ΑΗΚ: Εξουσιοδότηση για απεργιακές κινητοποιήσεις

Καταγγέλλουν την κυβέρνηση για «αδράνεια και απουσία ανάληψης ευθυνών»

 

Τύμπανα απεργιακών κινητοποιήσεων χτυπούν στην ΑΗΚ, με τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν την κυβέρνηση για «αδικαιολόγητη αδράνεια και απουσία ανάληψης ευθυνών που αυξάνουν το κόστος του ηλεκτρισμού και οδηγούν τον τομέα σε πιθανή κατάρρευση».

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις –οι οποίες τις τελευταίες μέρες έστειλαν αλλεπάλληλες επιστολές στο ΔΣ της ΑΗΚ καθώς και σε κυβερνητικούς αξιωματούχους– θα ζητήσουν σήμερα εξουσιοδότηση από τους εργαζόμενους προκειμένου να προχωρήσουν στη λήψη μέτρων, μη αποκλειόμενων των απεργιακών κινητοποιήσεων, σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο. Οι σχετικές αποφάσεις για το είδος των μέτρων που θα ληφθούν αναμένεται να ανακοινωθούν αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Υπενθυμίζεται ότι οι τέσσερις συνδικαλιστικές οργανώσεις (ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ, ΕΠΟΠΑΗ-ΣΕΚ, ΣΕΠΑΗΚ και ΣΥΒΑΗΚ) σε αλλεπάλληλες κοινές επιστολές τους επέρριψαν βαρύτατες ευθύνες στην κυβέρνηση για το υψηλό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Κατήγγειλαν επίσης την κυβέρνηση για «αδικαιολόγητη αδράνεια και απουσία ανάληψης ευθυνών που παρατείνουν τα προβλήματα, δυσχεραίνουν το θέμα επάρκειας, αυξάνουν το κόστος του ηλεκτρισμού και οδηγούν τον τομέα σε πιθανή κατάρρευση». Ακόμη, κατήγγειλαν ότι «απουσιάζει ολοκληρωμένη στρατηγική για την ενέργεια από το κράτος», καθώς και ότι «η ΑΗΚ εμποδίζεται να επενδύσει σε ΑΠΕ ή να προμηθεύεται ενέργεια από ΑΠΕ, ούτως ώστε να έχει φθηνότερο μείγμα παραγωγής». Επιπρόσθετα, κατήγγειλαν την καθυστέρηση, η οποία παρατηρείται στην άφιξη νέου καυσίμου (σ.σ.: φυσικού αερίου) καθώς και στους σχεδιασμούς για διασύνδεση με καλώδιο με τρίτες χώρες. Επιπρόσθετα, οι τέσσερις συνδικαλιστικές οργανώσεις χαρακτήρισαν «ατυχή και απαράδεκτη» τη μη αντικατάσταση των παλιών και κοστοβόρων μονάδων στο σταθμό της Δεκέλειας, υποδεικνύοντας ότι «αποβαίνει εις βάρος των καταναλωτών». Επανέλαβαν επίσης τις θέσεις τους για το συνταξιοδοτικό και τη στελέχωση της ΑΗΚ, υποδεικνύοντας ότι είναι «απαράδεκτο να συσσωρεύονται ουρές καταναλωτών έξω από τα γραφεία της ΑΗΚ, ο κόσμος να μην παίρνει απαντήσεις στις αιτήσεις του ή να καθυστερείται η εκτέλεση εργασιών που έχουν σχέση με την άμεση εξυπηρέτηση του πολίτη και ταυτόχρονα το προσωπικό της Παραγωγής, των Δικτύων και της Προμήθειας, λόγω της υποστελέχωσης του Οργανισμού, να εξουθενώνεται για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του».

 

 

Βαρύτατες ευθύνες
Οι τέσσερις συνδικαλιστικές οργανώσεις (ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ, ΕΠΟΠΑΗ-ΣΕΚ, ΣΕΠΑΗΚ και ΣΥΒΑΗΚ) σε αλλεπάλληλες κοινές επιστολές τους επέρριψαν βαρύτατες ευθύνες στην κυβέρνηση για το υψηλό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.