Αισιοδοξία για υψηλό ποσοστό ανακτησιμότητας στον «Γλαύκο»

Η ποιότητας της ανακάλυψης στο τεμάχιο 10 της Κυπριακής Αποκλειστικής Ζώνης επιτρέπει αισιοδοξία ότι το ποσοστό ανακτησιμότητας θα είναι ιδιαίτερα υψηλό, ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, μιλώντας στο 6o Συνέδριο Eastern Mediterannean Gas Conference στην Λευκωσία.

Ο κ. Λακκκοτρύπης είπε επίσης ότι η ανακάλυψη στον «Γλαύκο» δημιουργεί προοπτικές, ώστε να εξεταστούν και νέοι στόχοι στο τεμάχιο 10.

Για το θέμα της αξιοποίησης του φυσικού αερίου, ανέφερε ότι εκτός από το «Αφροδίτη» που είναι ένα ώριμο έργο και για το οποίο αναμένονται ανακοινώσεις εντός των επομένων λίγων εβδομάδων, για τις υπόλοιπες ανακαλύψεις όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά, περιλαμβανομένου του αγωγού EastMed, της δημιουργίας χερσαίου ή πλωτού τερματικού ή οποιαδήποτε άλλη επιλογή.

Σημείωσε ότι θα είναι ταυτόχρονες οι αποφάσεις για την εμπορική αξιοποίηση όλων των υπολοίπων κοιτασμάτων της ΑΟΖ και ότι αυτή η στιγμή δεν έχει φτάσει ακόμα, ενόψει και νέων γεωτρήσεων που αναμένονται.

Είπε επίσης ότι οι συζητήσεις για αδειοδότηση του τεμαχίου 7 με την ΕΝΙ και την Total αναμένεται να ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες.

Από πλευρά του ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της εταιρείας ENI για την Ευρώπη και της Ρωσία Carlo Vito Russo, σημείωσε ότι οι νέες ανακαλύψεις στην κυπριακή ΑΟΖ προσθέτουν στο υπάρχον δυναμικό της Ανατολικής Μεσογείου, επιβεβαιώνοντας την ως μια παγκοσμίου κλάσης περιοχή για τους υδρογονάνθρακες.

Ανέφερε επίσης ότι η αξιοποίηση ανακαλύψεων όπως αυτές στο «Γλαύκο» που γειτνιάζουν με το Ζορ θα μπορούσαν να γίνουν στις υπάρχουσες υποδομές της Αιγύπτου.

Σημείωσε ότι οι πρόσφατες επιτυχείς γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ αποτελούν σημαντικά ορόσημα και τόνισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των χωρών και των εταιρειών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.