Αγωνία για την εξάπλωση του φονικού κοροναϊού – Εν αναμονή των αποφάσεων του ΠΟΥΟ Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναμένεται να αποφασίσει σήμερα εάν θα κηρύξει έκτακτη ανάγκη για την παγκόσμια δημόσια υγεία εξαιτίας του ιού από το Ουχάν της Κίνας.

Οι υγειονομικές αρχές της χώρας έχουν επιβεβαιώσει συνολικά 571 κρούσματα του νέου κοροναϊού που προκαλεί επιδημία πνευμονίας, όπως μετέδωσε η κινεζική δημόσια τηλεόραση.

Μέχρι χθες το βράδυ ο νέος ιός είχε προκαλέσει τον θάνατο 17 ανθρώπων, όλων στην επαρχία Χουμπέι, όπου βρίσκεται η πόλη Oυχάν, η εστία της μόλυνσης.

Η Έκτακτη Επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συνεδρίασε και χθες στην Γενεύη αλλά οι αξιωματούχοι αποφάσισαν ότι χρειάζονται περαιτέρω πληροφορίες προκειμένου να χαρακτηρίσουν την επικινδυνότητα του ιού και να συντάξουν τις συστάσεις που πρέπει να γίνουν στα σύνορα κάθε χώρας και τα νοσοκομεία.

Εξάλλου από σήμερα οι περίπου 11 εκατ. κάτοικοι της κινεζικής πόλης Ουχάν, όπου ξέσπασε η επιδημία θα βρίσκονται σε καραντίνα.

Οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν ότι σταματούν να λειτουργούν όλα τα μεταφορικά μέσα, λεωφορεία, φέρι, μετρό, τρένα και κάλεσαν τους κατοίκους να παραμείνουν στην πόλη εκτός κι αν υπάρχει κάποιος ειδικός λόγος. Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί μέχρι πότε θα διαρκέσει το «λουκέτο» στις μεταφορές.

Σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές, κρούσματα του ιού έχουν καταγραφεί σε συνολικά 24 επαρχίες. Μέχρι στιγμής έχουν προσβληθεί 571 άνθρωποι και ακόμη 17 έχασαν τη ζωή τους, ενώ ιός εξαπλώνεται στην Ασία, σε χώρες όπως η Ταϊλάνδη, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία αλλά κι οι ΗΠΑ.