ΑΗΚ: Θέτει κυβέρνηση και ΡΑΕΚ προ των ευθυνών τους οτι δεν θα θέσουν εμπόδια για ΑΠΕ

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


«Προσβλέπουμε ότι δεν θα τεθούν εμπόδια για τις ΑΠΕ»

 

Η ΑΗΚ θέτει την κυβέρνηση και την ΡΑΕΚ προ των ευθυνών τους σε σχέση με τις υψηλές τιμές του ρεύματος και την ανάγκη ανάπτυξης ΑΠΕ, ώστε να μειωθούν οι λογαριασμοί προς όφελος των καταναλωτών και της οικονομίας.

Σε χθεσινή της ανακοίνωση με τίτλο «Μονόδρομος η κατεύθυνση της πράσινης ενέργειας – Σημαντικός ο ρόλος της ΑΗΚ στην αξιοποίηση έργων ΑΠΕ για την απεξάρτηση από ορυκτά καύσιμα και τη μείωση της τιμής ηλεκτρισμού», η ΑΗΚ απαντά (χωρίς να τους κατονομάζει) στην ΡΑΕΚ η οποία με προσχέδιο απόφασής της επιχείρησε πρόσφατα να απαγορεύσει στην Αρχή να αναπτύξει δικές της ΑΠΕ ή έστω να αγοράσει ενέργεια από άλλους παραγωγούς ΑΠΕ μέσα από μειοδοτικούς διαγωνισμούς, καθώς και στον Υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη ο οποίος επιχείρησε να φορτώσει ευθύνες στην ΑΗΚ και στους εργαζόμενους για την ακρίβεια στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΑΗΚ, ο Οργανισμός «επιδιώκει να αναπτύσσει έργα ΑΠΕ σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποβλέπουν στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και στη χρήση εναλλακτικών πηγών παραγωγής ενέργειας». Σημειώνεται επίσης ότι «όσο περισσότερα έργα ΑΠΕ εντάσσονται στο μίγμα παραγωγής της ΑΗΚ, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η μείωση στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, με παράλληλα ισχυρό θετικό, περιβαλλοντικό αντίκρισμα». Παρατίθεται μάλιστα απόσπασμα από πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κύπρο (2022) στην οποία τονίζεται μεταξύ άλλων ότι: «Η Κύπρος χρειάζεται να ενισχύσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ ώστε να πλησιάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Μέσα από την ιδιοκτησία της ΑΗΚ, η Πολιτεία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη της πράσινης ενεργειακής μετάβασης, κάτι που θα βοηθήσει στη μείωση της εξάρτησης της χώρας από τις εισαγωγές καυσίμων».

«Ο Οργανισμός προσβλέπει ότι δεν θα του τεθούν εμπόδια σε μια προσπάθεια με σημαντικότατο κοινωνικό όφελος», τονίζει η ΑΗΚ ρίχνοντας με τον τρόπο αυτό μπηχτή για την πρόσφατη απόφαση τής ΡΑΕΚ να απαγορεύσει στην Αρχή να αναπτύξει δικές της ΑΠΕ ή έστω να αγοράσει ενέργεια από άλλους παραγωγούς ΑΠΕ μέσα από μειοδοτικούς διαγωνισμούς. Τονίζεται επίσης ότι «στη διεθνή ενεργειακή κρίση που διανύουμε και μας επηρεάζει όλους, κύριος αντίπαλος είναι η ακρίβεια. Γι’ αυτό είναι ευθύνη όλων μας να κάνουμε γρήγορα και αποτελεσματικά βήματα στην αντιμετώπισή της», αναφέρει η ΑΗΚ ρίχνοντας ουσιαστικά μπηχτή προς την κυβέρνηση για τις πράξεις και τις παραλείψεις της.

 

 

Εμπόδια
«Ο Οργανισμός προσβλέπει ότι δεν θα του τεθούν εμπόδια σε μια προσπάθεια με σημαντικότατο κοινωνικό όφελος», τονίζει η ΑΗΚ, ρίχνοντας με τον τρόπο αυτό μπηχτή για την πρόσφατη απόφαση τής ΡΑΕΚ να απαγορεύσει στην Αρχή να αναπτύξει δικές της ΑΠΕ ή έστω να αγοράσει ενέργεια από άλλους παραγωγούς ΑΠΕ μέσα από μειοδοτικούς διαγωνισμούς.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.