Αγωνία για τη Β’ φάση του ΓεΣΥ – Στα τυφλά προχωρά ο ΟΚΥπΥ

Έμπρακτα θα πρέπει να στηρίξει η Πολιτεία τα δημόσια νοσηλευτήρια, επισημαίνει και η Παγκύπρια Συντεχνία Εκτάκτων, Συμβασιούχων Ιατρών (ΠΑΣΕΣΙ) ενόψει της έναρξης της δεύτερης φάσης του ΓεΣΥ. 

Μετά τις ΠΑΣΥΚΙ, ΠΑΣΥΔΥ και ΠΑΣΥΝΟ έρχονται και οι φωνές αγωνίας των έκτακτων και συμβασιούχων ιατρών να προστεθούν στα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία και μόλις μια εβδομάδα και κάτι από την 1η Ιουνίου, ημερομηνία που θα μπει σε εφαρμογή η ενδονοσοκομειακή περίθαλψη ενός ΓεΣΥ.

Η ΠΑΣΕΣΙ εκφράζει την ετοιμότητα των μελών της να συμμετάσχουν και να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό, προσθέτοντας ότι αυτό όμως δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τους ίδιους, καθώς παρά τις πολύωρες συναντήσεις από μηνών με τον ΟΚΥπΥ, ως διοικητικό όργανο αρμόδιο για την εύρυθμη λειτουργία των κρατικών νοσηλευτηρίων, δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο από πλευράς του Οργανισμού. Ή τουλάχιστον χωρίς να υπάρχει σχέδιο που να έχει κοινοποιηθεί στους άμεσα εμπλεκόμενους.

Σε συνάντηση προ δεκαημέρου με τον νέο εκτελεστικό διευθυντή του ΟΚΥπΥ, κ. Λοϊζίδη, αναφέρεται ότι τέθηκαν για πολλοστή φορά τα θέματα που συζητήθηκαν με τους προκατόχους του. Δομή, οργανογράμματα, στελέχωση, εξοπλισμός, κίνητρα, τρόπος λειτουργίας σε καθεστώς ΓεΣΥ, κριτήρια αξιολόγησης των συμβασιούχων ιατρών, απογευματινά ιατρεία, καθώς και συγκεκριμένα προβλήματα βασικών ειδικοτήτων, όπως είναι η Παθολογία και η Παιδιατρική, που προέκυψαν ή επιδεινώθηκαν με την πανδημία και την έλευση του ΓεΣΥ. Θέματα τα οποία, όπως αναφέρεται, είχαν τεθεί από πέρσι, πριν την έναρξη της πρώτης φάσης ΓεΣΥ και ακόμα δεν έλαβαν απαντήσεις.

«Επιπλέον, η μεγάλη μείωση του κύκλου εργασιών μας λόγω των διαταγμάτων έχει προκαλέσει τη δημιουργία νέων λιστών αναμονής, τις οποίες θα κληθούμε να διεκπεραιώσουμε, ειδικά εφόσον τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια δεν δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ενταχθούν από τώρα στο ΓεΣΥ. Πρέπει άμεσα να δοθεί λύση στο πρόβλημα αυτό, πριν λάβει τεράστιες και μη ελεγχόμενες διαστάσεις, τόσο όσον αφορά τα χειρουργικά περιστατικά, αλλά και όσον αφορά τα περιστατικά των εξωτερικών ιατρείων», αναφέρεται.

Προστίθεται ότι στα δημόσια νοσηλευτήρια βρίσκεται το 50% των κλινών, καθώς και η μεγάλη πλειοψηφία των κλινών εντατικής. Αυτό όμως από μόνο του δεν είναι αρκετό, σημειώνεται, για να αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ. Χρειάζεται η ανάλογη στελέχωση με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, ο εξοπλισμός με τα απαραίτητα μηχανήματα και η σωστή διοικητική υποστήριξη. Και κυρίως χρειάζεται η βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων, ανθρώπινων και άλλων, ώστε τα νοσηλευτήρια να υποστηρίξουν τη δεύτερη φάση με ποιότητα, ασφάλεια και τη μέγιστη δυνατή αποδοτικότητα.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω του εκσυγχρονισμού του τρόπου λειτουργίας τους, ώστε να αξιοποιηθούν στο μέγιστο οι ικανότατοι επιστήμονες που εξακολουθούν να εργάζονται από επιλογή στα δημόσια νοσηλευτήρια.

«Τις τελευταίες βδομάδες γινόμαστε δέκτες ανησυχητικών μηνυμάτων από συναδέλφους, οι οποίοι είτε έδωσαν είτε σκέφτονται να δώσουν παραίτηση. Σημαντικός λόγος, η μεγάλη ψαλίδα αμοιβών μεταξύ ΓεΣΥ και Δημοσίου και η αδράνεια των αρμοδίων στο θέμα αυτό», προστίθεται.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy