Αιωρείται ο φόβος του πολυασφαλιστικού

Τα προβλήματα στη Λεμεσό με τη β' φάση του ΓεΣΥ

Τα πρακτικά προβλήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή της δεύτερης φάσης του ΓεΣΥ στην επαρχία Λεμεσού, λόγω της μη ένταξης ικανοποιητικού αριθμού ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και της αδυναμίας των ειδικών ιατρών ενταγμένων στο Γενικό Σύστημα Υγείας να ασκήσουν ενδονοσοκομειακή περίθαλψη, τέθηκαν χθες κάτω από το μικροσκόπιο της Επιτροπής Υγείας της Βουλής.

Μέσα από τη συζήτηση αρκετοί βουλευτές έθεσαν την ανησυχία τους πως επιχειρείται εισαγωγή από την πίσω πόρτα του πολυασφαλιστικού στο ΓεΣΥ. Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΑΚΕΛ, Γιώργο Τ. Γεωργίου, υπάρχουν ερωτηματικά γιατί ένα μεγάλο ιδιωτικό νοσηλευτήριο στη Λεμεσό δεν έχει ενταχθεί και γιατί γιατροί του ΓεΣΥ που ανήκουν στο συγκεκριμένο νοσηλευτήριο απαγορεύεται να ασκήσουν τα ιατρικά τους καθήκοντα όπως και εγχειρήσεις. «Θέλουμε να προειδοποιήσουμε για τους κινδύνους άσκησης πίεσης και εκβιασμών ώστε να παρεισφρήσει η ιδιωτική ιατρική στο ΓεΣΥ. Κάτι τέτοιο αντίκειται στη φιλοσοφία της νομοθεσίας και καταστρατηγεί τη φιλοσοφία του μονοασφαλιστικού ΓεΣΥ, κάτι για το οποίο θα μας βρει σθεναρά αντίθετους».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, Kώστας Κωνσταντίνου, παρατήρησε ότι κάποιες ενέργειες που έγιναν δίνουν κάποια δικαιώματα που δημιουργούν επιφυλάξεις και ανησυχία και είπε πως θα πρέπει να υπάρξει νομική γνωμάτευση για αυτές τις ενέργειες.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΥ, Άθως Τσινωντίδης, τόνισε ότι επ’ ουδενί λόγο τίθεται θέμα πολυασφαλιστικού ΓεΣΥ. Σημείωσε ότι οι ιδιώτες γιατροί που έχουν συμβληθεί με το ΓεΣΥ και εξετάζουν στα ιατρεία τους δεν μπορούν να προβούν σε ιατρικές πράξεις εντός νοσηλευτηρίου και να λειτουργήσουν (να χειρουργήσουν) σε μη συμβεβλημένο νοσηλευτήριο. Πρόσθεσε επίσης ότι γίνεται προσπάθεια κάποια νοσηλευτήρια να αποδεχθούν αυτοί οι γιατροί να μπορούν να χειρουργούν σε συμβεβλημένα νοσηλευτήρια και να προβούν στα χειρουργεία τους.

Ο πρόεδρος της ΕΝΙΚ, γιατρός Χάρης Αρμεύτης, σημείωσε ότι ο νομος που ψήφισε η Βουλή στην ουσία απαγορεύει στους γιατρούς που είναι στο ΓεΣΥ και είναι συνεργάτες της Πολυκλινικής Υγείας να ασκήσουν ιδιωτική ιατρική σε αυτή, άρα η διεύθυνση του νοσοκομείου ακολούθησε κατά γράμμα το νόμο που ψήφισε η Βουλή. Όπως είπε, η κλινική δεν έδιωξε κανέναν και σημείωσε ότι είναι δικαίωμα των 250 γιατρών που επέλεξαν να μείνουν εκτός ΓεΣΥ και πως δεν μπορεί αυτοί που είναι εντός ΓεΣΥ να λειτουργούν και εκτός. «Θα πρέπει τα νοσοκομεία που βρίσκονται εντός ΓεΣΥ να ανοίξουν τις πόρτες τους στους γιατρούς που επίσης είναι γραμμένοι στο σύστημα», είπε.

Το πρόβλημα πρέπει να λυθεί, είπε ο χειρούργος Μάριος Καραϊσκάκης, διερωτώμενος πού θα πάει να χειρουργήσει ένας γιατρός που είναι γραμμένος στο ΓεΣΥ αλλά η κλινική που στεγάζεται δεν είναι.

Ο πρόεδρος της παθολογικής εταιρείας, Ανδρέας Ιωάννου, σημείωσε ότι υπάρχει πρόβλημα, αφού οι κλίνες στη Λεμεσό δεν φθάνουν για να εξυπηρετηθεί ο κόσμος που βρίσκεται στο ΓεΣΥ. Βάσει του νόμου οι προσωπικοί γιατροί δικαιούνται να νοσηλεύουν τους ασθενείς τους, αλλά αυτό είναι αδύνατο, είπε.

Φωνές επαγγελματιών υγείας για τη στάση του ΟΑΥ

Το γεγονός ότι ο ΟΑΥ δεν διαβουλεύθηκε μαζί τους για την ετοιμασία των Κανονισμών σε σχέση με την ένταξή τους στο ΓεΣΥ έθεσαν χθες ενώπιον της Βουλής φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, διαιτολόγοι και ψυχολόγοι. Επίσης οι επαγγελματίες υγείας έθεσαν το ότι δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στους ηλεκτρονικούς φακέλους των ασθενών τους, αλλά και το ότι ο ΟΑΥ δεν συμπεριέλαβε στα τελικά κείμενα καμία από τις εισηγήσεις τους.

Ελένη Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy