Αγορά κατοικιών: Από τη μια οι πύργοι και από την άλλη οι εκποιήσεις

°ëÝîèôá


Μεγάλες αναταράξεις στην αγορά δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία

Μεγάλες αναταράξεις στην αγορά κατοικιών της Κύπρου δείχνουν τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας και της Eurostat, τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, το τρίτο τρίμηνο του 2019 οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν κατά 5,9% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Ωστόσο σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι τιμές σημείωσαν αύξηση κατά 2,3%. Μάλιστα στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας επισημαίνεται ότι η Κύπρος σημείωσε τη μεγαλύτερη μείωση σε τριμηνιαία βάση.

Οι μεγάλες αναταράξεις στην αγορά κατοικιών φαίνεται ότι οφείλονται σε δύο παράγοντες, οι οποίοι αναπτύσσουν αντίθετη δυναμική. Συγκεκριμένα, από τη μια οι πύργοι σπρώχνουν τις τιμές προς τα πάνω, ενώ από την άλλη οι εκποιήσεις σπρώχνουν τις τιμές προς τα κάτω.

Σημειώνεται ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2018 οι τιμές αυξήθηκαν κατά 3,5% σε τριμηνιαία βάση, ενώ το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 0,8% και 4,2% αντίστοιχα.

Εν τω μεταξύ το τρίτο τρίμηνο στην ευρωζώνη οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 4,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Επίσης στην ΕΕ οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 4,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου