Eργασίες στη ναυτική βάση χωρίς να υπάρχουν εγκεκριμένα κονδύλια

Το Υπουργείο Άμυνας παρήγγειλε για λογαριασμό της Εθνικής Φρουράς τρία σκάφη ανοικτής θαλάσσης πριν από τρία χρόνια χωρίς να υπολογίσουν ότι δεν θα χωρούσαν για να σταθμεύουν, όπως είχε προγραμματιστεί, στο λιμάνι της Ναυτικής Βάσης Ευάγγελος Φλωράκης στο Μαρί. Το γεγονός αυτό διαπιστώθηκε μόλις πρόσφατα όταν παραδόθηκε στα πλαίσια της Διακρατικής Συμφωνίας με το Ισραήλ στην Κυπριακή Δημοκρατία, πριν από ένα μήνα περίπου, το πλοίο που έλαβε την ονομασία «Αρχιπλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης».

Με την έλευση του πλοίου σε πανηγυρικό κλίμα, ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι οι διαστάσεις του δεν ανταποκρίνονται στη χωρητικότητα της Ναυτικής Βάσης, καθώς είναι πολύ μεγαλύτερο σε μέγεθος.

Δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν τον εργολάβο

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, το Υπουργείο Άμυνας αναγκάστηκε με κατεπείγουσα εμπιστευτική επιστολή προς την Επιτροπή Άμυνας της Βουλής να ζητά αποδέσμευση κονδυλίου ύψους περίπου δύο εκατομμυρίων ευρώ, ώστε να ολοκληρωθούν τα έργα αναβάθμισης, εμβάθυνσης και διαπλάτυνσης της Ναυτικής Βάσης στο Μαρί. Τα εν λόγω έργα έχουν ξεκινήσει χωρίς να υπάρχει εγκεκριμένο κονδύλι.

Το παράδοξο της όλης υπόθεσης ωστόσο δεν σταματά μόνο στο γεγονός ότι το Υπουργείο Άμυνας παρήγγειλε τα τρία πλοία, χωρίς να υπολογίσει ότι δεν θα χωρούσαν στο λιμάνι της Βάσης. Όπως πληροφορείται η εφημερίδα «Χαραυγή», τα έργα διαπλάτυνσης του λιμένα είχαν προκηρυχθεί με διαδικασία προσφορών, την οποία κέρδισε συγκεκριμένη εργοληπτική εταιρεία, η οποία ξεκίνησε ήδη τα κατασκευαστικά έργα. Συνομιλώντας με διάφορους συμβαλλομένους, διαπιστώσαμε ότι στην εργοληπτική εταιρεία καταβλήθηκε προκαταβολή ώστε να ξεκινήσουν τα έργα από κονδύλι του Υπουργείου Άμυνας, το οποίο αφορούσε άλλο έργο του Υπουργείου. Το κονδύλι συνεπώς, καταβλήθηκε χωρίς να είναι εγκεκριμένο.

Ο εργολάβος του έργου, όπως ενημερωνόμαστε, ζητά πληρωμές για τα διατακτικά εκτελεσθείσας εργασίας. Το υπουργείο δεν μπορεί να ανταποκριθεί και το έργο φαίνεται να παρουσιάζει κωλυσιεργία με αποτέλεσμα να μην μπορεί το πλοίο να προσαράξει όπως θα έπρεπε στο λιμάνι της Ναυτικής Βάσης. Γεγονός που ανάγκασε και το Υπουργείο να προσφύγει με εμπιστευτική και κατεπείγουσα επιστολή στη Βουλή, ζητώντας εκ των υστέρων έγκριση σχετικού κονδυλίου, το οποίο ανέρχεται γύρω στα δύο εκατομμύρια ευρώ.

Προ εκπλήξεως βρέθηκαν βουλευτές

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, οι βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας, βρέθηκαν προ εκπλήξεως καθώς δεν ήταν ενήμεροι. Έθεσαν μάλιστα αρκετά ερωτήματα και αναμένουν απαντήσεις για το πώς είχε ξεκινήσει η όλη διαδικασία, χωρίς να υπολογιστούν οι σωστές διαστάσεις των πλοίων σε συνδυασμό με αυτές της Ναυτικής Βάσης.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση που έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, (15 Ιανουαρίου 2018) στην πανηγυρική τελετή παραλαβής του πλοίου «Αντιπλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης», στους επόμενους 18 μήνες η Εθνική Φρουρά αναμένεται να αποκτήσει άλλα δύο πλοία ανοικτής θαλάσσης στο πλαίσιο της Διακρατικής Συμφωνίας με το Ισραήλ. Γι’ αυτό το λόγο εύλογα αρκετοί βουλευτές διερωτήθηκαν κατά πόσο θα είναι εφικτή η ολοκλήρωση των απαιτούμενων έργων πριν να παραληφθούν και τα άλλα δύο πλοία. Υπενθυμίζεται ότι στις προεκλογικού χαρακτήρα εκδηλώσεις, ο Πρόεδρος έκανε λόγο μια μια νέα εποχή καθώς και ότι η Κύπρος «αναλαμβάνει πλέον πλήρως το ρόλο της ως πυλώνας σταθερότητας και συνεισφοράς ασφάλειας». Υπέδειξε ακόμα τότε ότι η Εθνική Φρουρά αλλάζει και εκσυγχρονίζεται.

Δημήτρης Στρατής