Ο γενειοφόρος γέροντας απαντά σε καυτά ερωτήματα της επικαιρότητας

Εξηγώντας στην κόρη μου την μη ύπαρξη του Αγιου Βασίλη, δέχθηκα τηλεφώνημα από τον γενειοφόρο γέροντα για να μου ζητήσει τα ρέστα. Εγώ δεν έχασα την ευκαιρία για μια φανταστική συνέντευξη για όλους και για όλα. Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα, γεγονότα ή καταστάσεις στο κείμενο που ακολουθεί, καθόλου τυχαία είναι… Καλό νέο έτος σε όλους είτε πιστεύετε είτε όχι στον παχουλό γέροντα με την κόκκινη στολή που μοιράζει δώρα.

Συνέντευξη στον Νικόλα Νικόλα

Πώς απαντάτε στις καταγγελίες ότι δεν υπάρχετε;

Πρόκειται για μια βρόμικη εκστρατεία άθεων κομμουνιστών που θέλουν να σπιλώσουν την υπόληψή μου. Το ότι υπάρχω είναι αποδεδειγμένο πέραν πάσης αμφιβολίας. Ο καθένας μπορεί να ψάξει και να βρει τα καταχωρημένα trademark από εταιρείες που με έχουν κάνει διαφημιστική παντιέρα εδώ και χρόνια.

Δηλαδή παραδέχεστε ότι η υπόστασή σας βασίζεται στα συμφέροντα των μονοπωλίων;

Διαστρεβλώνετε τα λόγια μου.

Γιατί η στολή σας είναι κόκκινη;

Είμαι πολύ μεγάλης ηλικίας και δεν θυμάμαι πού ακριβώς πηγάζει το χρώμα της στολής μου. Το μόνο που θυμάμαι είναι ότι δεν σχετίζεται κατ’ ουδένα λόγο με τα χρώματα γνωστού αναψυκτικού.

Περιβαλλοντολόγοι σάς έχουν καταγγείλει και για βάναυση συμπεριφορά κατά των ταράνδων. Πώς απαντάτε;

Πρόκειται για κατασκευασμένες κατηγορίες από άπλυτους ακτιβιστές, η δράση των οποίων θα έπρεπε να απαγορευτεί πάραυτα για λόγους εσωτερικής ασφάλειας.

Μάλιστα. Πόσα άλογα βγάζουν οι τάρανδοί σας; 

Οι τάρανδοι είναι πολύ πιο γρήγοροι από τα άλογα και ουδέποτε κατανόησα γιατί η αυτοκινητοβιομηχανία χρησιμοποιεί τα άλογα για τη λεγόμενη ιπποδύναμη των οχημάτων. Το πόσο γρήγοροι είναι οι τάρανδοι το αποδεικνύουν κάθε Χριστούγεννα γυρίζοντας σε χρόνο μηδέν όλο τον πλανήτη. Ειδικά ο Ρούντολφ έχει μεγάλο πρόβλημα με αυτή την πρακτική περί ιπποδύναμης και είναι κάτι που θα πρέπει να εξεταστεί στο μέλλον. Μάλιστα, υποστηρίζει ότι το σκάνδαλο με τους παραποιημένους ρύπους δεν θα υπήρχε αν η μηχανική απόδοση μετριόταν σε ταρανδοδύναμη.

Οπότε εξηγείται και η κόκκινη μύτη του Ρούντολφ. Προφανώς πίνει πολύ αλκοόλ.

Σας παρακαλώ! Διαψεύδω κατηγορηματικά κάτι τέτοιο. Εγώ, το έλκηθρό μου και οι τάρανδοί μου τηρούμε κάθε κανόνα του οδικού κώδικα, παρόλο που πετούμε στον αέρα. Περιλαμβανομένου τού αν θα οδηγήσεις μην πιεις.

Μιλώντας για περιβαλλοντικά ζητήματα, εσείς ως κάτοικος του Βόρειου Πόλου πώς βιώνετε την κλιματική αλλαγή; Οντως λιώνουν οι πάγοι;

Κοιτάξτε, για να είμαστε συγκεκριμένοι ήμουν κάτοικος του Βόρειου Πόλου. Οπως θα έπρεπε να γνωρίζετε είμαι εδώ και χρόνια μόνιμος κάτοικος Φινλανδίας, στο χωριό Ροβανιέμι της Λαπωνίας. Πάντως είναι και πάλι στον Αρκτικό Κύκλο, οπότε θεωρητικά παραμένω στο Βόρειο Πόλο, αλλά με φινλανδικό διαβατήριο. Ναι, οι πάγοι λιώνουν, αλλά νομίζω ότι τώρα με την «πράσινη ανάπτυξη» θα αναχαιτιστεί κάπως το πρόβλημα.

Για ποιο λόγο ανοίξατε το πάρκο στο Ροβανιέμι το 1985, ενώ έχετε τόσους αιώνες στην πλάτη σας;

Η αλήθεια είναι ότι προϋπήρχε εκεί ως τουριστική ατραξιόν η περιοχή όπου ξεκινούσε ο Αρκτικός Κύκλος. Την ίδια περίοδο που άνοιξε το πάρκο η Φινλανδία έγινε μέλος της «Ευρωπαϊκής Ενωσης Ελεύθερου Εμπορίου» (EFTA) που λειτουργούσε ως συμπληρωματικός οργανισμός για τα μη μέλη τής τότε ΕΟΚ. Οπότε αντιλαμβάνεστε τις ευκολίες που διανοίγονταν.

10 χρόνια αργότερα η Φινλανδία έγινε μέλος της ΕΕ. Ακόμη μεγαλύτερες «ευκαιρίες»;

Ανοιξε η αγορά και το όνειρο της Ενωμένης Ευρώπης για όλους τους λαούς.

Εννοείται ο εφιάλτης της ΕΕ των μονοπωλίων;

Επιμένετε και πάλι να διαστρεβλώνετε. Τι σας ενοχλεί δηλαδή; Η ελεύθερη αγορά και η ανταγωνιστικότητα; Ξέρετε πόσο άνοιξε η δουλειά και του Αγιου Βασίλη με την ΕΕ και τους κανονισμούς της; Τέλος οι δασμοί και οι συλλογικές συμβάσεις των ξωτικών. Τέλος στα υπερπρονόμια των εργαζομένων. Τέλος στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις των ξωτικών στα 63. Δηλαδή εγώ που εργάζομαι για αιώνες τι έπαθα;

Παραδέχεστε δηλαδή ότι στη βάση του εργασιακού μεσαίωνα της ΕΕ εντείνετε την εκμετάλλευση των ξωτικών για την κερδοφορία;

Ουδέν σχόλιο όσο συνεχίζετε να παραποιείτε τα λεγόμενά μου…

Τώρα με την προσφυγική κρίση πώς βλέπετε την κατάσταση;

Θα ήθελα να καταδικάσω τις ρατσιστικές επιθέσεις κατά αυτών των ανθρώπων που επιθυμούν να σωθούν από το καθεστώς Ασαντ.

Εννοείτε τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ;

Αφήστε με σας παρακαλώ να τελειώσω μια τοποθέτησή μου. Αν μη τι άλλο σεβαστείτε την ηλικία μου.

Οπως έλεγα, πιστεύω ότι οι πρόσφυγες μπορούν να προσφέρουν στην ανάπτυξη μέσω της ενσωμάτωσής τους στην αγορά εργασίας, όπως δήλωσε και η ένωση Γερμανών βιομηχάνων. Γι’ αυτό το λόγο έχω εθελοντικά ζητήσει από την ΕΕ να συμπεριλάβει το εργαστήρι ξωτικών στο Ροβανιέμι στις μετεγκαταστάσεις προσφύγων.

Θέλετε δηλαδή και εσείς να τους εκμεταλλευτείτε ως φθηνά εργατικά χέρια τους πρόσφυγες;

Σας παρακαλώ. Σταματήστε αυτές τις εριστικές ερωτήσεις.

Ποιος μίλησε για φθηνά εργατικά χέρια; Ποιος μίλησε για μικρούς μισθούς; Μάλλον ξεχνάτε ότι στις αρχές του Δεκέμβρη o Φινλανδός πρωθυπουργός, Γιούχα Σίπιλα, ανακοίνωσε ότι μελετάται σχέδιο αυστηροποίησης της μεταναστευτικής πολιτικής που περιλαμβάνει τζάμπα εργασία για τους αιτούντες άσυλο, έτσι ώστε να μην απογοητεύονται επειδή θα νιώθουν αδρανείς. Η Φινλανδία με φιλοξενεί και πρέπει να σέβομαι τις πολιτικές της. Οπότε καταρρίπτεται σαν χάρτινος πύργος ο ισχυρισμός σας περί φθηνών εργατικών χεριών.

Θα δεχθείτε πρόσφυγες ανεξαρτήτως θρησκείας ή ασπάζεστε τη γραμμή Χάσικου;

Θα προτιμούσα προφανώς χριστιανούς πρόσφυγες, λόγω και της θρησκευτικής μου ιδιότητας. Αλλά μπροστά στο ανθρώπινο δράμα, η δουλειά μας να γίνεται!

Μετά την κατάρριψη του ρωσικού SU-24 από την Τουρκία στη Συρία φοβάστε για τις πτήσεις σας; 

Είναι αλήθεια ότι πολλά έχουν αλλάξει στους ουρανούς του κόσμου. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην πολιτική των ανοικτών αιθέρων. Η κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους ήταν κάτι που με σόκαρε. Ελπίζω ότι όλες οι αντιμαχόμενες πλευρές θα σεβαστούν τις μέρες των γιορτών και ιδιαίτερα το έλκηθρο του Αη Βασίλη. Να μην χρειαστεί να επικαλεστώ τους διεθνείς κανόνες αεροναυσιπλοΐας και το διεθνές δίκαιο. Υπάρχει φέτος μια ανησυχία γιατί ο Ερντογάν δεν σέβεται Χριστό, συγγνώμη, Αλλάχ ήθελα να πω. Ομως η δουλειά μας θα γίνει. Και δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για κανένα. Η πορεία μου είναι στη διάθεση όλων των κρατών μέσω της διαδικτυακής ανιχνευτικής υπηρεσίας της NORAD, όπως κάθε άλλη χρονιά.

Αλήθεια τι δώρο θα πέρνατε στους τζιχαντιστές αν ήταν χριστιανοί;

Δεν το έχω σκεφτεί. Πάντως δώρα παίρνω στους αντίστοιχους φονταμενταλιστές της θρησκείας μου, αν και οι περισσότεροι δεν το χρειάζονται αφού έχουν τις δικές τους ιερές επιχειρήσεις. Και οι τζιχαντιστές δεν νομίζω να χρειάζονται άλλα δώρα. Για χρόνια παίρνουν δώρα από Αγκυρα και μοναρχικά καθεστώτα του Κόλπου που είναι και της ίδιας θρησκείας. Τώρα όμως που το λέτε δεν θα είχα πρόβλημα να συμμετέχω στο διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ κατά του «Ισλαμικού Κράτους».

Ρίχνοντας βόμβες από το έλκηθρό σας ως «δώρα»;

Γιατί όχι. Είναι μια ανθρωπιστική επέμβαση. Ιδιαίτερα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι ευαισθητοποιήθηκα. Εβαλα και γαλλική σημαία στο Facebook. Οσο ήταν βόμβες στη Συρία, στο Λίβανο, στη Γάζα δεν μας άγγιζε το πρόβλημα.

Θα ζητούσατε και διευκολύνσεις από την κυπριακή κυβέρνηση;

Δεν θα ήθελα να φέρω σε δύσκολη θέση τον κ. Αναστασιάδη. Θα πήγαινα απευθείας στον Κάμερον που μοιράζει τις Βάσεις στο νησί σας ως ορμητήριο με κάθε ευκολία λες και είναι δικό του έδαφος.

Ας πάμε σε κάτι πιο ανάλαφρο τώρα. Πόσα γράμματα λαμβάνετε από παιδιά κάθε χρόνο; Δεν μπλοκάρεται το ταχυδρομείο στο Ροβανιέμι;

Δέχομαι αναρίθμητα γράμματα κάθε χειμώνα. Εχω το μεγαλύτερο φαν κλαμπ από κάθε ροκ σταρ στον πλανήτη. Τα παιδιά μού γράφουν πάντα πόσο καλά ήταν τη χρονιά που πέρασε και ζητούν συγκεκριμένο δώρο να τους φέρω. Αν οι γονείς τους έχουν την οικονομική επιφάνεια το παίρνουν.

Ως προς το ταχυδρομείο, όντως υπάρχει συμφόρηση κάθε χρόνο, αλλά πάντοτε γίνεται σωστή διαχείριση. Πρέπει, πάντως, να πω ότι τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί αρκετά η έλευση φυσικών γραμμάτων λόγω της τεχνολογικής προόδου. Τις τελευταίες περιόδους λαμβάνουμε πολύ περισσότερα email καθώς και μηνύματα στη σελίδα μας στο Facebook και στο Τwitter και είναι πολύ πιο εύκολο και πρακτικό. Φυσικά ως παραδοσιακός τύπος προτιμώ, παρά τις ευκολίες της τεχνολογίας, την παλιά μέθοδο του γράμματος. Με χαρτί και καλαμάρι. Εστω τυπωμένο σε υπολογιστή.

Τι σας ζητάνε τα παιδιά συνήθως;

Πέραν από δώρα και παιχνίδια που βλέπουν στις διαφημίσεις, τα παιδιά ζητούν ειρήνη στον κόσμο και ευτυχία στους ανθρώπους. Ζητούν ένα καλύτερο κόσμο μέσα από την αθωότητα της ψυχής και των ματιών τους. Είναι κάτι που δεν μπορώ να τους προσφέρω. Για να συμφωνήσω σε κάτι μαζί σας, είναι κάτι που μπορούν να κερδίσουν οι γονείς τους και οι ίδιοι όταν μεγαλώσουν.

Αλήθεια, γιατί νομίζετε ότι δεν έχουμε παγκόσμια ειρήνη;

Δεν θέλω να έρθουμε σε συγκρουσιακή διαφωνία και πάλι σεβόμενοι, όπως και οι πολιτικοί, τις μέρες των γιορτών. Γι’ αυτό θα περιοριστώ σε ένα αστεϊσμό: Μάλλον επειδή σταμάτησαν να το επιζητούν επιτακτικά οι υποψήφιες σε διαγωνισμούς καλλιστείων!

Τι ευτράπελο θυμάστε από όλη αυτή την κουβέντα με τις καμινάδες;

Παλιά οι καμινάδες ήταν όντως μεγάλες. Τώρα, γιατί νομίζουν κάποιοι ότι μπορεί να χωράω στις μικρές σωλήνες- φουγάρα των ξυλόσομπων ουδέποτε το κατάλαβα. Δεν βλέπουν το μέγεθός μου; Εχουν συμβεί πολλά στις καμινάδες, αλλά δεν είναι της ώρας. Πλέον με τις θερμάνσεις πρέπει να γίνομαι διαρρήκτης και να έρχομαι και αντιμέτωπος με συστήματα συναγερμού.

Το μέγεθός σας σχετίζεται με όλ’ αυτα τα γλυκά που σας αφήνουν τα νοικοκυριά κάθε γιορτές;

Και σε αυτό και στο ότι όλο τον υπόλοιπο χρόνο έχω δίπλα μου τη χρυσοχέρα κυρία Βασίλη. Ευτυχώς δηλαδή, γιατί το delivery δεν είναι το ευκολότερο πράγμα στον Αρκτικό Κύκλο, ιδιαίτερα εκτός τουριστικής περιόδου. Ακόμη κι αν είσαι ο Αης Βασίλης.