Αιτίες θανάτου καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνος

Υψηλό το προσδόκιμο όριο ζωής στην Κύπρο

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα παραμένουν η πρώτη αιτία θανάτου στη χώρα μας, με τον καρκίνο να είναι η δεύτερη.

Ωστόσο την ίδια ώρα υψηλό παραμένει το προσδόκιμο ζωής του κυπριακού πληθυσμού και αυτό λόγω της μείωσης της θνησιμότητας λόγω καρδιαγγειακών νοσημάτων. Όπως καταγράφει σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση της υγείας στα κράτη-μέλη, χάρη στη συνολική επιμήκυνση του προσδόκιμου ζωής τις τελευταίες δεκαετίες, η Κύπρος διατηρήθηκε μεταξύ των χωρών της ΕΕ με τις υψηλότερες επιδόσεις.

Το 2015 το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση ήταν 81,8 έτη, ποσοστό υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ (80,6 έτη) και το έβδομο υψηλότερο στο σύνολο των χωρών της ΕΕ.

Επιπλέον, η διαφορά στο προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση μεταξύ αντρών (79,9 έτη) και γυναικών (83,7 έτη) είναι μικρότερη συγκριτικά με την πλειονότητα των υπόλοιπων χωρών της ΕΕ. Το προσδόκιμο ζωής στην ηλικία των 65 ετών έχει βελτιωθεί σχεδόν κατά 2 έτη από το 2000. Στην πρώτη θέση βρίσκονται οι Ισπανοί με 83 έτη, η Ιταλία με 82,7 έτη, η Γαλλία με 82,4 έτη, το Λουξεμβούργο με 82,4 έτη, η Σουηδία με 82,2 έτη και η Μάλτα με 81,9 έτη.

Από την άλλη στον πάτο η Λιθουανία με 74,6 έτη και λίγο πιο πάνω η Βουλγαρία με 74,7 έτη και η Λετονία με 74,8 έτη. Το υψηλό προσδόκιμο ζωής στην Κύπρο αποδίδεται κατά κύριο λόγο στη μείωση της θνησιμότητας λόγω καρδιαγγειακών νοσημάτων, συμπεριλαμβανομένων των καρδιοπαθειών και των εγκεφαλικών επεισοδίων. Παρά τη βελτίωση αυτή, τα καρδιαγγειακά νοσήματα παραμένουν η πρώτη αιτία θανάτου στις γυναίκες (36% όλων των θανάτων) και στους άνδρες (34%).

Η θνησιμότητα λόγω καρκίνου είναι η δεύτερη αιτία θανάτου, καθώς το 2014 ευθυνόταν για το 19% όλων των θανάτων στις γυναίκες και για το 27% στους άνδρες, αν και o προτυπωμένος δείκτης θνησιμότητας κατά ηλικία λόγω καρκίνου παραμένει ο χαμηλότερος στην ΕΕ.

Τα ενδοκρινικά και μεταβολικά νοσήματα (συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη) αποτελούν άλλη μία κύρια αιτία θανάτου, καθώς αντιπροσωπεύουν το 9% όλων των θανάτων στις γυναίκες και το 8% στους άνδρες, ποσοστά πολύ υψηλότερα συγκριτικά με την πλειονότητα των υπόλοιπων χωρών της ΕΕ. Ο δείκτης θνησιμότητας λόγω διαβήτη είναι ο υψηλότερος στην ΕΕ.

Οι παθήσεις του νευρικού συστήματος (συμπεριλαμβανομένης της άνοιας) αποτελούν επίσης σημαντική και αυξανόμενη αιτία θανάτου, καθώς αντιπροσωπεύουν το 6% στις γυναίκες και το 3% στους άνδρες. Από την εξέταση των επιμέρους αιτιών θανάτου προκύπτει ότι, ενώ οι ισχαιμικές καρδιοπάθειες και οι άλλες μορφές καρδιοπάθειας εξακολουθούν να αποτελούν τις δύο κυριότερες αιτίες θανάτου, κατά την προηγούμενη δεκαετία σημειώθηκε σημαντική αύξηση στον αριθμό των θανάτων λόγω διαβήτη, ο οποίος ευθυνόταν για το 7% όλων των θανάτων το 2014.

Επίσης, ο αριθμός των θανάτων λόγω της νόσου Alzheimer και άλλων μορφών άνοιας έχει σχεδόν τριπλασιαστεί από το 2000, στοιχείο που αποτυπώνει τη γήρανση του πληθυσμού, τη βελτίωση των διαγνώσεων, την έλλειψη αποτελεσματικών θεραπειών, καθώς και την ακριβέστερη κωδικοποίηση.

Ο καρκίνος του πνεύμονα παραμένει η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο, καθώς ο αριθμός των ατόμων που πέθαναν από τη νόσο αυτή σχεδόν διπλασιάστηκε μεταξύ 2004 και 2014. Εντούτοις, ο σχετικός δείκτης θνησιμότητας παραμένει χαμηλός συγκριτικά με άλλες χώρες της ΕΕ.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του μαστού αποτελούν τη δεύτερη και τρίτη πιο συχνή αιτία θνησιμότητας από καρκίνο, αν και αντιπροσωπεύουν μικρό μόνο ποσοστό των συνολικών θανάτων.

Ελένη Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy