Αιγοπροβατοτρόφοι: «Ανάσα» η συμφωνία για χαλούμι – Στο… περίμενε οι υπεραγορές

Η συμφωνία για την ποσόστωση του χαλουμιού δίνει ανάσα στους αιγοπροβατοτρόφους για να ανακάμψει ο κλάδος, ανέφερε στον ΑΣΤΡΑ ο πρόεδρος του, Σωτήρης Καδής.

Διαβάστε επίσης: Τα βρήκαν για το χαλούμι μετά από… μαραθώνιες διαβουλεύσεις – Τι συμφωνήθηκε

Ο κ. Καδής εξήγησε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, αρχίζοντας από τον Σεπτέμβρη, οι αιγοπροβατοτρόφοι θα παρέχουν στους τυροκόμους το 10 % του γάλακτος για την παραγωγή χαλουμιού και από τον επόμενο χρόνο θα αυξάνεται ετησίως κατά πέντε τοις εκατό.

Πρόσθεσε επίσης ότι θα διοριστεί επιτροπή η οποία θα εξετάζει το ποσοστό των αυξήσεων που θα δώσουν οι τυροκόμοι για την αγορά του αιγοπρόβειου γάλακτος, ενώ όπως είπε, θα υπάρχει και συνεισφορά της κυβέρνησης στο ποσό αυτό.

Ανέφερε επίσης ότι η συγκεκριμένη επιτροπή θα εξετάζει και τα όποια προβλήματα προκύπτουν στην εφαρμογή του φακέλου του χαλουμιού.

Σε αναμονή οι υπεραγορές – Περιμένουν διευκρινίσεις από Υπουργείο Γεωργίας

Σε αναμονή είναι οι υπεραγορές για να δοθούν διευκρινίσεις από το Υπουργείο Γεωργίας για το κατά πόσον θα πρέπει να αποσύρουν τα χαλούμια από το ράφια τους που δεν φέρουν σήμανση ΠΟΠ, ανέφερε στον ΑΣΤΡΑ ΓΓ του συνδέσμου λιανικού εμπορίου, Μάριος Αντωνίου.

Ανέφερε επίσης ότι οι υπεραγορές πήραν χθες μετά το μεσημέρι επιστολή από το Υπουργείο Γεωργίας με το οποίο καλούνται να αποσύρουν από τα ράφια των υπεραγορών προϊόντα που δεν έχουν σήμανση χαλουμιού ΠΟΠ.

Υπήρξε μάλιστα προειδοποίηση ότι οι έλεγχοι στην αγορά θα αρχίσουν αμέσως.

Ωστόσο, πρόσθεσε, στις 18:30 πήραν ειδοποίηση από το ΚΕΒΕ να αναμένουν οδηγίες καθώς επιτεύχθηκε συμφωνία για το χαλούμι των εμπλεκομένων μερών.

Ανέφερε επίσης ότι το ΚΕΒΕ τους ενημέρωσε ότι θα δοθεί εύλογο χρονικό διάστημα για να πουληθούν τα προϊόντα που βρίσκονται σήμερα στα ράφια και δεν έχουν σήμανση που δεν πληρούν τις προδιαγραφές ΠΟΠ.

Ο κ. Αντωνίου τόνισε ότι θα πρέπει να αναμένουν δεύτερη επιστολή από το Υπουργείο Γεωργίας για να τους ξεκαθαρίσουν ποιο είναι το εύλογο χρονικό διάστημα.

Εάν δεν πάρουν δεύτερη επιστολή, είπε, οι υπεραγορές θα ζητήσουν να ξεκαθαρίσει το Υπουργείο Γεωργίας ποιο είναι αυτό το εύλογο διάστημα.

Αυτή τη στιγμή, ανέφερε, 32 τυροκομεία είναι εγγεγραμμένα στο σύστημα πιστοποίησης ΠΟΠ, ενώ τα μεγάλα τυροκομεία που διακινούν το χαλούμι δεν έχουν ακόμη πιστοποιηθεί.

Αντρέας Χατζηαδάμου: «Οι αρμόδιοι πρέπει να αποφαφίσουν τι κάνουν…»

Οι αρμόδιοι πρέπει να αποφασίσουν τι κάνουν με την εφαρμογή του φακέλου για το χαλούμι, να δώσουν κατευθυντήρια γραμμή αλλά και χρόνο στις υπεραγορές, που δεν ευθύνονται για την ανοχή και την ολιγωρία που έχει επιδειχθεί από την κυβέρνηση στην εφαρμογή της απόφασης για το χαλούμι ΠΟΠ εδώ και ένα χρόνο, τόνισε στον ΑΣΤΡΑ ο Γραμματέας του Συνδέσμου Υπεραγορών, Ανδρέας Χατζηαδάμου.

Διερωτήθηκε κατά πόσον οι αρμόδιοι θα έχουν κόστος ή θα κληθούν να απαντήσουν για τις ευθύνες που έχουν για τη σύγχυση που προκλήθηκε στην αγορά, τη στιγμή που καλούνται οι υπεραγορές να επωμιστούν το κόστος χωρίς να φέρουν ευθύνη.

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «για ένα χρόνο χαθήκαμε στις μεταφράσεις λόγω της αδυναμίας των κυβερνώντων να εφαρμόσουν τον φάκελο για το χαλούμι».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy