όμικρον βρίσκονται σε απομόνωση στο Eden Resort στην Τερσεφάνου. Εκτός από το χώρο στην Τερσεφάνου υπάρχουν και άλλα ξενοδοχεία για τα άτομα που ενδέ­χεται να τεθούν σε περιορισμό. Το Υπουργείο Υγείας αναμενόταν να εκδώσει σχετική ανα­κοίνωση.

Στο κέντρο αποκατάστασης στην Τερ­σεφάνου μεταφέρθηκαν 42 μαθητές και καθηγητές από τη Λεμεσό, οι οποίοι είναι επαφές των τριών κρουσμάτων της μετάλ­λαξης Όμικρον. Θα παραμείνουν σε 48ωρο περιορισμό. Πρόκειται για την ομάδα, που αποτελείτο από 42 άτομα, η οποία επέστρε­ψε την 1η Δεκεμβρίου στην Κύπρο, μετά από εκπαιδευτικό ταξίδι στη Σκοτία. Κατά την επιστροφή τους υποβλήθηκαν σε μοριακή εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, 5 μέρες μετά, τρεις μαθητές ανέπτυξαν συ­μπτώματα. Υποβλήθηκαν εκ νέου σε μοριακό έλεγχο και βρέθηκαν θετικοί στον ιό. Τα τεστ αναλύθηκαν από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής το οποίο διαπίστωσε, μέσω αλ­ληλούχισης, ότι τα παιδιά είχαν προσβληθεί από την Όμικρον.

Στο μεταξύ, ο Καθηγητής Μικροβιολογί­ας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης, μετά την εξέλιξη των τριών μαθητών που ανιχνεύτηκαν θετικοί στην παραλλαγή Όμικρον, εισηγείται ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε με τις τρίτες δόσεις των εμβολίων κατά του κορονοϊού. Παράλληλα, είπε ότι ενδέχεται να ανακοινωθεί και στους πέντε μήνες ο εμβολιασμός με την τρίτη δόση στην Κύπρο.

Σε ερώτηση αν θα ληφθούν νέα μέτρα, είπε ότι θα υπάρξει κάποια συζήτηση με τον υπουργό τη Δευτέρα. Ωστόσο, σημείωσε, «δεν βλέπω να αλλάζουν δραστικά. Φθάνει να προχωρήσουμε με τις τρίτες δόσεις των εμβολίων που φαίνεται ότι οι τρίτες δόσεις αντιμετωπίζουν καλύτερα τον ιό».

Ερωτηθείς για τους φοιτητές που θα επι­στρέψουν και αν θα μπορούν να βάλουν την ενισχυτική δόση, ο Δρ Καραγιάννης είπε ότι μπορούν να προχωρήσουν σε εμβολιασμό αυτή τη στιγμή αν έχουν συμπληρώσει 5,5 μήνες από την τελευταία δόση. Όπως είπε, μπορεί σύντομα να ανακοινωθεί η δυνατό­τητα εμβολιασμού με την ενισχυτική δόση στους πέντε μήνες στην Κύπρο. Στα walk in ήδη κάνουν το εμβόλιο από τους 5,5 μήνες, είπε.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Υγείας, Κωνσταντίνος Αθανασίου, ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ για το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων, απάντησε ότι «δεν έχουμε κάτι, εκτός αν αλλάξει κάτι αυτό το Σαββατοκύρια­κο», σημειώνοντας ότι ο υπουργός είναι σε επικοινωνία με τους ειδικούς. «Δεν έχουμε να πάρουμε κάτι σημαντικό για νέα μέτρα. Κάποιες όμως διευκρινίσεις ή διευκολύν­σεις. Αν κάποιος έρχεται και είναι θετικός και ενδεχομένως Όμικρον κρούσμα, τότε θα πηγαίνει κρατική καραντίνα. Είναι υποχρε­ωμένος», ανέφερε ο κ. Αθανασίου προσθέτο­ντας ότι αυτό θα τεθεί στο Υπουργικό, όπως επίσης και ο εμβολιασμός των ηλικιών 5-11.

Ενδεχομένως, πρόσθεσε, να υπάρξουν και διαφοροποιήσεις στα μέτρα που έχουν ανα­κοινωθεί για τους χώρους που θα έχουν ισχύ από τις 15 Δεκεμβρίου.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.