Με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας που είναι και ο αρμόδιος φορέας για εφαρμογή του ΓΕΣΥ θα γίνουν οι επαφές και ο διάλογος των φορέων της ιδιωτικής ιατρικής για διορθώσεις στο σύστημα υγείας, ξεκαθάρισε προς τους τρεις φορείς ο Υπουργός Υγείας.

Μιλώντας μετά από κοινή σύσκεψη στο Προεδρικό στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον ο Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο, τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων και την Ένωση Ιδιωτών Ιατρών Κύπρου, ο Υπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση του για την θέληση τους για διάλογο.

Ο κ. Ιωάννου υπέδειξε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν ξεκάθαρος ότι πρέπει να τηρηθεί η νομοθεσία που διέπει το ΓΕΣΥ, προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη αφού η έναρξη του διαλόγου έστω και αργά θα αφορά τη βελτίωση των υφιστάμενων σχεδιασμών εκεί και όπου αυτό μπορεί να γίνει.
Από τους ίδιους εξαρτάται πότε θα αρχίσει ο διάλογος, είπε ο Υπουργός, σημειώνοντας ότι οι πόρτες του ΟΑΥ είναι ανοικτές εδώ και μήνες.
Γνωστοποίησε ότι ο ίδιος θα καλέσει τον ΟΑΥ να αποστείλει πρόσκληση για να αρχίσει ο διάλογος.


Ο Υπουργός ξεκαθάρισε επίσης ότι ΟΑΥ και Υπουργείο προχωρούν με το ΓΕΣΥ το οποίο ξεκίνησε και προχωρει και δε μπορεί να αλλάξουν οι σχεδιασμοί του.
Διεμήνυσε επίσης ότι πλέον έχουν δημιουργηθεί και άλλες ομάδες όπως σύνδεσμος ιδιωτών γιατρών συμβεβλημένων με το ΓΕΣΥ οι οποίοι μάλιστα έχουν και εκείνοι προτάσεις για βελτιώσεις.

Νωρίτερα εξερχόμενος της σύσκεψης ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου Πέτρος Αγαθαγγέλου είχε δηλώσει ότι οι επαφές των τριών φορέων θα είναι με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, χωρίς να ξεκαθαρίζει ποιους.
Ο κ. Αγαθαγγέλου εξέφρασε την αισιοδοξία του για επιτυχία του διαλόγου, προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνει εκ νέου διαβούλευση για να διαφανεί το τελικό αποτέλεσμα και στόχος είναι να βρεθούν οι αναγκαίες συγκλίσεις.

Παράλληλα, ανέφερε πως υπάρχει αισιοδοξία ανάμεσα στους φορείς, ενώ πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άκουσε με πολλή προσοχή τα βασικά σημεία και ζητήματα της πρότασής τους.
Οι οποιεσδήποτε προτάσεις των φορέων της ιδιωτικής ιατρικής δεν έχουν σκοπό να αποψυλώσουν το σύστημα ή να αλλοιώσουν τη φιλοσοφία του αλλά να ενισχύσουν την επιτυχία του, υποστήριξε ο κ. Αγαθαγγέλου.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρο του Συνδέσμου των Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων επέμεινε ότι βασική αρχή τους είναι η ελεύθερη επιλογή γιατρού και νοσηλευτηρίου.
Πρόσθεσε ότι οι τρεις φορείς ξεκαθάρισαν προς τον Πρόεδρο ότι μια λύση στο τθέμα πρέπει να περιλαμβάνει και γιατρούς και νοσηλευτήρια. Δε μπορεί να διαχωριστούν. Ο Πρόεδρος έδειξε κατανόηση. Αρχίσουν δουλειά μεσω διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που έχουν σχέση με τις αποφάσεις για το πως θα δουλέψει το σύστημα. Ελπίζουν ότι θα έχουν καλά νέα για τον ασθενή. Ελπίζουν για θετικό τέλος σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Ο χρόνος πιέζει και τα νοσηλευτήρια πρέπει να πάρουν τις αποφάσεις τους.

Είναι αισιόδοξοι. Ευχαριστημένοι για το τι βγήκε από το διάλογο και την κατανόηση που βρήκαν.
Το απόγευμα έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του ΠΙΣ.

Σημειώνεται πάντως ότι μέχρι χθες (και σχετικά ενημερώθηκε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας) είχαν ενταχθεί στο Σύστημα 1.382 γιατροί, εκ των οποίων οι 732 ιδιώτες και οι υπόλοιποι 650 γιατροί του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (δημοσίου) και με δεδομένο τον αριθμό των συμβολαίων που εκκρεμούν αυτή τη στιγμή στον ΟΑΥ, θεωρείται σίγουρο ότι μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας ο αριθμός των γιατρών του ΓεΣΥ θα ξεπεράσει τους 1.400 (από σύνολο 2.400 γιατρών στην Κύπρο).