Αισιόδοξα μηνύματα για την υποψηφιότητα Ανδρέα Μαυρογιάννη

Η μόνη υποψηφιότητα που μπορεί να βάλει φρένο στον κατήφορο της διακυβέρνησης του ΔΗΣΥ

 

Από τον Σεπτέμβρη και μετά αναμένεται να φανεί ξεκάθαρα η ανοδική πορεία της ανεξάρτητης υποψηφιότητας του Ανδρέα Μαυρογιάννη, η οποία καταγράφει ικανοποιητικά ποσοστά, υπό τις περιστάσεις, στις δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Κι αυτό γιατί η υποψηφιότητα του ανακοινώθηκε εδώ και ένα μήνα και τα ποσοστά που αρχικά συγκεντρώνει είναι ενθαρρυντικά.

Πάντως, τόσο στο εκλογικό επιτελείο του ανεξάρτητου υποψήφιου, όσο και στο ΑΚΕΛ δηλώνουν αισιοδοξία για τη δυναμική που καταγράφεται ήδη στις δημοσκοπήσεις.


Κρίνεται ότι οι δραστήριες και συνεχείς επαφές του κ. Μαυρογιάννη με τις λαϊκές μάζες αποτελούν την αιχμή του δόρατός του. Απλός και προσιτός αλλά και με καθαρό λόγο, χωρίς βαρύγδουπες υποσχέσεις και τα περιβόητα «θα» κερδίζει την εμπιστοσύνη ανθρώπων και πέραν του αριστερού χώρου.

Τόσο στο εκλογικό επιτελείο όσο και στο ΑΚΕΛ πιστεύουν ακράδαντα ότι ο κ. Μαυρογιάννης με την ευρυμάθεια και την εμπειρογνωμοσύνη του ως τεχνοκράτης, μπορεί να κυβερνήσει τον τόπο με αξιοκρατία, διαφάνεια και συλλογικότητα, μακριά από τις πολιτικές που μας συνήθισε η διακυβέρνηση ΔΗΣΥ-Αναστασιάδη με τα «αποφασίζουμε και διατάζουμε».

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν θετικά το ότι ο κ. Μαυρογιάννης θεωρεί πως η διαδικασία για να σπάσουν τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει ο τόπος καθώς και η προοδευτική αλλαγή θα επέλθουν μέσα από αλλαγές που να επιβεβαιώνουν πρώτα και κύρια την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ διακυβέρνησης και λαού, κάτι που απουσιάζει για 9 χρόνια από το προσκήνιο. Κοντά σε όλα αυτά είναι και η διαφάνεια στα θέματα διοίκησης και αποφάσεων καθώς και η λογοδοσία. Και μαζί μ’ αυτά είναι η πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής.


Οι ίδιοι αναλυτές εκτιμούν ότι επειδή ο κ. Μαυρογιάννης δεν ήταν ενεργός πολιτικά και δεν είχε συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων, μπορεί στη βάση των τεχνοκρατικών ικανοτήτων του να εγγυηθεί αυτού του τύπου τη διακυβέρνηση. Στα θετικά του κ. Μαυρογιάννη περιλαμβάνεται και το ότι δεν έχει πολιτικές φιλοδοξίες που να τον καθιστούν ευάλωτο στα διάφορα συμφέροντα.

 

Εγγύηση για τη λύση του Κυπριακού

Σε αντίθεση με τους δύο υποψήφιους που προέρχονται από τον ΔΗΣΥ και το δείγμα γραφής που έχουν δώσει, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια μέσα από τα πολιτειακά και πολιτικά πόστα που κατείχαν, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης θεωρείται στη βάση της διαπραγματευτικής εμπειρίας του ότι μπορεί να προβεί σε τέτοιους χειρισμούς που και την επανέναρξη των συνομιλιών να επιτρέπουν αλλά ακόμα και να φτάσει μέχρι τη λύση του Κυπριακού.


Είναι ο μόνος από τους κύριους υποψήφιους, τονίζουν οι πολιτικοί αναλυτές, που υποστηρίζει σθεναρά και χωρίς περιστροφές τη λύση ΔΔΟ με πολιτική ισότητα και τη συνέχιση των συνομιλιών από το σημείο που σταμάτησαν το 2017 στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις.

Μιχάλης Μιχαήλ

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.