Για την τοπική μεταρρύθμιση, για το μέλλον του Δήμου της Αγίας Νάπας και για τον ρόλο που πρέπει να έχουν οι δημότες για τα θέματα που τους αφορούν, τοποθετείται στη συνέντευξή της στη «Χαραυγή» η υποψήφια δήμαρχος Αγίας Νάπας Αιμιλία Ευαγγέλου Ξύδια.

Αναφέρεται επίσης στις προτεραιότητές της και για την ανάγκη μιας ισορροπημένης ανάπτυξης. Μιλά για την ανάγκη αναβάθμισης της ποιότητας του τουρισμού, καθώς και για το τι προτείνει σε ό,τι αφορά περιβάλλον και πράσινη ανάπτυξη.

Εκφράζει επίσης και τις θέσεις της σε ό,τι αφορά τα θέματα αθλητισμού και πολιτισμού, ενώ εισηγείται και τη δημιουργία Τριτοβάθμιας Σχολής Επαγγελματικής Κατάρτισης στον Τουρισμό.

Ποια η θέση σας έναντι της προτεινόμενης μεταρρύθμισης;

Όλοι οι δημότες συζητάμε για το θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κάποιοι μάς προτείνουν να γίνουμε γειτονιά του Παραλιμνίου. Το νομοσχέδιο ήρθε από την κυβέρνηση. Κάποιοι δεν έκαναν τη δουλειά τους σωστά. Κάποιοι σήκωσαν τα χέρια ψηλά και μας λένε «δεν γίνεται τίποτε». Η θέση μου είναι: Αυτόνομος δήμος γιατί η θέση αυτή εκφράζει κάθε Αγιαναπίτη. Εγώ λέω αυτόνομος δήμος με διαφοροποίηση του αρχικού σχεδίου των συνενώσεων, όπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις, όπως η Αθηένου.

Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για να πείσετε για τη θέση σας;

Η κυβέρνηση έχει καταθέσει μια πρόταση, αλλά είναι η Βουλή που παίρνει την απόφαση. Αν οι συνδημότες μου με τιμήσουν με την ψήφο τους, ως δήμαρχος θα κάνω συναντήσεις με τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Έχω κοινοποιήσει τις θέσεις μου. Θα μεταφέρω τη φωνή του κάθε Αγιαναπίτη στα κόμματα, εκεί όπου θα ληφθεί η τελική απόφαση. Στηρίζω τις συνεργασίες, στηρίζουμε συμπλεγματοποιήσεις υπηρεσιών του δήμου μας με γειτονικούς δήμους και κοινότητες. Ζητούμε ευελιξία και ένα μεταβατικό χρονικό διάστημα για να δοκιμαστούν οι συνεργασίες στην πράξη. Πρέπει εμείς να αποφασίσουμε για το μέλλον μας. Η μεταρρύθμιση δεν γίνεται με διαταγές από πάνω. Είναι υπόθεση των πολιτών, αυτούς αφορά η πραγματική μεταρρύθμιση.

Αν εκλεγείτε ποια θα είναι η πρώτη σας προτεραιότητα;

Η αναζωογόνηση του Κέντρου της πόλης, οι αναπλάσεις δρόμων και πλατειών, ο καλύτερος φωτισμός με αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας είναι σημαντικές εκκρεμότητες προς επίλυση. Πρέπει να εξειδικεύσουμε τις ενέργειές μας για να έχουμε ένα νέο Master Plan για την Αγία Νάπα. Υποστηρίζω ότι χρειάζεται να επικεντρωθούμε στην πιο ισορροπημένη ανάπτυξη. Το όφελος να αφορά όλους τους δημότες μας, ιδίως τους μικρομεσαίους. Δεν είναι όλη η Αγία Νάπα ευημερούσα. Υπάρχουν άνθρωποι που αγωνίζονται να προοδεύσουν και πρέπει να βλέπουμε το σύνολο της κοινωνίας μας.

Τι προγραμματίζετε για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών;

Πρώτον, να δημιουργήσουμε συνδέσεις ανάμεσα στους πιο σημαντικούς δημόσιους χώρους της Αγίας Νάπας, δεύτερον, να φτιάξουμε εναλλακτικές θεματικές διαδρομές και πεζοδρόμους π.χ. μια λαϊκή γειτονιά, που θα διευκολύνουν τη μετακίνηση των ανθρώπων από το παραλιακό μέτωπο προς το βόρειο τμήμα, τις περιοχές που έμειναν πίσω από πλευράς ανάπτυξης.

Τι θα κάνετε για να προσελκύσετε ποιοτικό τουρισμό;

Η ολοκληρωμένη τουριστική πολιτική είναι αναγκαία. Θεωρώ ότι η πιο κατάλληλη τουριστική πολιτική για τον δήμο μας είναι εκείνη που συνδυάζει τον τουρισμό «Με Ποιότητα και Ασφάλεια», ως συνέχεια στον ήδη επιτυχημένο άξονα «Ήλιος και Θάλασσα». Ο ρόλος του δήμου μας είναι να συντονίσει όλες τις δυνάμεις της Αγίας Νάπας που ασχολούνται με τον τουρισμό και να φέρει καλές πρακτικές από το εξωτερικό, προσαρμοσμένες στα δικά μας δεδομένα.

Πώς θα επεκτείνετε την τουριστική σεζόν;

Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου είναι κορυφαίος στόχος. Μεταξύ άλλων, εισηγούμαι ένα Διεθνές Συνέδριο κάθε Δεκέμβριο με τους δέκα πλέον ελκυστικούς διεθνείς τουριστικούς προορισμούς, που θα συμβάλει στην ανάδειξη της Αγίας Νάπας ως κόμβου που αξιοποιεί τη διεθνή εμπειρία.

Τι προγραμματίζετε να πράξετε για την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης στα πλαίσια των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Προτείνω τη συμμετοχή του δήμου και επιχειρήσεων στη «Συμμαχία για την Ανακύκλωση των Πλαστικών» που εφαρμόζει η ΕΕ με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ήδη πολλοί δημόσιοι και ιδιωτικοί εταίροι συμμετέχουν στη Συμμαχία. Αν εκλεγώ δήμαρχος, θα υπογράψω τη συμμετοχή μας στη Συμμαχία και θα ζητήσω από τις επιχειρήσεις στην Αγία Νάπα να πράξουν το ίδιο. Ακόμα, θα αναπτύξω τη συνεργασία με το κράτος για δημιουργία μιας Στρατηγικής για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Αγία Νάπα. Παράλληλα, ως δήμος θα στηρίξουμε τις πρωτοβουλίες για πράσινα σχολεία και την καλύτερη κατανόηση της κλιματικής κρίσης από τη νέα γενιά. Στηρίζω τις σύγχρονες ευρωπαϊκές περιβαλλοντικές πολιτικές και η Αγία Νάπα έχει τις δυνατότητες να μπει στην πρώτη ταχύτητα της Πράσινης Ανάπτυξης και να εντάξει όλο το αναπτυξιακό σχέδιό της (αστικός πυρήνας – βόρειο τμήμα, παραλιακό μέτωπο, σχέδιο αστικής κινητικότητας κοκ) στα έργα που θα συγχρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης κατά τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2021 – 2027. H Αγία Νάπα έχει επιτύχει πολλά, ένα παράδειγμα είναι η μαρίνα… Θέση μου είναι η πλήρης και με διαφάνεια ανάπτυξη των συνεργιών του δήμου με τον ιδιωτικό τομέα και τον επιχειρηματικό κόσμο με αμοιβαίο όφελος (PPP – Public Private – Partnerships). Επίσης η συνεργασία του δήμου για υλοποίηση έργων με τη μέθοδο BOT (Build – Οperate – Τransfer), προσφέρει δυνατότητες για να λύσουμε παλαιά προβλήματα με νέο τρόπο. Ειδικότερα επικεντρώνω την προσοχή μου στην απόκτηση σύγχρονου, πολυώροφου χώρου στάθμευσης.

Τι προγραμματίζετε για τα πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα του δήμου;

Προτείνω την περαιτέρω στήριξη του Συμποσίου για τον ποιητή Γιώργο Σεφέρη, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και τις εκπαιδευτικές οργανώσεις. Η επιτυχημένη αξιοποίηση στην προσέλκυση ξένων ποδοσφαιρικών ομάδων για προετοιμασία το χειμώνα σε εγκαταστάσεις στην Αγία Νάπα χρειάζεται να επενδυθεί με μια πιο επιθετική επικοινωνιακή προβολή, ιδιαίτερα στις βορειοευρωπαϊκές χώρες. Παράλληλα, ο Δήμος Αγίας Νάπας χρειάζεται να εργαστεί για την αναβάθμιση και τον εμπλουτισμό του Αθλητικού Κέντρου και να δώσει στήριξη στην ποδοσφαιρική μας ομάδα.

Ποια η θέση σας για τη δημιουργία τμήματος Πανεπιστημίου στα όρια του δήμου σας και σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για αυτό;

Προτείνω την υποβολή πρότασης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο ΤΕΠΑΚ και σε άλλα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα στην Κύπρο με στόχο να ιδρύσουμε στην Αγία Νάπα Τριτοβάθμια Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης στον Τουρισμό. Θα είναι ο χώρος για εκπαίδευση και κατάρτιση τόσο για νεοεισερχόμενους όσο και για το υφιστάμενο ανθρώπινο δυναμικό των επιχειρήσεών μας κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου. Μια Τριτοβάθμια Σχολή θα ενδυναμώσει τον ενεργό πληθυσμό μας με φοιτητές και εργαζομένους.

Πώς βλέπετε τον ρόλο σας ως δημάρχου και πώς θα ασκήσετε τα καθήκοντά σας;

Εκτιμώ την εργασία που έχει γίνει μέχρι τώρα στο δημαρχείο. Όλοι οι δήμαρχοι που προηγήθηκαν άφησαν έργο και αυτό αποτελεί τη βάση για να προχωρήσουμε σήμερα πιο μπροστά. Οι επαγγελματικοί και κοινωνικοί φορείς εργάστηκαν σκληρά για να φέρουν την Αγία Νάπα στο επίπεδο που είναι σήμερα. Αναγνωρίζω και εκτιμώ την προσφορά όλων.

Ποιο είναι το τελικό σας μήνυμα προς τους ψηφοφόρους συνδημότες σας;

Στις 12 Ιανουαρίου με την ψήφο μας διαμορφώνουμε την πορεία μας. Ενώνουμε τους πολίτες της Αγίας Νάπας. Με τις προτάσεις μου μπορούμε να πάρουμε την Αγία Νάπα πιο μπροστά!