Αγροτικές οργανώσεις: Πορεία προς Προεδρικό – «Βολές» κατά Υπουργείων και καταγγελίες για εκβιασμούς

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Πορεία προς το Προεδρικό και το Σπίτι της Ευρώπης πραγματοποιούν το μεσημέρι οι αγροτικές οργανώσεις ΕΚΑ, ΠΕΚ και νέα Αγροτική Κίνηση, ζητώντας άμεση οικονομική στήριξη προς τους κτηνοτρόφους και άμεση εφαρμογή της νομοθεσίας για το χαλούμι ως προϊόν Π.Ο.Π.

Ο ΓΓ της ΕΚΑ Πανίκος Χάμπας, ανέφερε στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ ότι η κατάσταση με την ακρίβεια είναι τραγική, λέγοντας ότι τους επόμενους δυο τρεις μήνες θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα.

Σημείωσε ότι ο Κύπριος γεωργός, κτηνοτρόφος και αγρότης δέχεται αμείλικτα κτυπήματα, λέγοντας ότι διπλασιάστηκαν οι τιμές στις ζωοτροφές. Προειδοποίησε μάλιστα ότι πολλοί θα εγκαταλείψουν το επάγγελμα, θα δουν ζώα να πεθαίνουν και πολίτες να φτωχαίνουν.

Σημείωσε ότι σε κάποια φάση θα υπάρχουν λεφτά μεν, αλλά δεν θα υπάρχει τροφή.

Ο κ. Χάμπας ανέφερε  ότι πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα. Κατήγγειλε δε την Υπουργό Εμπορίου ότι χαϊδεύει τα αυτιά, ενώ όπως είπε, μπαίνει στον χορό και το Υπουργείο Γεωργίας.

Από την πλευρά του ,ο επίτιμος ΓΓ της ΠΕΚ Μιχάλης Λύτρας, έκανε λόγο για εκβιασμούς από εμπόρους προς κτηνοτρόφους. Όπως είπε, ενώ οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης, οι έμποροι τους απειλούν ότι αν δεν πληρώσουν τα χρωστούμενα ή αν δεν προπληρώσουν, δε θα τους δώσουν ζωοτροφές.

Ο κ. Λύτρας σημείωσε ότι το κράτος πρέπει στην πράξη να βοηθήσει τους κτηνοτρόφους.

Την ίδια ώρα, κατηγόρησε τον Υπουργό Γεωργίας ότι συνάντησε ομάδες αιγοπροβατοτρόφων και όχι τις αγροτικές οργανώσεις, κάνοντας λόγο για ατόπημα από τον κ. Καδή.

Παράλληλα ανέφερε ότι στο παρελθόν ο Υπουργός Γεωργίας έφερε στο τραπέζι προτάσεις που θα κατέστρεφαν το φάκελο του χαλουμιού, λέγοντας ότι η πρόταση του Υπουργού ήταν να μπαίνει 20% αιγοπρόβειο και 80% αγελαδινό γάλα.

Ανέφερε επίσης ότι Αναστασιάδης και Ακκιντζί έβαλαν τον φάκελο του χαλουμιού κάτω από το χαλί.

Σχετικά με την εκδήλωση διαμαρτυρίας, αυτοκινητοπομπές από όλες τις επαρχίες θα καταλήξουν στο χώρο στάθμευσης του ΓΣΠ όπου γύρω στις 11:30 θα ξεκινήσει πορεία προς το προεδρικό.

Στο προεδρικό θα επιδώσουν υπόμνημα προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ενώ στο «Σπίτι της Ευρώπης», θα επιδοθεί ψήφισμα προς τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε.
Σημειώνεται ότι οι οργανώσεις Ευρωαγροτικός και Παναγροτικός αποφάσισαν να μην συμμετέχουν.

Στο μεταξύ το θεσμικό πλαίσιο στήριξης των αγροτών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο θα συζητηθεί το πρωί στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.