Αίτημα έκδοσης διατάγματος αναστολής κυκλοφορίας του βιβλίου «Κράτος Μαφία» – «Όχι» από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας

Την απόρριψη έκδοσης προσωρινού διατάγματος για αναστολή κυκλοφορίας και διανομής του τελευταίου βιβλίου του δημοσιογράφου Μακαρίου Δρουσιώτη «Κράτος Μαφία: Πώς η συμμορία κατήργησε το κράτος δικαίου στην Κύπρο» αποφάσισε στις 23 Δεκεμβρίου το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας.

Σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης, την έκδοση απαγορευτικού διατάγματος για την κυκλοφορία του βιβλίου αιτήθηκε εμπειρογνώμονας ασφάλειας του διαδικτύου, ο οποίος, σύμφωνα με σχετική αναφορά στο εν λόγω βιβλίο, είχε αρχικά κληθεί από τον δημοσιογράφο για να θωρακίσει τις συσκευές του τελευταίου, αντ’ αυτού όμως φέρεται να εγκατέστησε λογισμικό παρακολούθησης που επέτρεψε την παράνομη παρέμβαση στον προσωπικό υπολογιστή και τα αρχεία του.

Σημειώνεται πως ο εμπειρογνώμονας καταχώρησε αγωγή λιβέλου και προστασίας προσωπικών δεδομένων και αιτήθηκε την έκδοση απαγορευτικού διατάγματος για την κυκλοφορία του βιβλίου, ενώ ο Δρουσιώτης υποστήριξε μέσω το συνηγόρου του ότι τα γεγονότα που κατέγραψε στο βιβλίο στηρίζονται στα αποτελέσματα δικανικής έρευνας στον υπολογιστή του από ξένο δικανικό εργαστήριο, καθώς και προσωπικά του συμπεράσματα, κατά συνέπεια αποτελούσαν νόμιμη άσκηση του δικαιώματός του στην ελευθερία της έκφρασης.

Συμπληρώνεται πως κατά την ακρόαση της υπόθεσης ο δικηγόρος του Κατσώνη ζήτησε να εξεταστεί το αίτημα για απαγορευτικό διάταγμα μόνο σε συνάρτηση με την παραβίαση των προσωπικών του δεδομένων.

Στην απόφασή του ο Ανώτερος Επαρχιακός Δικαστής Θεόδωρος Θεοδώρου διαπιστώνει ότι η αιτία της αγωγής για παράνομη χρήση προσωπικών δεδομένων ήταν ουσιαστικά κεκαλυμμένη αγωγή λιβέλου και ως εκ τούτου απαιτείτο προσεκτικός έλεγχος από το δικαστήριο, ιδίως ως προς τα υποκείμενα κίνητρα του ενάγοντα.

Κατέληξε δε στο συμπέρασμα ότι η αιτία της αγωγής αποσκοπούσε στην προστασία των εμπορικών συμφερόντων του Κατσώνη, γεγονός που αποδυνάμωσε την υπόθεσή του ότι οι εν λόγω πληροφορίες ήταν ιδιωτικές και, εν πάση περιπτώσει, εάν πετύχαινε στην αγωγή του η επιδίκαση αποζημίωσης ήταν απολύτως επαρκής ως μέσο αποκατάστασης. Ο δικαστής Θεοδώρου αναφέρει επίσης πως έλαβε υπόψη το γεγονός ότι ο Κατσώνης απέτυχε εντελώς να αμφισβητήσει τη θέση του Δρουσιώτη ότι μπορεί να αποδείξει την αλήθεια της δημοσίευσής του.

Την απόφαση δίνει στη δημοσιότητα με ανακοίνωσή του ο δημοσιογράφος, στην οποία αναφέρται μεταξύ άλλων ότι πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) δικαίωσε τον Δρουσιώτη και επιδίκασε υπέρ του αποζημιώσεις για ηθική βλάβη για καταδίκη του σε αγωγή λιβέλου από τα κυπριακά δικαστήρια.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.