Άγρια κόντρα για το Κυπριακό

Κούσιος: Ούτε στο Μπούργκενστοκ υποβαθμίστηκε η Κυπριακή Δημοκρατία…

 

Έντονη αντιπαράθεση για το Κυπριακό και στις δύο πλευρές του συρματοπλέγματος έχει ξεσπάσει με αφορμή τις εκθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και των Καλών του Υπηρεσιών, από τις οποίες απουσιάζουν σημαντικές αναφορές όπως το όνομα της Κυπριακής Δημοκρατίας και η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία.

«Μας έχουν υποβαθμίσει σε κοινότητα και εξαφανίστηκε η βάση της λύσης. Είναι πλέον ξεκάθαρο πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πάει στην πενταμερή διάσκεψη με εκλιπούσα την Κυπριακή Δημοκρατία και ενώ η τουρκική πλευρά προτάσσει λύση των δύο κρατών. Με άλλα λόγια, πριν καν πάμε στην Πενταμερή, ξεκινά η πλευρά μας με μια παταγώδη αποτυχία, ενδεικτικό του τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε όταν θα πάμε», κατήγγειλε χθες με δήλωσή του ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, προκαλώντας την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου που σημείωσε πως «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος – μέλος του ΟΗΕ, πλήρες μέλος της ΕΕ και, συνεπώς, με κανέναν τρόπο δεν καθίσταται εκλιπούσα, όπως είναι η πάγια τακτική και θέση της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων». Παράλληλα, υπενθύμισε ότι «το ίδιο δεν επισυνέβη κατά τις διαπραγματεύσεις στο Μπούργκενστοκ, όταν ο τότε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος, συμμετείχε στη διαδικασία επιδιαιτησίας από τον τότε ΓΓ των ΗΕ. Ούτε βεβαίως η Κυπριακή Δημοκρατία διέτρεξε κίνδυνο κατάργησης όταν ο εκάστοτε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας συμμετείχε ως αρχηγός της ελληνοκυπριακής κοινότητας στις κατά καιρούς διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού», αναφέρει. Μάλιστα, ο κ.  Κούσιος ζήτησε… χείρα βοηθείας από το ΑΚΕΛ καλώντας το να απαντήσει αν «η συμμετοχή μας στην πενταμερή διάσκεψη θα σημαίνει είτε κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας είτε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα καταστεί εκλιπούσα…» Πάντως ο κ. Κούσιος δεν απάντησε στην ΕΔΕΚ, η οποία χαρακτήρισε «αδιανόητο αλλά και συνάμα ανησυχητικό ο Γενικός Γραμματέας να τηρεί ποντιοπιλατική πολιτική και ίσες αποστάσεις αποσιωπώντας τις ευθύνες της τουρκικής πλευράς για την επαναλαμβανόμενη προκλητική της συμπεριφορά και εξισώνοντας το κατοχικό καθεστώτος με την Κυπριακή Δημοκρατία».

Αντιπαράθεση για το μοντέλο λύσης του Κυπριακού σημειώθηκε προχθές και στη «βουλή» με αφορμή δηλώσεις του «υπεξ» για συνομοσπονδία και αναφορές για την ενημέρωση των αρχηγών κομμάτων την περασμένη Παρασκευή στη σύσκεψη στο «προεδρικό» υπό τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ. Η «Κίπρις» γράφει ότι η αντιπολίτευση προειδοποίησε ότι ο Τ/κ ηγέτης δεν πρέπει να μεταβεί στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη με τη θέση για μια «λύση δύο κρατών».

Ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν και ο πρόεδρος του ΚΚΔ, Τζεμάλ Όζγιγιτ, ανέφεραν ότι σε περίπτωση που η τ/κ πλευρά συμμετάσχει στην άτυπη πενταμερή με τη θέση για «λύση δύο κρατών», θα χαρακτηριστεί ξανά ως η αδιάλλακτη πλευρά και το τίμημα που θα κληθεί να πληρώσει θα είναι πολύ βαρύ.

Ο τ/κ Τύπος αναφέρεται στις δηλώσεις του Ερτουγρούλογλου στη «βουλή» για τη συνομοσπονδία και πως οι δικές του αναφορές σε συνομοσπονδία δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως εγκατάλειψη των δύο ίσων κυρίαρχων κρατών, γιατί η συνομοσπονδία συστήνεται από δύο ίσα κυρίαρχα κράτη και δεν υπάρχει ασυνέπεια στο γεγονός ότι η βάση της όλης υπόθεσης είναι τα δύο χωριστά κυρίαρχα κράτη.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy