Άγρια κόντρα Πετρίδη – Μιχαηλίδη για τους πύργους που θέλει να αγοράσει η κυβέρνηση

Για «ευκαιρία» μιλά ο ΥΠΟΙΚ, για «σκανδαλώδη αγορά» ο Γ. Ελεγκτής

Άγρια κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ του Υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη και του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη σε σχέση με τον 16ώροφο πύργο Μετροπόλιταν στο κέντρο της Λευκωσίας και το Nicosia City Centre που θέλει να αγοράσει η κυβέρνηση από μεγαλοντιβέλοπερς για να στεγάσει κρατικές υπηρεσίες.

Το Υπουργείο Οικονομικών σε χθεσινή του ανακοίνωση εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του Γενικού Ελεγκτή, υποστηρίζοντας ότι «οι τοποθετήσεις και οι ισχυρισμοί του επί του θέματος αξιολογούνται ως αβάσιμοι». Επίσης, αν και παραδέχθηκε ότι η συμφωνία στην οποία κατέληξε με την ιδιοκτήτρια εταιρεία του Μετροπόλιταν (21,3 εκατ. ευρώ συν ΦΠΑ, δηλαδή σύνολο 25,4 εκατ. ευρώ) είναι πιο υψηλή από την εκτίμηση του Κτηματολογίου (20,4 εκατ. ευρώ), επέμεινε ότι «η απόκτηση υφιστάμενων διαθέσιμων στην αγορά κτιρίων είναι η προσφορότερη για τα συμφέροντα της Δημοκρατίας επιλογή».

Απαντώντας ο Οδ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι «για ένα κτίριο που το Τμήμα Δημοσίων Έργων υπολόγισε ότι στοίχισε στον ιδιοκτήτη 12,6 εκατ. ευρώ για την κατασκευή, και του οποίου η γη αξίζει 2 εκατ. ευρώ ( για 777 τ.μ.), το Κτηματολόγιο αποφάσισε ότι αξίζει 20,3 εκατ. ευρώ και το Υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να το αγοράσει 21,3 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για σκανδαλώδη αγορά», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι το θέμα απασχόλησε πρόσφατα την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, στην οποία ο Γενικός Ελεγκτής ανέφερε ότι το κράτος διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία και ως εκ τούτου θα μπορούσε να κτίσει ιδιόκτητα κτίρια με τα μισά χρήματα τα οποία συμφωνήθηκαν με τον μεγαλοντιβέλοπερ. Ανέφερε επίσης ότι το κτίριο δεν θα αγοραστεί σε τιμή «ευκαιρίας», αλλά σε τιμή πιο υψηλή από την εκτίμηση του Κτηματολογίου.

Αύξηση κατασκευαστικού κόστους κατά 18,3%

Σχολιάζοντας τα πιο πάνω, το Υπουργείο Οικονομικών υποστήριξε στην ανακοίνωσή του ότι «ο χρονικός ορίζοντας ανέργερσης ιδιόκτητων κτιρίων δεν θα μπορούσε να είναι λιγότερος των πέντε ετών, χωρίς να συνυπολογίζεται το ενδεχόμενο καθυστέρησης σε περίπτωση προσφυγών και άλλων δικαστικών διαδικασιών». Υποστήριξε επίσης ότι για τη λήψη της απόφασης για αγορά του Μετροπόλιταν λήφθηκε υπόψη «το κόστος ευκαιρίας σε ενδεχόμενη καθυστέρηση της ανέγερσης ιδιόκτητου κτιρίου (πρόσθετες εργατοώρες, ενοίκια κ.λπ.), καθώς και οι πληροφορίες του Τμήματος Δημοσίων Έργων για αναμενόμενη αύξηση του κατασκευαστικού κόστους περί το 18,3% από το έτος 2022».

Σημειώνεται πάντως ότι με βάση το Υπουργείο Οικονομικών, ακόμη «δεν έχει υπογραφεί η συμφωνία αγοράς, εκκρεμούσης της διαδικασίας αποδέσμευσης των κονδυλίων από την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής». Αναφέρεται επίσης ότι «η συμφωνία αγοράς έχει τύχει νομοτεχνικού ελέγχου και έχουν τεθεί όλες οι ασφαλιστικές δικλίδες για σκοπούς διασφάλισης των συμφερόντων της Δημοκρατίας και της νομιμότητας της εν λόγω συναλλαγής».

Επισημαίνεται ότι το θέμα αναμένεται να εξεταστεί ξανά από την Επιτροπή Οικονομικών μετά το Πάσχα.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.