Τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν δεσμευμένα στη στήριξη της διαδικασίας στο Κυπριακό, δήλωσε σήμερα ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, μετά τη συνάντηση που είχε, διάρκειας πέραν των δύο ωρών, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Προεδρικό.

Εξερχόμενος του Προεδρικού, ο κ. Έιντε δήλωσε «ότι βρισκόμαστε σε μια περίπλοκη κατάσταση», σημειώνοντας ότι «πολλά επιτεύχθηκαν στο Κραν Μοντανά αλλά δεν φτάσαμε σε μια τελική συμφωνία».

«Το ερώτημα», σημείωσε, «είναι πώς προχωρούμε τώρα». Ανέφερε ότι θα μπορεί να πει περισσότερα μετά τη συνάντηση που θα έχει με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Ο κ. ‘Ειντε είπε ότι η συζήτηση που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ήταν πολύ ανοικτή και πολύ εποικοδομητική και εξέφρασε την ελπίδα να έχει παρόμοια συνάντηση και με τον κ. Ακιντζί.

Δυστυχώς, είπε, στο Κραν Μοντανά δεν υπήρξε το επιθυμητό αποτέλεσμα και ανέφερε ότι μετά μετέβη στη Νέα Υόρκη όπου διαβουλεύθηκε με τον ΓΓ του ΟΗΕ για τα επόμενα βήματα, ενώ συζήτησε το θέμα και με τα ενδιαφερόμενα μέρη στη Νέα Υόρκη.

“Και τώρα βρίσκομαι εδώ για να μοιραστώ κάποιες από τις εντυπώσεις μου με τους ηγέτες από τις συναντήσεις στη Νέα Υόρκη αλλά κυρίως για να ακούσω από τον κ. Αναστασιάδη και τον κ. Ακιντζί που πιστεύουν ότι βρισκόμαστε και τί θέλουν να πράξουμε”. ανέφερε.

Λέγοντας ότι τα ΗΕ είναι δεσμευμένα στη στήριξη της διαδικασίας στη βάση των υφιστάμενων παραμέτρων, είπε ότι αυτό επιβεβαιώθηκε και από τον ΓΓ του ΟΗΕ και από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Κληθείς να αποσαφηνίσει την τουρκική θέση για το θέμα των εγγυήσεων, ο κ. ‘Ειντε είπε ότι η Τουρκία υπήρξε καθ’όλη τη διάρκεια ξεκάθαρη ότι δεν αποδέχεται μηδέν εγγυήσεις και μηδέν στρατό.

Σημειώνοντας ότι πολλά συνέβησαν στη διάσκεψη, είπε ότι ο ίδιος και ο ΓΓ του ΟΗΕ εργάζονταν για ένα αποτέλεσμα στο θέμα της ασφάλειας, που πίστευαν ότι θα λειτουργούσε, ως μέρος ενός τελικού πακέτου που θα οδηγούσε στον τερματισμό των εγγυήσεων και των παρεμβατικών δικαιωμάτων, αλλά θα διατηρούσε κάποια στρατεύματα τουλάχιστον για κάποιο χρονικό διάστημα και εκεί που δεν ήταν εφικτό να υπάρξει συμφωνία ήταν στο θέμα της διάρκειας της παραμονής των στρατευμάτων.

Είπε ότι πολλές από αυτές τις συζητήσεις ήταν εμπιστευτικές και ότι δεν μπορεί να δώσει λεπτομέρειες.

Επικεντρωνόμαστε τώρα, είπε, στο πώς προχωρούμε πάρα πέρα.

Εξέφρασε τη θέση ότι το πρόβλημα ήταν ότι δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν στο τελικό πακέτο.

Εάν μπορούσαμε να φθάσουμε σε ένα τελικό πακέτο, όπως εγώ και ο ΓΓ του ΟΗΕ ελπίζαμε, κάποια από αυτά τα ζητήματα θα είχαν ξεκαθαριστεί αλλά υπήρχαν κάποια εκκρεμή θέματα, είπε.

Σημειώνοντας ότι αυτές οι συζητήσεις ήταν εμπιστευτικές είπε ότι τα μέρη είχαν τις επίσημες τοποθετήσεις τους, ενώ εξέφραζαν και τις ιδέες τους εμπιστευτικά και έτσι ο ΟΗΕ πρέπει να το σεβαστεί αυτό.

Ερωτηθείς γιατί ο ΓΓ του ΟΗΕ έκλεισε τη διάσκεψη εάν όπως ο ίδιος ο ‘Ειντε είχε αναφέρει, βρισκόμασταν κοντά σε μια σημαντική πρόοδο, είπε αρχικά ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν θα σταματήσει να προσφέρει τις καλές του υπηρεσίες, και ότι η διάσκεψη έκλεισε αλλά μπορεί να υπάρξει νέα συνάντηση εάν οι πλευρές συμφωνούν και συμφωνούν επίσης και πάνω σε ποια βάση θα διαπραγματευτούν.

Είπε ότι είχαν αναπτύξει κάποιες ιδέες, έξι ερωτήσεις, εκ των οποίων οι δύο αφορούσαν την ασφάλεια και τις εγγυήσεις και οι άλλες τέσσερις εσωτερικά ζητήματα.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι εάν μπορούσαν να επιλυθούν και τα έξι θέματα τότε θα υπήρχε μια σημαντική πρόοδος.

Διαβεβαίωσε ότι ούτε ο ίδιος ούτε τα ΗΕ θα σταματήσουν την προσπάθεια, αλλά είπε ότι δεν θέλει την ίδια ώρα να δημιουργήσει λανθασμένες εντυπώσεις, λέγοντας ότι όλοι κατανοούν ότι η κατάσταση μετά το Κραν Μοντανά είναι δύσκολη.

Ερωτηθείς εάν θα υπάρξουν εξελίξεις πριν το τέλος του έτους, ο κ. Ειντε είπε ότι δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ιδέα στο παρόν στάδιο, αλλά είπε ότι τα ΗΕ θα χαιρέτιζαν μια εξέλιξη που θα έδινε την ευκαιρία “να κάνουμε ό,τι δεν καταφέραμε να κάνουμε στο Κραν Μοντανά αλλά η απόφαση δεν εξαρτάται από εμάς”, λέγοντας ότι η διαδικασία εξαρτάται από τους δύο ηγέτες.

Ερωτηθείς σχετικά με τη θέση του ως Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ και για το ενδιαφέρον του για τις εκλογές στη χώρα του, ο κ. ‘Ειντε είπε ότι όντως ενδιαφέρεται για τις εκλογές στη Νορβηγία αλλά παραμένει στη θέση του καθώς αυτό επιθυμεί ο ΓΓ του ΟΗΕ.

“Αυτό που πράττω τώρα είναι να δω ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που μπορώ να δώσω (στον ΓΓ του ΟΗΕ) μετά το Κραν Μοντανά και μετά που θα έχω δει και τους δύο ηγέτες. Είμαι ο Ειδικός του Σύμβουλος, και θέλουμε να γνωρίζουμε εάν υπάρχει διαδικασία πάνω σε ποιους όρους αυτή η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί’ είπε.

Σημείωσε ότι είναι καθήκον του επίσης να συντάξει την έκθεσή του για το Κυπριακό προς τον ΓΓ του ΟΗΕ και είπε ότι μετά θα αποχωρήσει για να συμμετάσχει στις εκλογές στην Νορβηγία.