Αγορές περιουσιών από τ/κ εταιρίες με κρυφούς αλλοδαπούς συνεταίρους

Αγορές περιουσιών από τ/κ εταιρείες με κρυφούς αλλοδαπούς συνεταίρους

Πολλές περιουσίες στα κατεχόμενα αγοράζονται από ντόπιες εταιρείες οι οποίες έχουν κρυφούς αλλοδαπούς συνεταίρους, έγραψε η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν», προσθέτοντας ότι αυτό επιβεβαιώνεται από τα «επίσημα» αρχεία του ψευδοκράτους.

Κάνοντας λόγο σε φήμες που κυκλοφορούν, η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του «υπουργού εσωτερικών», Ζιγιά Όζτουρκ, ο οποίος ανέφερε ότι έφτασαν και στους ίδιους οι ισχυρισμοί περί «πωλήσεων με συμφωνίες» ή πολυεθνικών εταιρειών και πρόσθεσε ότι μπορεί να ερευνήσει το θέμα η «αστυνομία». Αναφερόμενος στους αριθμούς των αλλοδαπών που ολοκλήρωσαν την απαραίτητη διαδικασία και αγόρασαν ακίνητη περιουσία στα κατεχόμενα, είπε ότι το «υπουργικό συμβούλιο» παραχώρησε «άδεια» αγοράς ακινήτου σε 2.810 αλλοδαπούς εντός του 2022 και ότι το 90% αυτών των ατόμων είναι πολίτες της Τουρκίας.

Πρόσθεσε ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2023 ο αριθμός των αλλοδαπών που αγόρασαν ακίνητα ανήλθε γύρω στους 1.000 και ότι το 80% αυτών των ατόμων κατάγονται από την Τουρκία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η εφημερίδα, το 90% των «αδειών» που δόθηκαν το 2022 και το 80% των «αδειών» που δόθηκαν το 2023 ήταν σε αλλοδαπούς που είναι πολίτες της «τδβκ», ενώ οι υπόλοιπες «άδειες» δόθηκαν κυρίως σε Ισραηλινούς, Ρώσους και Ιρανούς.

Ο Χουσεΐν Σαντεγχί, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ένωσης Τ/κ κτηματομεσιτών, ανέφερε ότι πολυεθνικές ξένες εταιρείες συνήθως ιδρύουν εταιρείες για το θεαθήναι στο όνομα κάποιων δικηγόρων στα κατεχόμενα και πραγματοποιούν αγορές ακινήτων χωρίς την άδεια του «υπουργικού συμβουλίου». Αυτές οι μέθοδοι ανακαλύφθηκαν από ορισμένες εταιρείες με έδρα το Ισραήλ κατά την περίοδο του σχεδίου Ανάν το 2004 και αργότερα συνεχίστηκαν με ορισμένες εταιρείες με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, πρόσθεσε. Πρόσθεσε ότι οι επενδύσεις γίνονται κυρίως στις περιοχές Αγίου Αμβροσίου, Ακανθούς, Καζιβερών και Τρικώμου.

Εξάλλου, η εφημερίδα «Χαβαντίς» έγραφε χθες ότι 2.237 φάκελοι υποβλήθηκαν για παραχώρηση «άδειας» στον τομέα των οικοδομών εντός του 2022 και το μεγαλύτερο μερίδιο στις προτιμήσεις των αιτητών καταλαμβάνουν οι κατοικίες με 7,85% σε Λευκωσία, Αμμόχωστο, Κερύνεια, Τρίκωμο, Μόρφου και Λεύκα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy