Αιματηρές ταραχές στη Σιέρα Λεόνε

Η αστυνομία προχώρησε χθες Σάββατο στην άρση της απαγόρευσης νυχτερινής κυκλοφορίας που επιβλήθηκε την Τετάρτη στους τομείς της Σιέρα Λεόνε που επλήγησαν από ταραχές με τουλάχιστον δέκα νεκρούς, διαδηλωτές και αστυνομικούς.

«Η κατάσταση ασφαλείας βελτιώθηκε σημαντικά σε όλη τη χώρα, ιδίως στις τοποθεσίες που επλήγησαν περισσότερο (από τα επεισόδια), χάρη στη συμβολή» του στρατού, ανέφερε ο επικεφαλής της αστυνομίας Γουίλιαμ Φάγια Σέλου, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου των υπηρεσιών του.

«Η απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας (…) αίρεται με άμεση ισχύ», προστίθεται στο κείμενο.

Η απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας από τις 15:00 ως τις 07:00 (τοπικές ώρες· 18:00 ως 10:00 ώρες Ελλάδας) ανακοινώθηκε από τον αντιπρόεδρο την Τετάρτη, την ημέρα των αιματηρών επεισοδίων. Κατόπιν, μειώθηκε κατά μία ώρα.

Προχθές Παρασκευή, σε διάγγελμά του προς το έθνος, ο πρόεδρος Τζούλιους Μάαντα Μπίο κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι είχε σκοπό να υποκινήσει «εξέγερση» για να ανατραπεί η κυβέρνησή του.

Την Τετάρτη «η ειρήνη, η ασφάλεια και η σταθερότητα» στη Σιέρα Λεόνε δέχθηκαν επίθεση από «ανθρώπους η εξέγερση των οποίων ήταν προμελετημένη, καλά σχεδιασμένη, χρηματοδοτημένη και εκτελέστηκε με σοκαριστική βαρβαρότητα», υποστήριξε.

Το πρώην κυβερνών κόμμα, στο στόχαστρο των συγκεκριμένων δηλώσεων του αρχηγού του κράτους, εξέφρασε την «ανησυχία του» και κάλεσε όλα τα μέρη να επιδιώξουν «αποκλιμάκωση των εντάσεων και να αποφεύγουν εμπρηστικές ομιλίες και αβάσιμες δηλώσεις».

Τουλάχιστον τέσσερα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχασαν τη ζωή τους στις ταραχές και πολλά αστυνομικά τμήματα βανδαλίστηκαν, σύμφωνα με τις αρχές.

Τουλάχιστον έξι πολίτες επίσης σκοτώθηκαν, σύμφωνα με υπεύθυνο στο νεκροτομείο της Φριτάουν. Τοπικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για τουλάχιστον επτά νεκρούς διαδηλωτές.

Μη κατονομαζόμενες πηγές ανέβασαν μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς τον απολογισμό σε τουλάχιστον 21 νεκρούς διαδηλωτές.

Την πρωτοβουλία για τη διαδήλωση είχε οργάνωση γυναικών του κλάδου του εμπορίου, ονόματι The Grassroots Women of Salone (σ.σ.: Salone λένε τη χώρα στην καθομιλουμένη πολλοί στη Σιέρα Λεόνε). Κάλεσε σε «ειρηνική συγκέντρωση» για να «προσελκυστεί η προσοχή στις οικονομικές δυσκολίες και τα πολλά ακόμη προβλήματα που πλήττουν τις γυναίκες».

Παρότι έχει υπέδαφος γεμάτο διαμάντια, η Σιέρα Λεόνε παραμένει μια από τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες στον κόσμο.

Η πρώην βρετανική αποικία με 7,5 εκατ. κατοίκους δεν είχε ξεπεράσει τον αντίκτυπο του βάρβαρου εμφυλίου πολέμου (1991-2002) και της επιδημίας του Έμπολα (2014-2016) όταν χτυπήθηκε από την πανδημία του νέου κορωνοϊού και τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy