Αειφορική διαχείριση χρειάζεται το υδατικό πρόβλημα

Το υδατικό πρόβλημα της Κύπρου είναι ένα σύνθετο πρόβλημα που απαιτεί μια ολιστική, αειφορική διαχείριση, ανέφερε απόψε η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου, χαιρετίζοντας την τέταρτη στη σειρά Εσπερίδα με θέμα “Η διαχείριση των υδάτινων πόρων στην εποχή της κλιματικής αλλαγής”, που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού.

Στο χαιρετισμό της, η κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι η στρατηγική για την κλιματική αλλαγή που έχει διαμορφώσει η Κύπρος έχει καταγράψει κάποια μέτρα προσαρμογής, ωστόσο σημείωσε πως πέραν από την καταγραφή, “οι δράσεις είναι πολύ λιγότερες από αυτές που έπρεπε να έχουμε κάνει”.

Υπέδειξε δε για ακόμη μια φορά ότι η Κύπρος απέχει αρκετά από τους στόχους της ΕΕ για το 20/20/20 (20% μείωση στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, 20% αύξηση του ποσοστού ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για την κάλυψη των αναγκών της Ευρώπης και 20% περισσότερη αποτελεσματικότητα στη χρήση ενέργειας σε όλη την ΕΕ έως το 2020).

“Το υδατικό πρόβλημα της Κύπρου είναι ένα σύνθετο πρόβλημα, δεν είναι απλώς ένα πρόβλημα νερού, αλλά πρόβλημα μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης”, είπε και πρόσθεσε ότι απαιτείται μια “ολιστική, αειφορική διαχείριση, τόσο οικονομική όσο και πολιτική, κοινωνική και περιβαλλοντική”.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Δήμαρχος Λεμεσού Ανδρέας Χρίστου, ο οποίος είπε ότι ο Δήμος Λεμεσού, ως ο κατεξοχήν εταίρος στη διαχείριση των ομβρίων υδάτων και λυμάτων της μείζονος Λεμεσού, προσπαθεί να συμβάλει στην υιοθέτηση πρακτικών που να μειώνουν τις ροές ομβρίων προς τη θάλασσα.

“Μειώνουμε τις διατομές των αγωγών, προσπαθούμε να φροντίσουμε ώστε το κάθε νοικοκυριό να διαχειριστεί στο δικό του χώρο τα όμβρια ύδατα, δημιουργούμε λίμνες κατακράτησης, εμποδίζοντας στο βαθμό που μπορούμε τα υπόγεια νερά σε περιοχές της πόλης, αποχετεύουμε νερό σε ορισμένα σημεία και με αυτόν τον τρόπο, στο μέτρο του δυνατού, συμβάλλουμε στην εξοικονόμηση και στη διαχείριση του νερού σε μια δύσκολη περίοδο”, συμπλήρωσε.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Γιάννης Μυλόπουλος, Καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και ο Δρ.Αντώνης Ζορπάς, Χημικός Μηχανικός και Προέδρου του Συνδέσμου Επιστημόνων και Μηχανικών Περιβάλλοντος.

Στην ομιλία του με θέμα “Η πολιτική για το νερό στην εποχή της κλιματικής αλλαγής”, ο κ. Μυλόπουλος ανέφερε πως η γη δεν αντέχει την οικονομική ανάπτυξη που επέφερε η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας και πως “είναι μια επιθετική οικονομική ανάπτυξη που ξεπέρασε τη φέρουσα ικανότητα του πλανήτη”.

Από τη δεκαετία του ’90 μέχρι σήμερα έχει υποβαθμιστεί ή εξαντληθεί το 70% των διαθέσιμων φυσικών αποθεμάτων, για να συντηρηθεί η ανάπτυξη μόλις του 25% του παγκόσμιου πληθυσμού και συγκεκριμένα της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης, είπε και υπέδειξε πως, αν θέλαμε αυτή η ευημερία να υπάρχει για όλους τους ανθρώπους, θα χρειαζόμασταν τρεις πλανήτες σαν τη Γη.

“Υπολογίζεται ότι το 2025, ένας στους τρεις κατοίκους της γης, δηλαδή 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε 52 χώρες, θα ζουν σε καθεστώς λειψυδρίας”, είπε ο κ. Μυλόπουλος, ο οποίος υπέδειξε ότι η σύγχρονη πολιτική που ενδείκνυται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών είναι η αντιστροφή, από τη διαχείριση της φυσικής προσφοράς – του νερού στην προκειμένη περίπτωση – στη διαχείριση της ζήτησης του νερού.

Ο Δρ. Αντώνης Ζορπάς υπογράμμισε πως όταν οι πολιτικοί κάνουν πολιτική, εστιάζονται καθαρά και μόνο στον οικονομικό πυλώνα και ποτέ δεν έχουν μετρήσει το κόστος της οποιασδήποτε δράσης κάνουν στους άλλους δυο πυλώνες, το περιβάλλον και την κοινωνία.

Στην ομιλία του με θέμα “Η επίδραση των κλιματικών αλλαγών στα υδατικά αποθέματα της Κύπρου και της Ανατολικής Μεσογείου”, ο Δρ. Ζορπάς ανέφερε ότι η μέση θερμοκρασία τα τελευταία χρόνια μονίμως αυξάνεται και στην Κύπρο βρίσκεται στον συν ένα και κάτι βαθμών Κελσίου, ενώ η βροχόπτωση έχει επηρεαστεί κατά 30% από το 1976.

Χαρακτηριστικά ανέφερε πως “αν θέλουμε να ξέρουμε πώς θα είναι η θερμοκρασία της Κύπρου σε 15-20 χρόνια, μπορούμε να πάρουμε ένα αεροπλάνο και να πάμε για καφέ, στις 12 το μεσημέρι, στο Κατάρ”.

Της σημερινής Εσπερίδας στη Λεμεσό θα ακολουθήσουν δυο ακόμη σε άλλους Δήμους, ενώ στο πλαίσιο της εκστρατείας θα πραγματοποιηθούν δυο συνέδρια, ένα για επιχειρηματίες κι ένα για επιστήμονες, καθώς κι ένας διαγωνισμός video clip για νέους.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy