Τον υπουργό οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη αποφάσισε να καλέσει  η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για να απαντήσει στα πολλά ερωτηματικά που δημιουργούνται από το νομοσχέδιο που αφορά την συμφωνία Κράτους – Εκκλησίας, με το οποίο το κράτος θα συνεχίσει την επιδότηση της μισθοδοσίας των κληρικών έναντι περιουσίας που παραχώρησε η εκκλησία στο κράτος.

Κατά την συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής η Γενική Λογίστρια, Ρέα Γεωργίου ανέφερε ότι συνολικά 136 εκατ. ευρώ έδωσε το κράτος στην εκκλησία από το 1983 μέχρι σήμερα.

Η συμφωνία κράτους-εκκλησίας, υπογράφηκε επί Μακαρίου το 1971, με βάση τις τότε συνθήκες και προβλέπει παραχώρηση ακινήτων στο κράτος από την εκκλησία με αντάλλαγμα την επιδότηση μισθών κληρικών. Με βάση νομοσχέδιο που εκκρεμεί στην Επιτροπή Οικονομικών η εκκλησία θα πρέπει να παραχωρήσει συνολικά περίπου 300 αγροτικά τεμάχια.

Σήμερα καταβάλλονται 6,5 εκ. ευρώ σε μισθούς περίπου 722 κληρικών. Με βάση το νομοσχέδιο ο αριθμός αυτός προνοείται να αυξάνεται κάθε χρόνο, ενώ από το 2026 και έπειτα ο αριθμός των ιερέων, οι οποίοι θα λαμβάνουν το επίδομα από το  κράτος θα αυξάνεται κατά 0,5%.

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου σημείωσε:

Κανονικά σήμερα θα έπρεπε το κράτος και η εκκλησία να φέρουν απαντήσεις σε ερωτήματα που τέθηκαν, αλλά δεν το έπραξαν.

Με τις απαντήσεις που δόθηκαν, κάποιες αναίρεσαν προηγούμενες απαντήσεις γεγονός που προκαλεί εύλογα ερωτηματικά για το τι υπάρχει πίσω από το νομοσχέδιο και τι έχει συμφωνηθεί μεταξύ κράτους – εκκλησίας.

Το νομοσχέδιο δεσμεύει το κράτος εσαεί.

Πως αυτό είναι συμφέρον για το κράτος;

Στο ερώτημα γιατί υπάρχει ανάγκη για συνέχιση της πρακτικής αφού ο λόγος για τη ρευστότητα της εκκλησίας έχει εκλείψει, δεν πήραν απάντηση.

Το ΑΚΕΛ δε θέτει τα ερωτήματα επειδή έχει κάτι με την εκκλησία, αλλά επειδή έχει να κάνει με το δημόσιο χρήμα και η Βουλή οφείλει να ελέγχει.

Η Επιτροπή Οικονομικών αποφάσισε όπως επανέλθει την ερχόμενη εβδομάδα στο θέμα στην παρουσία και του Υπουργού Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη ώστε να δοθούν εξηγήσεις.

Με βάση τα στοιχεία του Κτηματολογίου η αξία των ακινήτων που θα παραχωρηθούν στο κράτος ανέρχεται σε 34,5 εκατ. ευρώ.