Του Νεόφυτου Νεοφύτου
Οι τιμές των καυσίμων συνεχίζουν να παραμένουν στα ύψη και χιλιάδες νοικοκυριά να βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική θέση, τόσο για τις ανάγκες τους σε ό,τι αφορά τη βενζίνη και για το πετρέλαιο κίνησης όσο και για τις ανάγκες πετρελαίου θέρμανσης.
Ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου, που επί προηγούμενων κυβερνήσεων επισκεπτόταν τα βενζινάδικα για να κάνει επικοινωνιακό σόου για τις αυξημένες τιμές των καυσίμων, σήμερα που οι τιμές είναι αυξημένες στο πολλαπλάσιο και η αγοραστική δύναμη των μισθών έχει μειωθεί κατακόρυφα δεν ξέρει πού βρίσκονται τα πρατήρια πετρελαιοειδών!
Η κυβέρνηση ΔΗΣΥ – Αναστασιάδη – Αβέρωφ – Χριστοδουλίδη συνεχίζει να δίνει κάλυψη στις εταιρείες πετρελαιοειδών και να μην ασκεί τον αναγκαίο έλεγχο μέσω της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση Αναστασιάδη – Αβέρωφ – Χριστοδουλίδη αρνείται να προχωρήσει σε μειώσεις των συντελεστών φορολόγησης των καυσίμων, προτιμώντας να γεμίζει τα κρατικά ταμεία από τις αυξημένες φορολογίες αντί να στηρίξει τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις.
Το γεγονός ότι όλες σχεδόν οι εταιρείες πετρελαιοειδών διατηρούν τις ίδιες τιμές πώλησης των καυσίμων με πολύ μικρές αποκλίσεις, επιβεβαιώνει ότι δεν λειτουργεί σωστά η ελεύθερη αγορά και ο υγιής ανταγωνισμός. Όπως σημειώνει στην έκθεσή του ο Γενικός Ελεγκτής, οι εταιρείες πετρελαιοειδών χρεώνουν με την ίδια φόρμουλα τα μη συνδεδεμένα με αυτές πρατήρια και επισημαίνει την ανάγκη για αποσύνδεση των πρατηρίων απότις εταιρείες και αδειοδότηση νέων πρατηρίων χαμηλού κόστους, κάτι που δεν προχωρεί, παρά τις σχετικές εισηγήσεις από ειδικούς από τον Ιανουάριο του 2016.
Επίσης, η νέα νομοθεσία που ψηφίστηκε μετά από πρόταση του ΑΚΕΛ -διαφώνησε έντονα η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ- προβλέπει τη δυνατότητα επιβολής πλαφόν στις τιμές των καυσίμων και εκτιμάται ότι μπορεί να δουλέψει υπέρ των καταναλωτών, αλλά το αρμόδιο υπουργείο και η κυβέρνηση αρνούνται να τη θέσουν σε εφαρμογή.
Εύλογα ερωτηματικά προκαλούνται και από τη στάση απάθειας που επιδεικνύεται από πλευράς της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού, η οποία θα έπρεπε ήδη να είχε προχωρήσει σε βάθος σε μια αξιόπιστη έρευνα για την καταχρηστική εκμετάλλευση της δεσπόζουσας θέσης που έχουν οι εταιρείες πετρελαιοειδών.
Αν λάβουμε υπόψη τη συνολική στάση της κυβέρνησης ΔΗΣΥ απέναντι στις εταιρείες πετρελαιοειδών και το γεγονός ότι οι εταιρείες δίνουν προσφορές στο Δημόσιο με έκπτωση 5-7 σεντ ανάλίτρο, τότε εγείρονται κι άλλα θέματα…
Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News
Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.