Αιχμές Σουτζούογλου κατά Τατάρ την ώρα που ξεκινά η συζήτηση για «κυβέρνηση» ευρείας αποδοχής

Στον απόηχο της «παραίτησης» της τρικομματικής «κυβέρνησης», ο «πρωθυπουργός» Φαΐζ Σουτζούογλου ασκεί με έμμεσο τρόπο κριτική στον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας για τον ρόλο που διαδραματίζει στην νέα πολιτική κρίση. Την ίδια ώρα, στα κατεχόμενα ξεκινά συζήτηση για «κυβέρνηση» ευρείας αποδοχής. Την ιδέα υποστηρίζουν οι συνεργάτες του κ. Σουτζούογλου στο προηγούμενο «κυβερνητικό» σχήμα και το Κόμμα του Λαού.

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ), η «Γκιουνές» γράφει ότι ο κ. Σουτζούογλου επιμένει ότι «δεν υφίσταται ‘κυβερνητική’ φόρμουλα χωρίς το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) και ότι είναι αποφασισμένοι να σχηματίσουν την νέα ‘κυβέρνηση’ το συντομότερο δυνατόν».


Μιλώντας χθες μετά από την συνεδρία της κεντρικής εκτελεστικής επιτροπής του κόμματος στην κατεχόμενη Λευκωσία, ο κ. Σουτζούογλου είπε ότι κάποια κόμματα θεωρούν ορθό τον σχηματισμό μιας «κυβέρνησης» ευρείας βάσης λόγω των οικονομικών προβλημάτων.

«Αν χθες ο ‘πρόεδρος’ έπαυε (τον υπουργό οικονομικών), σήμερα θα μπορούσαμε να διορίσουμε έναν άλλο φίλο και να λύναμε τα προβλήματα», πρόσθεσε ο κ. Σουτζούογλου, ο οποίος ισχυρίστηκε επίσης ότι «η Τουρκία δεν αναμειγνύεται» στην νέα κρίση.

«Κυβέρνηση» ευρείας αποδοχής


——

Την ιδέα του σχηματισμού «κυβέρνησης» ευρείας αποδοχής υποστηρίζουν οι συνέταιροι του κ. Σουτζούογλου στην απερχόμενη «κυβέρνηση». Σύμφωνα με το ΓΤΠ, όπως γράφει η «Κίμπρις», «πράσινο φως για σχηματισμό «κυβέρνησης» ευρείας αποδοχής άναψαν οι πρόεδροι του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΚ) και του Κόμματος της Αναγέννησης (ΚΑ), Φικρί Ατάογλου και Ερχάν Αρικλί».

Σημειώνοντας ότι πρέπει να συσταθεί μια «κυβέρνηση» ευρείας αποδοχής, ο Ατάογλου είπε ότι «θέλω να είναι μια κυβέρνηση στην οποία θα συμμετέχουν όλα τα πολιτικά κόμματα, θα ενεργούν μαζί οι 50 βουλευτές και θα μπορεί να απαντήσει στις ευαισθησίες της κοινωνίας».


Από την πλευρά του, ο κ. Αρικλί ανέφερε ότι υποστηρίζει την ιδέα του σχηματισμού μιας «κυβέρνησης» τεχνοκρατών ευρείας βάσης.

Για το ίδιο θέμα, σύμφωνα με το ΓΤΠ, η «Γιενί Ντουζέν» γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (ΚΛ), Κουντρέτ Όζερσαϊ εξέφρασε την άποψη ότι ο μόνος δρόμος για να επιλυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν και να γίνουν αποφασιστικά και θαρραλέα βήματα είναι η σύσταση μιας «κυβέρνησης» κοινωνικής συναίνεσης στην οποία θα συμμετέχουν όλα τα εντός «βουλής» κόμματα.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.