Αίγυπτος: Ανακάλυψη πέραν των 2.000 αρχαίων μουμιοποιημένων κεφαλιών κριαριών σε ναό

Οι αρχαιολόγοι στην Αίγυπτο ανακάλυψαν περισσότερα από 2.000 αρχαία μουμιοποιημένα κεφάλια προβάτων που είχαν αφεθεί σε ναό ως προσφορές στον φαραώ Ραμσή Β’, ανακοίνωσε την Κυριακή, το Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της χώρας.

Μούμιες σκύλων, γαζελών, κατσικών, αγελάδων, και μαγκούστων ανασύρθηκαν επίσης από μια ομάδα αμερικανών αρχαιολόγων από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στην Άβυδο, μια τοποθεσία στη νότια Αίγυπτο διάσημη για τους ναούς και τους τάφους της.

Ο Σαμέχ Ισκαντάρ, επικεφαλής της αμερικανικής αποστολής, είπε ότι τα κεφάλια των κριαρών ήταν «προσφορές» που υποδηλώνουν «μια λατρεία στον Ραμσή Β’ που γιορτάστηκε 1.000 χρόνια μετά τον θάνατό του».

Ο Ραμσής Β’ βασίλεψε στην Αίγυπτο για σχεδόν επτά δεκαετίες, από το 1304 έως το 1237 π.Χ.

Ο Μοσταφά Ουαζίρι, επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, είπε ότι τα ευρήματα θα βοηθήσουν στο να μάθουν περισσότερα για τον ναό του Ραμσή Β’ και τις δραστηριότητες που έλαβαν χώρα από την κατασκευή του μεταξύ 2374 και 2140 π.Χ. και την περίοδο των Πτολεμαίων, από το 323 έως το 30 π.Χ.

Εκτός από τα ερείπια μουμιοποιημένων ζώων, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα ερείπια ενός παλατιού με τοίχους πάχους πέντε μέτρων που χρονολογούνται πριν από περίπου 4.000 χρόνια.

Βρήκαν επίσης πολλά αγάλματα, πάπυρους, υπολείμματα αιωνόβιων δέντρων, δερμάτινα ρούχα και παπούτσια.

Η Άβυδος, η οποία βρίσκεται περίπου 435 χιλιόμετρα στον ποταμό Νείλο νότια του Καΐρου, φημίζεται για τους ναούς της, όπως αυτός του Σέτι Ι, καθώς και για τις νεκροπόλεις της.

Η Αίγυπτος, όπου ζουν περίπου 105 εκατομμύρια άνθρωποι, βρίσκεται βυθισμένη σε μια οικονομική κρίση και βασίζεται στον τουρισμό για το 10% του ΑΕΠ της, απασχολώντας δύο εκατομμύρια ανθρώπους.

Το Κάιρο ελπίζει να αναζωογονήσει τον τουρισμό στοχεύοντας 30 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως έως το 2028, σε σύγκριση με 13 εκατομμύρια πριν από την πανδημία του κορωνοϊού.

Οι επικριτές, ωστόσο, επισημαίνουν την ερειπωμένη κατάσταση ορισμένων αρχαιολογικών χώρων και μουσείων.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy