Αιγυπτιακή διαμεσολάβηση για εκτόνωση της κρίσης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων

An Israeli security forces member during clashes with Palestinians at the al-Aqsa compound. Photograph: Ammar Awad/Reuters

Σύμφωνα με τη λιβανέζικη εφημερίδα «Αλ-Άραμπι Αλ-Τζιαντίντ», τις επόμενες ώρες αναμένεται εκτόνωση της έντασης στην Ιερουσαλήμ και στη Δυτική Όχθη χάρη σε παρασκηνιακή αιγυπτιακή διαμεσολάβηση ανάμεσα στο Ισραήλ και σε παλαιστινιακές οργανώσεις. Σύμφωνα με την εφημερίδα, αξιωματούχοι των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών ήρθαν σε επαφή με Ισραηλινούς ομολόγους τους και με ηγετικά στελέχη της οργάνωσης Χαμάς, με αποτέλεσμα η ισραηλινή πλευρά να έχει δεσμευθεί ότι σήμερα το πρωί θα αφεθούν ελεύθεροι οι συνολικά 400 Παλαιστίνιοι νεαροί, που συνελήφθησαν λόγω της συμμετοχής τους στα επεισόδια, που σημειώθηκαν χθες τα ξημερώματα στο Τέμενος Αλ-Άκσα και στον προαύλιο χώρο του.

Στο μεταξύ το Ισραηλινό κρατικό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι χθες βράδυ συνεχίστηκαν οι βίαιες αναμετρήσεις ανάμεσα σε Παλαιστινίους διαδηλωτές και ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας σε διάφορες περιοχές της Δυτικής Όχθης, μεταξύ των οποίων στη Βηθλεέμ, στη Ναμπλούς, στη Χεβρώνα και στη Ραμάλα. Παράλληλα, ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν επτά Άραβες υπόπτους, εκ των οποίων οι τρεις ήταν ανήλικοι, ως ύποπτους για συμμετοχή σε διαδηλώσεις στην αραβική πόλη Ουμ Αλ-Φάχεμ στο Βόρειο Ισραήλ.

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ εξέδωσε χθες βράδυ ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει «την εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας στο Τέμενος Αλ-Άκσα» και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «να λάβει επείγουσα δράση κατά της επανειλημμένης ισραηλινής επιθετικότητας κατά των Παλαιστινίων και του Αλ-Άκσα».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy